Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Camiler Haftası’nda Bir Teklif

Camiler Haftası’nda Bir Teklif

Ben bir imam hatipli ve ilahiyatçıyım. İslam’da caminin ne demek olduğunu, mana ve ehemmiyetini  az-çok bilen birisiyim. Cami yaptırmanın faziletini, bununla ilgili ayet ve hadisleri defalarca okudum, yazdım, anlattım.

Bütün bunları birazcık ta olsa bilen birisi olarak olur olmaz yerlere cami yapılmasını, mimari estetikten mahrum, ihtiyaç fazlası, övünme amaçlı camiler yapılmasını çok da tasvib eden birisi değilim.

 Evet, cami Allah’ın evidir, ihtiyaç olan yere en güzel şekilde yapılmalı ve dosta düşmana karşı makul ölçülerde masraftan da kaçınmamalıdır.  Ama eğer ihtiyaç yoksa camiye harcanacak para yine Allah rızası uğruna diğer hayırlı pek çok yere harcanabilir. Yeri gelir cami yapmak elzem olur, o yapılır. Yeri gelir okul, hastane, yurt, burs, kurs, çeşme… gibi yerlere para harcamak camiden daha önemli ve öncelikli olabilir.

Bunları niçin mi yazıyorum?

Mesele şu:

Meram Yeni Yol’da eski adıyla SSK yeni adıyla Eğitim Araştırma adı altında bir hastanemiz var. Herkesin bildiği üzere eskiden zaten kalabalık ve hareketli bir yerdi, şimdi Numune Hastanesi’nin yıkılması, artan nüfus ve hastalıklar dolayısıyla eskisinden kat kat daha fazla bir yoğunluğa sahip. Tabi işin sağlık yönüyle hastane yöneticilerimiz ilgileniyor. İlave binalar, ekipman personelle hizmet vermeye çalışıyorlar.

 Ancak işin bir başka boyutu daha var ki, böylesine dev bir yapılanma içerisinde görevli yüzlerce personelin, binlerce hasta, ziyaretçi ve çevrede hastane dolayısıyla oluşan ticaret erbabı ve bölge sakinlerinin ibadet edecekleri, özellikle Cuma namazı kılacakları yer konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Tabi hastane içerisinde bir mescit var, çevre sokaklarda da ufak tefek mahalle camileri mevcut. Ama bölgede o kadar büyük bir yoğunluk var ki bu ufak tefek camiler özellikle Cuma günleri kesinlikle ihtiyaca cevap vermiyor.

Hal böyle olunca hem tüm yukarda yazdıklarımızın rahatça Cuma ve vakit namazlarını kılmaları, hem  de gerek Konya içinden ve dışından gelen hasta yakınları, resmi muamele yapanlar, evrak bekleyenler ve diğer ahalinin etrafında hoşça vakit geçirip, dinlenebileceği, sosyal ihtiyaçlarını giderebileceği, kadın-erkek, hasta-özürlü-sağlam… herkesin tuvalet, abdest, istirahat ve ibadet ihtiyacını karşılayabileceği geniş müştemilatlı, büyük bir camiye ihtiyaç vardır.

Bu iş için bölgede anayol üzerindeki özel okulun bitişiğinde bir müsait arsa da vardır. Tabii ki sahibi, imar durumu nedir bilmiyorum. İlla orası olması da şart değil, yeter ki meram edilsin, ihlasla ortaya çıkılsın, orası veya oradan daha iyi yer de bulunur, para da bulunur. Meram Belediyemiz, Meram Müftülüğümüz, Büyükşehir Belediyesi ve İl Müftülüğümüz başta olmak üzere cami yaptırma sevabına nail olmak isteyen zenginlerimize, hacemmilerimize, derneklerimize, vakıflarımıza duyurulur.

Böyle bir camiyi kim yapsa yakışır ama özellikle de bu konuda daha önce değişik yerlerde bu türden örnek hizmetlere imza atan Türk Anadolu Vakfımıza daha da çok yakışır.

Başka bir yerde 10 küçük cami yapmaktansa, buraya adam akıllı bir cami yapmak, Konya’ya yakışan tarihi bir hizmet olur vesselam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR