Camdan sanat eseri

Camdan sanat eseri

Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine Sivas’tan katılan cam üfleme sanatçısı Halil İbrahim Mert, Konyalıların kendisine yoğun ilgi gösterdiğini ve Konya’ya sadece ürün satmak için değil Mevlana’yı anlamak için de geldiğini söyledi

Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine katılmak için Konya’ya gelen 21 yıllık cam üfleme sanatçısı Halil İbrahim Mert’in eserleri büyük ilgi görüyor. Boru ve çubuk şeklindeki bor camları, nefesiyle sanat eserlerine dönüştüren Mert’in açtığı stantta çeşitli boyutlarda camdan semazenler, biblolar, küpe, kolye, çaydanlık, kandil ve çeşitli hayvan figürleri bulunuyor. Şeb-i Arus için aylar öncesinden hazırlıklara başladığını belerten Mert, “Konya’ya gelmeden önce büyük bir hazırlık yapıyoruz. Konya’ya özgü yapmaya çalıştık. Camdan semazen, Şeb-i Arus için kolye, bileklik ve semazenden şekerlik yaptık” dedi.

MEVLANA’NIN FELSEFESİNİ DE ANLIYORUZ

Vatandaşların gösterdiği ilgiden memnun olduğunu dile getiren Mert, “Konyalılar artık bizi tanıyor. Bizi görünce mutlu oluyorlar, onların mutluluğu bizi de mutlu ediyor. Burada sanatımızı canlı olarak vatandaşlarımıza sunuyoruz.  İlk kez görenler de şaşkınlıkla izliyor. Standımızın önü hiç boş kalmıyor” şeklinde konuştu.  Şeb-i Arus törenlerine katılmanın mutluluğunu da yaşadıklarını belirten Mert, “Konyaya geldiğimizde amacımız sadece ürün satmak olmuyor. Her gelişimizde Hz. Mevlana’yı da ziyaret ediyoruz. O’nun yaşadığı şehirde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Burada amaç ürün satmaktan ziyade Şeb-i Arus’la Hz. Mevlana’yı ve O’nun felsefesini anlamak. Şeb-i Arus insanları bir araya getirerek ortak bir duygu etrafında birleştiriyor” ifadelerini kullandı.

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR

Babasından kalma mesleğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı kimliğiyle sürdürdüğünü belirten Mert, cam üfleme sanatının Türkiye'de giderek daha az sayıda kişi tarafından yapıldığını ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışıldığını söyledi. Mert, Sivas'ta bu mesleği ağabeyi ve eniştesiyle ayakta tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, Ağabeyi ve eniştesinin, gelen talebe göre üretimi şekillendirdiğini ve hediyelik eşya üretimini azaltarak bunun yerine avize için üfleme cama ağırlık verdiklerini söyledi. Cam ürünlerin yapımından da bahseden Mert, ateşin zararlı ışınlarını ve parlayan camı kırmak için özel gözlük kullandıklarını aktardı.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.