Çağdaş Azerbaycan Ve Türkiye Edebiyatında Ermeni Meselesi

Çağdaş Azerbaycan Ve Türkiye Edebiyatında Ermeni Meselesi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ''Çağdaş Azerbaycan ve Türkiye Edebiyatında Ermeni Meselesi'' konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ''Çağdaş Azerbaycan ve Türkiye Edebiyatında Ermeni Meselesi'' konulu uluslararası konferans düzenlendi. Gençlerin İlmi Araştırmalarına Yardım Derneği(GEAD), Azerbaycan ve Türkiye yazarlar birliklerinin ortak organizesiyle gerçekleştirilen konferansa, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, KKTC Azerbaycan Temsilcisi Selahattin Topukçu, akademisyenler yazarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Arif Emrahov, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ın işgaline dikkat çekerek '' Toprağının yüzde 20'si işgal altında olan bir ülkede savaş karşıtlığını tebliğ etmek olmaz. Ne zaman topraklarımız iade edilirse yüzyıllardır Ermenilerle hoşgörü içerisinde yaşadığımız gibi yine yaşayabiliriz.''dedi.
Büyükelçi Coşkun da yaptığı konuşmada gerçekleştirilen konferansın önemine dikkat çekerek, tarihin gerçeklerini gerek edebi boyutta gerekse de farklı boyutlarda ortaya koymak durumunda olduğumuzu bildirdi.

Basına açıklamalarda bulanan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr.Ali Arslan konferansın Ermenilerin kullandığı metodu kullanarak iddia edilenlere cevap verme niteliğinde olduğunu ifade etti. Arslan, Ermeni edebiyatını kastederek '' Konferansla edebiyatlarının nasıl bir çakma edebiyat olduğu, uydurma edebiyat olduğunu ortaya koymak ve bu şekilde buna bir cevap vermek isteniyor'' dedi.

GEAD Başkanı Memedali Babaşlı da konferansın amacıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ve Azerbaycan'ın konuya ilişkin yazılı edebiyatını inceleyerek ortak görüşleri ortaya çıkarmak ve edebi çevrede Ermeni meselesi konusunda projeler belirlemek olduğunu söyledi.
Basına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Coşkun da Türk Tarihi'ne karşı her boyutta ciddi bir saptırmanın söz konusu olduğunu ifade etti. Coşkun, '' Halen çok meşru bir akademik çalışma konusunu teşkil eden ve o dönemde sadece bir boyutuyla değil bir çok boyutta acıların söz konusu olduğu bir hadisenin, her boyutta çarpıtılma çabalarının ayyuka çıktığı bir dönemden geçiyoruz'' dedi. Coşkun, her iki ülke akademisyen, yazar ve düşünürlerin bir araya gelerek, ortak kültür folklor ve hissiyatta ötekileştirme ve nefret kavramlarının olmadığını, edebiyattan örneklerle ortaya koymalarını, çok isabetli bulduğunu söyledi.
Konferans katılımcı akademisyenlerin sunumlarıyla yarın da devam edecek.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.