"Büyükşehir Olan İllerde Kamu Çalışanlarına Yolluk Ve Yevmiye Ödenmiyor"

"Büyükşehir Olan İllerde Kamu Çalışanlarına Yolluk Ve Yevmiye Ödenmiyor"

Kamu-Sen Trabzon İl Başkanı Coşkun Dilber, 30 Mart itibari ile büyükşehir statüsüne geçen illerde, kamu çalışanlarının yolluk ve yevmiye almakta zorlandıklarını vurgulayarak, "Belediye sınırları dışından kurs merkezlerine gelen kamu...

Kamu-Sen Trabzon İl Başkanı Coşkun Dilber, 30 Mart itibari ile büyükşehir statüsüne geçen illerde, kamu çalışanlarının yolluk ve yevmiye almakta zorlandıklarını vurgulayarak, "Belediye sınırları dışından kurs merkezlerine gelen kamu çalışanlarına, devlet tarafından yolluk ve yevmiye ödenir. Ancak her köy bağlı ilçenin mahallesi konumuna dönünce, yani ilçe belediyeleri ilçenin köyler dâhil tüm sınırlarını kapsayınca bu yolluk ve yevmiyeler belediye sınırları dışına çıkılmadığı mantığı ile ödenmiyor."

Dilber, kamu çalışanlarının yolluk ve yevmiyelerinin ödenmesinde yaşanan sıkıntılarla ilgili dernek binasında açıklama yaptı. Trabzon tüm il sınırları ile büyükşehir olduğu için köyler ve beldelerin ait oldukları ilçenin mahallesi konumuna dönüştüğünü hatırlatan Dilber, bütün şehir uygulamasından kamu çalışanlarının da ciddi şekilde zarar görmeye başladığını savundu. Büyükşehir mantığı ile başlangıçta ilçeler arasında tayin olan veya görevlendirme yapılan memurlara yolluk ve yevmiye ödemesinde sıkıntılar çıkarıldığını anlatan Dilber, “Kurumdan kuruma, ilçeden ilçeye farklı uygulamalar geliştirilmiş ve pek çok kamu çalışanının yolluk ve yevmiyeleri ödenmemiştir. Torba yasa ile bu sıkıntı kısman giderilmiş olsa da ilimize özel farklı sıkıntılar bu konuda kendini göstermeye başlamıştır.” dedi.

2014 ve 2015 yılları için yetkili sendikanın hükümetle yaptığı toplu sözleşme gereği alınacak zam oranları kesinleştiğini hatırlatan Dilber, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda, iktidara göbekten bağlı olan malum sendika, kamu çalışanlarını satmış ve onların haklarını korumamıştır. 2014 yılı enflasyon rakamı 5,3 olarak hedef alınıp zam oranları belirlenmiştir. Oysa ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısının geçen hafta yaptığı açıklamaya göre yılsonu enflasyon rakamları revize dilmiş ve 5,3 olarak planlanan rakamın 9,4 olacağı ifade edilmiştir. Aslında gerçek bunun oldukça üstündedir. Bunu doğru olarak kabul etsek bile, bu durum enflasyon hedefinde yüzde 80 civarında bir sapma demektir. Bunun sonucu olarak; kamu çalışanlarına 2014 ve 2015 yılları için öngörülen zam oranlarının mevcut zam oranları üzerinden yüzde 80 daha artırılması gerekir. Bu da sadece enflasyon farkını korur. Kalkınmadan almamız gereken payı ifade etmez.”

Trabzon’un 'Büyükşehir' statüsüne kavuşmasıyla tüm köylerin bağlı olduğu ilçeye mahallesi olduğunu ve kamu çalışanlarının bu nedenle yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Dilber, “Özellikle din görevlileri, sağlık ve eğitim çalışanlarında bu sıkıntılar kendini ciddi manada göstermektedir. Zira bu üç grup çalışan ilimizin en ucra köylerinde dahi vardır ve özellikle din görevlileri çalıştıkları köyde ikamet etmektedir. Eğitimcilerin büyük bir kısmı da bu şekilde çalıştıkları yerlerde ikamet etmektedir. Bölgemizin coğrafi şartları, ulaşım zorluğu da dikkate alındığında bu durum daha iyi anlaşılacaktır. Bilindiği üzere kamu çalışanları zaman zaman zorunlu olarak hizmet içi kurslara alınır. Bu kurslara katılım zorunlu olduğu için de belediye sınırları dışından kurs merkezlerine gelen kamu çalışanlarına, devlet tarafından yolluk ve yevmiye ödenir. Ancak her köy bağlı ilçenin mahallesi konumuna dönünce, yani ilçe belediyeleri ilçenin köyler dâhil tüm sınırlarını kapsayınca bu yolluk ve yevmiyeler belediye sınırları dışına çıkılmadığı mantığı ile ödenmiyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Kurum tarafından açılan zorunlu bir kursa katılmak zorunda olan bir din görevlisi veya eğitim çalışanı ya da farklı bir kamu çalışanına her gün kurs için ilçeye gidip gelmesine rağmen yolluk ve yevmiye ödenmeyecektir. Bu kamu çalışanını ciddi manada sıkıntıya sokacaktır. 10-15 günlük bir hizmet içi zorunlu kursta yol ve yeme içme masrafının günlük en az 40 lira olduğunu düşünürsek, 15 günlük bir kursun çalışana ilave 600 lira masraf oluşturacağı ortadadır. Bu günkü ekonomik imkânlarla çalışanların bunu kaldırması mümkün değildir. Bu problem acilen çözülmelidir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.