Büyük ihalede son günler

Büyük ihalede son günler

1 milyar doların üzerinde bir yatırım olan Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesi için son teklifler 14 Şubatta alınacak. İhaleye pek çok yerli ve yabancı kuruluş katılıyor

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları İhalesi 21 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Konya Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kullanım hakkının belirleneceği ihale ile ilgili son teklifler 14 Şubatta alınacak. YEKA olarak ilan edilen Karapınar’da, bin megavatlık güneş enerjisi santrali ve 500 megavatlık ekipman üretim fabrikası kurulması planlanıyor. İhaleye Teknoloji Sağlayıcısına ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait pay oranı ayrı ayrı yüzde 25’ten az olmayacak şekilde yerli ve yabancı ortakların içinde bulunduğu ortak girişim grupları da katılabiliyor. Fabrika ve AR-GE Merkezi kurulumu; sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 18 ay, Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi ise Fabrika kurulumunu takip eden 36 ay içerisinde bitirilecek.

EN AZ BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Karapınar'a kurulacak güneş enerji santrali fotovoltaik teknoloji noktasındaki dünyanın en büyük tek güneş tarlası olacak. 1000 megavatlık olarak planlanan ve yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretilecek santral ile 600 binden fazla evin elektriği karşılanacak. 1 milyar doların üzerinde bir yatırım olan Güneş Enerji Santrali 2 bin hektarlık alana kurulacak. İhale fiyat eksiltme usulü şeklinde yapılacak ve en uygun fiyatı veren firma kazanacak. İhale ile yenilenebilir enerji maliyetlerini düşmesi bekleniyor. İhaleyi kazanan firma yılda 500 megavat üretim kapasitesine sahip bir fabrika kuracak. Firmaya santralde üretilecek elektriğe 15 yıl alım garantisi verilecek. İhaleyi kazanan firma Ar-Ge'de asgari yüzde 80 yerli mühendis çalıştırmak zorunda olacak. 'Kurulumda asgari 700, fabrikanın işletilmesinde 350 daimi personel, Ar-Ge’de asgari 100 mühendis olmak üzere yerli tedarik zinciriyle birlikte en az bin kişiye istihdam sağlanacak.

SUUDİLER İLGİLENİYOR

İhaleye pek çok yerli ve yabancı firmanın katılması bekleniyor. Sosyal medyada bu büyük projenin yerli firmalar tarafından yapılması için kampanyalar yapılıyor. Vatandaşlar yaptıkları kampanyalar ile Konya’daki büyük firmaların proje ihalesine katılmasını talep ediyor. Öte yandan pek çok yabancı firma dev proje ile ilgileniyor. Suudilerin de proje ile ilgilendiği ve haleye katılacağı öğrenildi. Suudi merkezli ACWA Power’ın Başkanı Paddy Padmanathan, Konya Karapınar’da gerçekleştirilecek dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden olacak projenin ihalesine çalıştıklarını söyledi. Padmanathan ayrıca, “Güneş enerjisindeki bin megavatlık proje (Konya Karapınar) üzerinde çok dikkatli çalışıyoruz. Söz konusu projedeki yerlilik şartının çok önemli ve doğru olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde ülkeye daha çok ekonomik değer katılabiliyor. Ayrıca, rüzgarda 350-400 megavat civarında bir kapasite için lisans bekliyoruz. Jeotermal enerjide ise 50 ile 200 megavat arasında yatırım için de fırsatları değerlendirme sürecindeyiz" ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.