Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Büyük Adam Olmak

Büyük Adam Olmak

Sevgili kardeşlerim,
Genelde bütün çocuklar birden büyüyerek büyük adam olmak isterler.
Kendinizi bir yoklayın bakalım. Siz de büyümek ve büyük adam olmak istiyor musunuz?
Her çocuğun amacı, bir an önce büyümek, çevresindeki annesi, babası ve arkadaşlarının kendisine büyük adam muamelesi, yapmalarını beklemek olmaktadır.
Bunu sağlamak için de bu çocuklar; çalışırken, konuşurken, yürürken hareketlerine dikkat ederler ve hep büyük adamların yaptığı gibi yapmaya çalışırlar.
Gazetelerde, televizyonlarda fazla öne çıkan ve isim yapmış futbolcular ve film artistleri gibi saçlarını kestirirler, onların kullandığı çoğu da argo (bozuk) olan kelimeler kullanırlar.
Hatta daha fazlasını söyleyeyim mi size…
Küçük yaşta ellerine birer sigara alırlar, onu sağa sola tüttürürler. Arkadaşları birbirlerini sigara içmekte teşvik ederler. O ona sigara ikram eder, o da onlara…
BÜYÜK ADAMIN ÖZELLİKLERİ
Sevgili kardeşlerim,
Büyümek ve büyük adam olmak, kesinlikle yukarıda belirttiğim şeyleri yapmakla olmaz. Büyük adam; önce kendisine, fikirlerine, bilgisine, ilmine güvenilen adam demektir.
Büyük adam; kendine, ailesine, arkadaşlarına ve çevresinde ki insanlara faydalı (yararlı) olan insan demektir.
Büyük adam; “İki günü birbirine müsavi (denk) olmayan” ve her an daha ileride olmayı hedefleyen insandır. Çalışmalarını planlı, programlı yapan ve her işin sonun da bütün zorlukları yenerek hedefine ulaşan insandır.
Büyük adam; kalbinde kin ve öfke taşıyan adam değil onun yerine sevgi taşıyan adamdır. O büyük küçük herkesi sevdiği gibi, hayvanları da sever, bitkileri de…
Onun parolası; “Halık-ı (Allah’ı) tazim (ibadet) ve mahlûkata (insan, hayvan, bitki ve çevreyi) şefkat (sevmek ve onları korumak) tır.”
Sizler de büyük adam olmak istiyorsanız eğer… Bakın bakalım, aşağıda ki örneklere…
Büyük adam; Yunus Emre gibi “Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü…” diyebilendir.
Büyük adam, Hazreti Mevlana gibi “Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol” sözünü çağlar ötesinden günümüze ulaştırabilendir.
Büyük adam; Sultan Fatih gibi tüm dünyadan kötülüklerin kalkması ve yerine iyiliklerin hâkim olması için bütün gücüyle çalışandır.
Büyük adam; Allah’ın sevgilisi Peygamberimizi, kendine örnek alan ve onun yaptıklarını yapmaya, yapmadıklarını yapmamaya çalışan insandır.
İşte sevgili kardeşlerim,
Büyük adam olabilmenin ölçüleri…
Göreyim sizi… Her biriniz çevresinde “parmakla gösterilen” birer büyük adam olun.
Olun ki sizden sonra gelecek çocuklara ve gençlere, sizleri de örnek olarak gösterelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR