'Bursa’da Yaşayan Suriyelilere Nitelikli Sağlık Hizmeti Veriliyor'

'Bursa’da Yaşayan Suriyelilere Nitelikli Sağlık Hizmeti Veriliyor'

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, sadece Suriyelilere hizmet veren sağlık birimlerinin kamplar dışında açıldığı bilinen tek ilin Bursa olduğunu söyledi.Bursa’da Suriyelilerle ilgili sağlık hizmetleri konusunda açıklamalarda...

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, sadece Suriyelilere hizmet veren sağlık birimlerinin kamplar dışında açıldığı bilinen tek ilin Bursa olduğunu söyledi.

Bursa’da Suriyelilerle ilgili sağlık hizmetleri konusunda açıklamalarda bulunan Özbek, Suriyelilere yönelik muayene ve sağlık hizmetleri konusunda Bursa’nın rol model olduğunu ifade etti. Özbek, şunları dile getirdi: "Geçtiğimiz Mart ayı başlarında Yıldırım ve Osmangazi ilçelerimizde Toplum Sağlığı Merkezlerimize bağlı sadece Suriyeli misafirlerimize hizmet veren birer sağlık birimi kuruldu. Bu merkezlerimizde Suriyeli misafirlerimize birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri verilmektedir. Sadece Suriyelilere hizmet veren sağlık birimlerinin kamplar dışında açıldığı bilinen tek il Bursa’dır. Kamp bulunmayan illerde birinci basamak sağlık hizmetleri, aile hekimleri tarafından verilmektedir."

Çocuk felci aşısı çalışmalarına ve bulaşıcı hastalık taramalarına önem verdiklerini belirten Özbek, şöyle devam etti: "Birimlerimizde bugüne kadar Suriyeli çocuklara beş aşamalı program kapsamında 4 bin çocuk felci aşısı uygulandı. Aşılamalar yapılırken çocuğun yaşı dikkate alınarak ülkemizde uygulanan çocukluk dönemi ulusal aşı takvimi esas alındı. Ayrıca aile hekimleri vasıtasıyla birinci derece sağlık hizmetlerinden vatandaşlarımız gibi yararlanabilen misafirlerimize sıtma, tüberküloz ve şark çıbanı gibi bulaşıcı hastalıkları önlemek için de tarama çalışmaları yapılmaktadır."

YENİDOĞANLARA TOPUK KANI MUAYENESİ

Bulaşıcı hastalıkları önlemenin yanı sıra başta bebekler olmak üzere, çocuk ve kadın sağlığını korumaya yönelik hizmetlerin de devam ettiğini ifade eden Özbek, "Ayda ortalama 50 civarında yenidoğan dünyaya gelmekte ve bu yenidoğanların topuk kanları alınarak kalıtsal hastalık açısından taranmaktadır. Ayrıca iki ay ile bir buçuk yaş arasında yapılan; kızamık, kızamıkcık, kabakulak, pnömokok ve çocuk felci aşılarının aylık en yüksek ortalamaya sahip aşılar olması da sağlık çalışanlarımızın ve Suriyelilerin bu hizmeti önemsediğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.

OKULDA AŞI FAALİYETLERİ BAŞLADI

Bursa’daki okullarda eğitimini sürdüren Suriyeli çocuklara yönelik aşı faaliyetleri konusunda da bilgiler aktaran Özbek, "Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte merkez ilçelerdeki devlet okullarında eğitimini sürdüren Suriyeli çocuklara yönelik aşı faaliyetlerine başladık. Aşılama faaliyetlerimiz yakın zamanda tüm ilçelerimizde uygulanmaya başlayacak." şeklinde konuştu.

Toplum sağlığı merkezlerinde Suriyelilerle hekimler arasında iletişimi kuracak tercümanlarının önemine değinen Özbek, 4 tercümanın bu alanda hizmet verdiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.