Bunun adı 'AŞK'

Bunun adı 'AŞK'

Kewe eski ismiyle Gabriela, aşkı için dilini, dinini, yurdunu ve ismini değiştirdi. 40 yıldır Almanya yüzü görmeyen Kewe, bir an önce doğup büyüdüğü toprakları bir kez daha görmek istiyor

Kulu-Haymana sınırında bulunan Sinanlı köyünden olan İbrahim Uçar'a yıllar önce gönlünü kaptıran ve Almanca ismiyle Gabriela, Kürtçe ismi ile Kewe, gençlik ateşiyle ülkesini bırakıp Türkiye'ye yerleşti. Almanya'nın Hamburg şehrinde başlayan birliktelik ilk günkü heyacanını koruyor. Sevdiği için ismini, dilini, dinini, yaşadığı şehri değiştiren Kewe'nin başına gelmeyen de kalmadı. Çifte vatandaş olma hakkını kaybeden Kewe, 40 yıldır Almanya yüzü görmedi. Kewe'nin tek isteği, doğup büyüdüğü topraklara bir kez daha adım atmak. Sinanlı köyünden gençlik yıllarında Almanya'ya yerleşmek için yola çıkan İbrahim Uçar, Almanya'ya giderken yalnız gitti, ancak dönüşte kendisini çok seven Kewe'yi de beraberinde getirdi. Hamburg doğumlu olan ve 40 yıldır Sinanlı köyünde oturan Kewe ve İbrahim çifti, maddi sıkıntılarla boğuşuyor.img_8947.jpg

 

AŞKIMIZ HAMBURG'TA BAŞLADI

Kewe ile Hamburg'ta tanıştığını dile getiren İbrahim Uçar, Almanya'ya gidişini ve oraya göç edenlerin hikayesini şu sözlerle anlattı: “Ben 1970'te gittim ve 12 sene orada kaldım. 1960'larda iş gücüne ihtiyaç duyan Almanya, daha önce İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere kapılarını açmış ve sonunda Türkiye'deki insanlara da göç imkânı tanımıştır. Giderken amacımız para kazanıp kısa sürede dönmekti. Ancak çok az kişi döndü. Büyük bir çoğunluğu ailelerini götürerek Almanya'da yaşamaya devam ediyor. Ancak Almanya 1973'te göçmenlere kapılarını kapattı. Buna rağmen vatandaşımız, yasa dışı yollardan sığınma amacıyla ülkeye giriş yapmaya devam etti. 1980'de Türkiye'ye geri dönmeleri amacıyla yapılan mali yardımlar da bir sonuç getirmemiş, göç sürmüştür. Türkiyeliler Almanya'da hemen hemen her önemli şehirde yoğun bir şekilde yaşamakla birlikte, sanayi merkezlerinde sayıları daha yoğundur. Frankfurt, Berlin, Köln, Hamburg, Düsseldorf ve Münih insanımızın azınlıkta yaşadığı Almanya şehirlerinin başlıcalarıdır. Biz de Kewe ile Hamburg'ta tanıştık. Diğerleri gibi benim de tek gayem para kazanmaktı. Hem para kazandım hem de Kewe ile tanıştık. Her şey o dönemde güzeldi. Ancak Türkiye'ye geldikten sonra güzel günler sona erdi.”

img_8943.20141230113120.jpg

VARLIKTAN YOKLUĞA DÜŞMEK ZOR

“Varlıktan yokluğu düşmek çok zor” diyen İbrahim amca, “Hamburg ticaretin merkezi. Her milletten insan orda. Bizim dönemimizde Almanya yabancılara sıcak davranırdı. Ancak bugün o sıcaklık yok. Biz çok şey kaybettik. Eski insanların sözü senetti. Hastalandım ve çalışamaz oldum. Alman hükümeti de beni gönderdi. Kewe de benle geldi. Köye geldiğimizde Kewe çifte vatandaşlık hakkını kaybetti. Eşim, Gabriel olan ismini Kewe olarak değiştirdi. Ardından Hristiyanlık'tan Müslümanlığa geçti. Dili kısa sürede öğrendi. Şimdi dilimizi ana dili gibi konuşuyor. Almanya'da iken para kazanıyordum. Her şey güzeldi. Ancak Türkiye'ye döndükten sonra varlıktan yokluğa düştük. Bu da zor geliyor adama. Allah kimseyiyi yoklukla imtihan etmesin ve kimsenin düzenini bozmasın” dileğinde bulundu.

img_8951.jpg

ALMANYA'YA GİTMEK İSTİYORUM

Almanya'da bugün sadece bir kardeşinin bulunduğunu dile getiren Kewe Uçar ise, duyguyarını şu cümleyle ifade etti: “Almanya'ya gitmek istiyorum.” Almanya'yı çok özlediğini ifade eden Uçar, “Türkiye yolculuğum 40 yıl önce başladı. Türkiye'yi seviyorum. Ama insanın ana yurdu bir başka. Almanca'yı da unutmadım. Eşimde biliyor. Evde 3 dil konuşuyoruz. Eşimle hem Kürtçe hem Türkçe hem de Almanca konuşabiliyoruz. Annem ve babam hayatını kaybetti. Hans isminde bir erkek kardeşim var. Ara sıra beni arar. Uzun zaman oldu aramadı. Yeniden Almanya'ya gitme imkanımız olmadı. Doğup büyüdüğüm topraklara geri dönmek için eşimin akrabaları aracılığıyla çeşitli kurumlara dilekçeler yazdım. Konsolosluk, 'Sen Türk vatandaşlığına geçtin. Dinini değiştirdin. Bu nedenle uzun süre Almanya'da kalma hakkınız yok' cevabını verdi. İnşallah bir fırsatını bulur yeniden Almanya'yı görürüm” dedi.

img_8977.jpg

ÇİFTE YARDIM ELİ UZATILMALI

Çiftin içler acısı durumuyla ilgili bir değerlendirme yapan bir komşusu ise şu ifadeleri kullandı: “Kendilerinin belirli bir geliri yok. Bugün düştükleri duruma üzülmemek elde değil. Çift 40 yıldır bu köyde yaşıyor. Kewe, 40 sene evvel İbrahim amcayı çok sevdiği için Türkiye'ye kesin dönüş yapmış. Yaklaşık 40 yıldır Almanya yüzü görmedi. Amca ve teyzenin düştüğü durum içler acısı. Bugün ikisi tek tek köyleri gezerek para topluyorlar. Almanya'da kalsalardı durumu daha başka olurdu. Maddi sıkıntılarla boğuşmaz, emekliliğin keyfini çıkarırlardı. Avrupa ülkelerinde sosyal devlet anlayışı var. Ancak Türkiye, henüz o mertebeye ulaşamadı. İnşallah bundan sonra çiftin elinden tutan olur.” Çiftin akrabaları ve komşuları ise Alman hükümeti ve Türkiye devlet büyüklerinin Kewe ve İbrahim çiftine yardım eli uzatmasını istedi.

KERİM ATICI  MERHABAŞEHİR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.