Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Bundan soğna yokuş aşşa…

Bundan soğna yokuş aşşa…

İramazan ombeşi geşdi. Sanki daa yarısı varmış gibi amma ööle deyil. Bundan soğnası ilk günner gibi olmaz. Yokuş aşşa akar gider.

Yarın bakmıssın sanki üş gün soğna Leyleyi Gadir, beş gün soğna da Bayram gelmiş, çatmış.

Zaten böğünnerde çarşı-bazar-marketler bayram havasına girmeye başlar. Dezgahlarda şeker-şerbet, bayramlıklar arz-ı endam iderkene evlerde de dip-bucak temizlenir, bayram datlısı-caara böreği, gıvrım, sacarası… işleri başlar.

Hayat-havlı süpürülür, eşşikde-gaşşıkda eğsik-gedik ne varsa elden geçirilir.

Sayılı gün, göz açıp gapayıncaya gadar bitiviri vesselam.

Yalınız bu son günnerin gıymatını iyi bilelim. Bak yarın goyup gitcek, bi daha bi sene evimize oğramıyacak bu mübarek sultan.

Biz evi-barkı, bağı bahcayı temizlerkene Peygamberimiz daha başga işler yaparımış bu son günnerde.

O Aleyhissalatü vesselam,  bahusus son 10 güne dikgat çekmiş, gendisi “itikaf” yapar, ibadetini, zikrini, fikrini daha da çoğaldırmış.

Vakdı, işi gücü müsaid olannar itikaf yapsalar, alimallah bayrama nur topu gibi çıkallar Allah’ın evinden. Eh, müsaid olmayannar da gendi evinde, işinde az daha çeki düzen virsin gendine.

Bu arada sekat-fitire işlerini de unutmayalım gaari, son güne varmadan yirine ulaşdıralım da fakır-fukara sebeblensin, ehdiyacını görsün.

Gur’an Hetimleri ne alemde?  Leyleyi Gadir günü bitse pek gözel olur. Hadi o gün olmassa bayrama mutlaka bitirip arife günü veya bayram namazından çıkışda gabrisdannara gidip gendi elimiznen, ağzımıznan geşmişlerimize bağışlayalım. Oranın sakinnerini de sevindirelim.

Tabi ah bi de okurkana manalarını ağnasak, ona göre de hayatımıza çeki düzen virsek dadından yinmez, “nurun ala nur” olur.

Bu arada davetler ne alem bilmem gari. Son günnerde trafik iice sıkışıyor. Eş-dos, akrabanın boş günnerini bulmak, dokuz daş oynar gibi iki-üş aileyi bir araya dekgetirmek baya bi marifet.

Elini sıkı dutannar ilk günnerde bu işleri bitirip şimda irahatca çağrılan yire gidiyor. Tembellik yapannarın işi zor.  Ne dimişler: Sona galan dona galır.

Acele itmek dinimizde pek iyi bişşi deyil, acele işe de şiytan garışır amma misafiri ağırlamakda, vakdı gelen namazı gılmakda, yitişmiş çocuğu evermekde… acele itmek tavsiye idiliyor. Bi de borcu ödemek, günahlara tövbe itmek, cenazeyi galdırmak husosunda acele idilmesi ilazım.

Eee ne dimişler, “Borcun iyisi virmek, derdin iyisi, ölmek.”

Not: Araplarlı Bezircilerin Siyid Abe dünkü Melmekat gasdesinde sağossun bize iltifat itmiş. Telefonnan da ipbicene bi muhabbet itdik amma bayram soğnası mübarek 11 aylarda daa iyi bi sardırmaya gavilleşdik. Kimbilir o zaman belki usolüne uygun bi su böreği de yiriz.

Bu arada Meraba’dan İrecep Çınar’nan da Gonya’nın meczoplarıynan ilgili ağnadılmaz şiyler gonuşduk. İrecep Çınar spor yazarlığında zaten Gonya’nın üstadı amma keşke ıçcık da Gonya hatıralarından bahsitse ahali çok istifade ider valla. Benden söölemesi. Onda yazacak çook şiyler var

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR