Bulgur Ve Antepfıstığı Ezmesine De 'Yapay Boya' Kattılar

Bulgur Ve Antepfıstığı Ezmesine De 'Yapay Boya' Kattılar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş ürünleri üreten firmaları kamuoyuna duyurdu. Duyuruya göre sofralardan eksik edilmeyen bulgurda ve antepfıstığı ezmesine gıda boyası katıldığı tespit edildi.Bakanlığın internet...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş ürünleri üreten firmaları kamuoyuna duyurdu. Duyuruya göre sofralardan eksik edilmeyen bulgurda ve antepfıstığı ezmesine gıda boyası katıldığı tespit edildi.

Bakanlığın internet sitesinde 'duyurular' bölümünde açıklanan firmaların, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen toplam 59 parti ürüne ilişkin (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) detaylı bilgi verildi. Bu gibi ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında 13 bin 304 Türk Lirası idarî para cezası uygulandı. İkinci grupta yer alan kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünler ile ilgili olarak laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 11 parti ürün (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) de açıklandı. Söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında 'Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar' kapsamında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlığın yaptığı denetim sonuçlarında çarpıcı veriler elde edildi. Sofralardan eksik edilmeyen gıda maddelerinde bile önemli sağlık sorunlarına yol açacak etken maddeler tespit edildi. Bakanlığın araştırmasına göre; Mersin’de üretim yapan Sadıkoğlu İth. İhr. Gıda ve Orm. Ürn. Pas. Tur. İnş. San ve Tic. Ltd. Şti.’nin ürettiği esmer pilavlık bulgurda yapay gıda boyası, Kahramanmaraş Kervan Pastanesi Dondurma Gıda Tar. Tur. San. Ve LTD. ŞTİ. İle Gaziantep Merkezli İbrahim Halil Kalkan Yerli Mahsul Tic.’in ürettikleri Antep fıstığı ezmesinde ise yapay gıda boyası tespit edildi. Bir diğer Gaziantep Menşeli Burçak Kahve ve Baharat Gıda San ve Tic. Ltd. Şti.’nin ürettiği kırmızı pul biberde de yapay gıda boyası kullanıldığı ortaya çıktı.

"ZAYFILAMA ÜRÜNLERDİNDE ÖLDÜRÜCÜ ETKEN MADDE SİBUTRAMİN KULLANILDI"

Zayıflama amacıyla kullanılan ve kalp krizinden intihar eğilimine kadar birçok yan etkisine neden olduğu tespit edilen sibutramin etken maddesi de Beyazlar Gıda Tic. Ltd. Şti.’nin ürettiği Doğal Vitamin Bitkisel Ürünler Form 2' de ortaya çıktı.

Ayrıca Y.E.S. Gaz. Bas. Yay. Öğ. Evi. Top. Alk. İçki ve Meş. Dağ. Paz. Tic. LTD. ŞTİ.’nin ürettiği Uçan Ay Enerji İçeceği'nde ise ilaç etken aaddesi\ sildenafil kullanıldığı saptandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.