Bulgur kaynatma geleneği sürüyor

Bulgur kaynatma geleneği sürüyor

Hasat mesaisinin tamamlandığı Konya Ovası'nda bulgur kaynatma telaşı başladı. Kırsal kesimde oldukça yaygın olan bulgur kaynatma işlemi, kurulan büyük ocaklara, büyük kazanların yerleştirilmesiyle yapılıyor

Konya Ovası'nın hububat hasadı sona erdi. Hasadın tamamlanmasıyla birlikte bulgur kaynatma mesaisi başladı. Asırardır devam eden bulgur kaynatma geleneği güncelliğini koruyor. Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği başladı. Vatandaş yaz aylarında kışa hazırlık yapıyor. Kırsalad oturanlar bu hazırlığa ilk olarak bulgur kaynatmadan başladı.

KIRSALDA BULGUR KAYNATMA TELAŞI

Kırsalda başlayan bulgur kaynatma telaşı mahalle aralarında birlik ve beraberliği de beraberinde getiriyor. Hasat yapılan buğdayların yıkanmasının ardından mahalle aralarında kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda binbir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra yerlere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Kimi kendi mahsülününden bulgur yapıyor, kimi de komşudan bulgurluk buğday satın alıyor. Suyun az olduğu dönemde bulgurluklar, köy meydanlarındaki çeşmelerde yıkandıktan sonra kaynatılıyordu. Şimdi ise evlerin önünde hem kaynatılıyor ve hem de kuruması için çadırın üstüne seriliyor. Mahalle aralarında kaynayan kazanların başına toplanan vatandaşlar bir yandan bulgur kaynatırken diğer yandan ise çay içip, sohbet ediyor.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR TERCİH EDİLİYOR

Aile olarak her yıl düzenli olarak 4-5 teneke bulgur kaynattıklarını ve ailelerin kendi bulgurunu kendisi ürettiğini belirten Mazlum Kırkan isimli çiftçi, köylülerin pilavda pirinç yerine bulguru tercih ettiğini söyledi. Kırsal kesimde kış hazırlıklarının yazdan başladığını, kışın sıkıntı yaşamak istemeyenlerin erzağını yazdan topladığını dile getiren Kırkan, köylülerin hazır buğdaya pek rağbet etmediğini söyledi.

BULGUR KAYNATMAYA BİR GÜN AYIRIYORUZ

Bulgur kaynatma işine bir gün ayırdıklarını ifade eden Kırkan, "Hasadını yaptığımız ve bulgur için ayırdığımız buğdayı temiz yıkadıktan sonra eski bakır kazanlarla kaynatarak bulgur haline getiriyoruz. Kazanın içini suyla doldurup, çalı çırpı ve tezek toplayarak ocağın altını yakarız. Ardından iyi elenmiş buğday doldururuz. Daha sonra kazanı kaynatmaya bırakırız. Bu arada kazanın altına sık sık yakacak atarak suyun kaynamasını sağlıyoruz. Bu iş yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bulgur kazanın içinde iyice haşlandıktan sonra, 15 dakika dinlendirilip havalanması sağlanıyoruz. Daha sonra havalanan bulgur güneşe sarılan çadır üzerine dağıtarak burada kurutulmaya bıkıyoruz. Bu kurutma işi tırmıklarla karıştırılarak iki gün sureyle tekrarlanmaktadır. Kuruma işlerinden sonra bulguru değirmene götürerek, burada işlenen bulgurun kabuklarından ayrılır. Ardından bulgur hazır hale gelir" diye konuştu.

KERİM ATICI

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.