Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bugün Aşure

Bugün Aşure

Aşure günü Hicri ayların ilki olan mubârek Muharrem ayının 10.günüdür. Muharrem ayı geçen haftaki yazımızda da belirttiğimiz üzere ‘Haram ay’lardan. Yâni bu güzel ay barışın, sulhun, emniyetin hâkim olduğu bir müstesna aydır. Ama gelin görün ki işte bir haftada öldürülen Müslümanların, kendini patlatan bombacıların, bomba yüklü araçlarla asker polis şehit edenlerin haddi hesâbı yok. İslam dünyâsının ne Muharrem ayının kutsiyetinden, ne haram aylarda olmaması gerekenlerden hiç haberi yok, diller lâl kesilmiş, ciğerler yanık, ruhlar ezik, içler acılarla dolu. Ya Rab sen yetiş imdâdımıza!!!

Kültürümüz, inancımız, değerlerimiz paramparça…

Oysa sâdece Müslimler için değil gayri Müslimler için dahi İSLAM bir nimettir, idrak edene. Mahsun, mazlum, şaşkın insanlığa aslında bir ikrâmı ilâhidir yüce dîni İslam. Ancak kurtuluş ondadır. Dirlik, düzenlik, huzur, mutluluk, adâlet İslam’dadır. İslâmî iman ve kültür ile yoğrulmuş şanlı medeniyetimiz bunun canlı şâhididir. Soylu ve asil târihimiz bu sözümüzün isbâtıdır. Bizim muhteşem İslam kültür ve medeniyetimiz göz kamaştıracak mâhiyettedir. Zira bu kültürle biz asırlara ışık tutacak en mükemmel prensipleri ortaya koymuşuz ve de bunları göstermelik olsun diye değil aslından, özünden gelerek en içtenlikle yaşayarak âlemi cihâna ibret olarak sergilemişizdir. Batı, bugüne kadar bizden gördüklerini alıp bize sattı. Biz ise onların oyunlarının kurbânı olduk. Yeter artık bu oyundan uyanalım, aslımıza dönelim, neslimize sâhip çıkalım, değerlerimizi hiç aşağılık kompleksine kapılmadan yaşayalım. Çünkü asıl doğrular İslam’dadır. İslam çağlara hitap eden bir asil dindir.

Müslümanlar Hıristiyan Batı kültürü ve devamlı pompalanan çağdaş kültür dayatması içinde eritilmek isteniyor. Boş işlerle uğraştırılan havâi ve teknoloji esiri ruhsuz bir nesil üretilmeye çalışılıyor. Bunda ülke bütünlüğünü parçalamak isteyen mihrakların da tesiri büyük. Bunları bozmanın çâresi değerlerimize sıkı sarılmak, öze dönmek, dînî yapılanmaya ehemmiyet vermek. İlacımız budur. İşte bugün âşura. O zaman hep birlikte yapılması gereken ibâdetleri ihya etmek, günü şânına yaraşır geçirmek neticede de gönlü rahatlatmak, rûhu huzur ve sükûna eriştirmek gerekiyor.

Bilindiği gibi ve pek çok kaynakta bahsedildiği üzere âşura gününde önemli olaylar cereyan etmiştir. Bunları daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz için bugün değinmeyeceğimiz. Ancak şundan bahsetmek arzusundayız. Hz. Musa (A.S) ve arkadaşlarının yâni Yahudilerin Firavun’un zulmünden kurtulduğu gün olması hasebiyle Âşura günü Yahudilerin Rabb’lerine teşekkür etmek mâhiyetinde oruç tuttukları kutsal bir gündür. Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam Medine’ye geldiklerinde Yahudilerin tuttukları bu şükür orucunu onlara benzememek adına ya bir gün öncesinden ya da bir gün sonrasıyla berâber olmak üzere iki tutulmasını tavsiye buyuruyorlar. Yâni Muharrem ayının ya 9-10 veya 10-11 günleri tutulmasını uygun görüyorlar.

O zaman Müslümanlar için de kutsal olan âşura gününü makbul olan oruç ve kaynaklardan araştırıp bulduğumuz nice kıymetli ibâdet, tesbihat ve namazlarla değerlendirerek ümmeti Muhammed’in salahı için duâlar ederek geçirelim inşaALLAH.

Gününüz mübârek, amelleriniz makbul olsun.

NOT :

Bölücü terör örgütü PKK’nın Hakkari-Şemdinli’de bomba yüklü araçla gerçekleştirdiği saldırıyı tüm kalbimle telin ediyor, lânetliyorum. Şehid asker ve vatandaşlarımıza Cenâb-ı Hakk’tan rahmetler niyaz ediyor, ailelerine sabırlar, milletimize baş sağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR