Buğday ton fiyatı beklentinin altında

Buğday ton fiyatı beklentinin altında

Buğdayın alım fiyatının ton başına 940 TL olarak belirlenmesi, beklentileri karşılamadı. Umduğunu bulamayan üretici, bu şartlar altında üretimin zor olduğunu belirterek, üretimi azaltacağını söyledi

Üretici, Konya'da konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı açıklamanın ardından bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Hükümet; önce ithalat gümrük vergilerini düşürme kararı aldı, ardından da buğdayın ton başına alım fiyatını açıkladı. Buğdayın ton fiyatını, 940 TL olarak belirledi. Bu fiyat, üreticinin beklentisini karşılamaya yetmedi. Üretici; fiyatın en az bin TL olmasını umut ederken, yapılan açıklama çiftçiye bir kez daha darbe vurdu. Çiftçi de tüm bu açıklamalardan sonra buğday üretimi noktasında bazı kararlar alacağını dile getirdi.

“BUĞDAY ÜRETMEK ARTIK ZOR”

Bakan Çelik'in yaptığı açıklamaları talihsizlik olarak değerlendiren Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, belirlenen fiyatın ise beklentiyi karşılamadığını ifade etti. Karapınar'ın tahıl yönünden lokomotif bir nokta olduğunu vurguladı. “Buğdayın ton başına alım fiyatı, en az bin TL olmalıydı” diyen Üner, “Devlet, maaliyet hesaplarının düşük olduğunu söylüyor. Ama öyle değil. Mazot desteği vereceklerini söylediler. Mazotun yarısı devletten yarısı sizden dediler. Verdikleri sözü tutmadılar. Bu şartlar altında buğday üretimi yapmak çok zor” açıklamalarında bulundu. 

İTHALATIN ÖNÜ İYİCE AÇILDI

Üner, fiyatların bu şekilde devam ettirilmesi durumunda buğday ekiminin azalacağını kaydetti. Çiftçinin zor günlerden geçtiğini aktardı. Yürütülen tarım politikası ile üretimin cazip hale getirilmesinin önüne engel koyulduğunu dile getirdi. Daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Konya, tarımın kalbi. Üretici, daha fazla desteklenmeyi hak ediyor. Türkiye'de bir arz talep dengesi ve fiyatı var. İthalatın önü açılmış durumda. Bunun en bariz örneği, ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesi oldu. Umduğu fiyata satış yapamayan üretici, tabi ki dışarıdan daha ucuza almayı tercih eder. Gidişat devam ederse, ithalatın önü daha da açılacak. Devletin acil müdahale etmesi lazım. 940 TL beklentilerin çok çok altında.”

BEKLENTİMİZ 1 LİRAYDI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de belirlenen fiyat ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kavuneker, beklentilerinin buğdayın kilo başına 1 TL olduğunu söyledi. “Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira olarak belirlendi. Buğdayın kalitesine göre yüzde 5'e kadar da ilave artış uygulanacağı bakan tarafından ifade edildi. Makarnalık buğday ile alakalı açıklama olmadı. Yemlik buğdayın ton başına alım fiyatı ise 880 TL olarak belirtildi. Açıklanan oran beklentimize yakın. Karatay buğdayı için hemen hemen yakın” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.