Adem Turan

Adem Turan

Bu sınavın tekrarı yok!

Bu sınavın tekrarı yok!

Bir çocuğun, ilköğretime  başlaması ile birlikte sınav takvimi açılıyor. TEOG, LGS, LYS, YDS, DGS, ALES vs. Birçok sınav onu bekliyor. Bir yıl da değil, en az üç yıl önceden hazırlanmak zorunda. Önemine binaen;  Gece uykusundan, oyun alanlarından, arkadaş-hısım akraba sohbetlerinden feragat etmek zorunda kalır. Tek bir gaye var, oda gireceği sınavda başarılı olmak. Zira geleceği aldığı puanlara göre tanzim olunacak.

Rabbimiz bizi lütuf buyurarak,  insan olarak en güzel bir surette yaratmış ve dünyada rahat bir şekilde görevlerimizi ifa edebilmek için her türlü imkan ve fırsatlar bağışlamıştır. Yarattıklarının hepsini de insanlığın hizmetine sunmuştur. Bizler ücretsiz nefes alır verir, yer-içer, yerkürede istediği yere gider-gelir. Bazen denizin üzerinde yüzer, bazen de havada seyahat eder. İstediği gibi beslenir, konuşur, koşar, binalar inşa eder, uyku hissettiği zaman uyur-uyanır vb. Allah’ın nimetlerini saymakla bitiremeyiz. Bütün bu sıraladığımız nimetlerin bir karşılığı olmalı değil mi? Elbette var. O da ahireti kazanma sınavı. İnsanoğlunun her gün, değişik biçimde, kendisinin de farkında olmadığı imtihanlarla karşı karşıya kalır. Bizler de bunlara vereceğimiz reaksiyonlara göre puan kazanır.

Yaradan bize Bakara suresinde şöyle seslenir;  “Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Peygamber ve onunla beraber mü’minler, “Allah’ın yardımı ne zaman?” diyecek kadar darlığa ve zorluğa uğramışlar ve sarsılmışlardı. İyi bilin ki, Allah’ın yardımı pek yakındır.”

Her kişinin imtihanı farklıdır. Alimin farklı, cahilin farklı, idarecinin farklı, çalışanın farklı, zenginin farklı, fakirin farklıdır.  Ancak;  Şahsiyet ve karakteri, sözlerden ziyâde davranışlar belirler. Bizim davranışlarımızda, Allah Rasûlü’nün örnek şahsiyetinden ne kadarı bizde var ona bakmak lazım. Hayatımıza ona göre yön vermek durumundayız.

Son pişmanlık fayda vermiyor. Çünkü bu sınavın tekrarı yok. Allah (c.c.) hepimize kolay getirsin ve kazananlardan eylesin. Amin.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR