‘Bu diriliş çabamızdır’

‘Bu diriliş çabamızdır’

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Uluslararası İslam Sanatları Yarışması'nda hat, tezhip ve minyatür dalında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Konya’da konuşan Numan Kurtulmuş, “Yaptığımız eserler ne kadar sanat barındırıyor, bunu sorgulamamız lazım. Tahayyül dünyamız ve tasavvur dünyamız eskilere göre çok daha sığlaşmış ve sıradanlaşmıştır. Bu yarışmalar bizim ruh halimizi diriltme çabalarıdır” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’nın ödül töreni Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımı ile gerçekleştirildi. Ramada Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ak Parti İl Başkanı Musa Arat, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurumlarının il müdürleri ile yurt içi ve dışından davetliler katıldı. Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Konya’nın tarihin, sanatın, irfanın kültürün ve ilmin merkezi olan bir şehir olduğunu belirterek, “Konya’ya böyle bir etkinliğe öncelik yapmak yakışırdı” dedi.

SANAT HAYATIN İÇİNDEDİR

Her kültürün bir sanat anlayışı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bugün geleneksel sanatlarımızdan ödüllendireceğimiz üç örnek, İslam medeniyetinin mensuplarının tahayyül dünyasının surete dönüşmüş şeklidir. Asırlar boyunca bu devam eder. İslam sanatlarının, bütün medeniyetlerden farkı vardır. İslam sanatlarının hepsinde sanat eserlerinin hepsinde bir denge ve uyum söz konusudur. Hatta, minyatürde, tezhipte muazzam bir denge ve birbirine bağlılık vardır. Bu mimarimizde de böyledir. İkincisi bu denge ve uyumu ifade eden olağanüstü bir simetri vardır. Üçüncü olarak soyut ve sonsuzu birlikte barındırır. Dinimizde soyut olana ve sonsuz olana iman vardır. Bütün bunları ‘birlik ve bütünlük’ unsuru kapsar. İslam sanatlarında sanat hayatın içinde vardır. Mahallelerimizdeki çeşmeleri düşünün. O çeşmelerin vazifesi su getirmektir fakat her birinin kenarlarında hat tezhip süslemeleri vardır. O suyla birlikte insanın ruhuna hayat veren sanatı nakşeden bir anlayışla sanatın göstergesi olmuştur. Aynı şekilde camilerimiz, su kemerlerimiz, mezarlarımız, dergahlarımız sanat duygusunu taşır.”    

TASAVVUR DÜNYAMIZ SIGLAŞTI

Sanatın sadece sanat için olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi: “Bütün bunların hepsini birlikte içeren hayatın içerisinde var olan anlamlı bir bütünün parçasıdır. Sadece müzelerimizin sadece kongre salonlarımızın değil, Müslüman milletlerin günlük hayatlarında İslam sanatları yeniden canlandırılmalı. Şimdi yaşadığımız zamana ilişkin kültür pratiğimizi de gözden geçirmemiz lazım. Şifahanelerimiz, yani hastanelerimiz, medreselerimiz yani üniversitelerimiz, okullarımız, bizim yeni yaptığımız eserler ne kadar sanat barındırıyor, bunu da sorgulamamız lazım. Sanat sadece bizden öncekilerin bizlere birtakım uğraşı alanları olarak bıraktıkları bir şey değildir. Sanatı inşallah günlük hayatımızı ilgilendiren kurumların içine koyup, yeniden diriltmek mecburiyetindeyiz. Sanat sadece İslam’ın estetiğini, sanat anlayışını göstermez, Müslüman toplulukların ruhunu da orta koyan en önemli göstergelerden biridir. Bir şeyi itiraf etmek gerekirse tahayyül dünyamız ve tasavvur dünyamız eskilere göre çok daha sığlaşmış ve sıradanlaşmıştır. Bu yarışmalar bizim ruh halimizi diriltme çabalarıdır.” 743. Mevlana Anma Törenleri’nin ‘Birlik vakti’ temasına da değinen Kurtulmuş, “Mezhebi ve etnik olarak coğrafyamızın lime lime edilmeye çalışıldığı bir ortamda bu başlık önemledir” ifadelerine yer verdi.

SANAT O’NU ANLATIR

Programda konuşan Vali Yakup Canbolat, İslam medeniyetinin hayatamızın her alanında bir sanat ve estetik kattığını belirterek, “Kur’an’dan da bilindiği üzere en büyük sanatkar Cenab-ı Hakk’tır. onun en büyük sanat eseri ise halife olan insandır. İnsanların ürettikleri sanat eserleri de Cenab-ı Hakkı’ın sanatına işarettir. Kaynağını İslam’dan alan tüm sanatçılarımız kutlu bir vazifeyi icra etmektedir” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik uluslararası hat, tezhip ve minyatür yarışması düzenlendiğini belirtti. Konya'nın "İslam Turizm Başkenti" seçilmesinden dolayı birçok programa ev sahipliği yaptığına işaret eden Akyürek, uluslararası ölçekte Konya ve ülke kültürünün tanıtımı için çok sayıda etkinlik düzenlendiğini vurguladı. Akyürek, Hz. Mevlana'yı anma etkinliklerinin de başladığını anımsatarak, "Programların, şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyoruz. 743 yıldır bu törenler sevgi, barış ve kardeşlik yaymaya çalışıyor. Kardeşliği yeryüzüne hakim kılmaya çalışıyor. Şeb-i Arus törenleriyle 10 günde Konyamızda büyük bir kültür şöleni de gerçekleşmiş oluyor. 150'den fazla kültürel etkinlikle 10 gün içerisinde Konya'ya gelenler bu gönül ve kültür ziyafetinden doymuş olarak ayrılacaklar" ifadelerini kullandı.

Törende, hat dalında, Irak'tan Saman Abdulhalig Gadir'e birincilik, Karzan Ebubekir Kerim'e ikincilik, Endonezya'dan Huda Purnawadi Bin Kasidi'ye üçüncülük ödülü verildi. Tezhip dalında ise Hashatun Eyüboğlu birinciliği, İsmail Çökük ikinciliği, Ferda Ertok da üçüncülüğü elde etti. Minyatür dalında yarışmaya İran'dan katılan Majid Fattahi birinci, İran asıllı Rasoul Gandomi ikinci, Halime Göktürk üçüncü seçildi. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Akyürek ve Canbolat tarafından verildi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.