Bu çeyrek 65 lira

Bu çeyrek 65 lira

Uluslararası piyasalarda doların yükselişine paralel yurt içinde altın fiyatlarının artması, vatandaşları düğün sezonunda zor durumda bıraktı. Çeyrek altına gücü yetmeyen vatandaşlar da çareyi 65 liralık "hediyelik çeyrek"te buldu.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım ihtimali, jeopolitik riskler ve başta Çin olmak üzere büyümeye yönelik endişeler dolar talebindeki artışı beraberinde getirdi.

Bu durum karşısında altının ons fiyatı yıla başladığı 1.183,90 dolar seviyelerinden, 1.073,40 dolara kadar geriledi. Altının ons fiyatındaki bu düşüşe karşın, yurt içinde ise kurdaki artıştan dolayı altın fiyatlarında yükseliş yaşandı.

Yılbaşında 148 liradan alıcı bulan çeyrek ziynetin fiyatı bu hafta itibarıyla 175,5 liraya yükseldi. Aynı dönemde gram altının fiyatı ise 88,9 lira seviyelerinden 106,60 liraya çıktı. Böylece çeyrek altının fiyatında yüzde 18,2'lik, gram altının fiyatında ise yüzde 19,9'luk yükseliş yaşandı.

Altın fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında, düğün sezonu nedeniyle hediyelik arayışına giren vatandaşlar çeyrek altına gücü yetmeyince çareyi "hediyelik çeyrek"te buldu.

"ALTIN  4 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ"
AA muhabirlerine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarının son 4 yılın zirvesini gördüğünü, ramazanda 155 lira civarında seyreden "çeyrek" fiyatının şu anda 175,45 liraya kadar çıktığını söyledi.

Fiyatlarda ciddi bir artış olduğu için vatandaşın alternatif olarak çeyrek altın görünümlü 22 ayar 1 gramlık altınlara yöneldiğini aktaran Memiş, bu altının büyüklüğünün aynı çeyrek altın gibi olduğunu vurguladı.

Memiş, bir merasimde takı takmak isteyen vatandaşın çeyrek altın yerine artık fiyatı 105 lira olan gram altını tercih ettiğine dikkati çekti.

Çeyrekte 175 lirayı duyanın şok olduğunu bildiren Memiş, "Bu dönemde vatandaşlara gram altını öneriyoruz. Onun alım ile satımı da aynen çeyrek altın gibi. Alım satım arasında 3 lira fark oynuyor. Hem vatandaşın işi görülmüş oluyor, hem de esnafın işi görülmüş oluyor" dedi.

Memiş, bunun yanı sıra 0,625 gram olan ve "hediyelik çeyrek" denilen daha küçük bir altın türü bulunduğu bilgisini vererek, "Onun fiyatı da 65 lira. 22 ayar olan 'hediyelik çeyrek' de bu yıl talep gördü. Parası yetişmeyenler 65 liralık bu altından alıyor" diye konuştu.

"İLLAHA BİLEZİK ALMAK İSTEYENLER 14 AYARA YÖNELDİ"İslam Memiş, yakın akrabasının düğününe gidecek olan vatandaşların ise hediyelik bileziği tercih ettiğini kaydederek, bu bileziklerin fiyatlarının 500 liradan başlayıp bin liraya kadar çıktığını anlattı.

Bundan bir ay önce 5 gramlık bir bileziği 475 liraya alan müşterilerin, aynı gramdaki bileziği 550 liraya aldığını aktaran Memiş, şunları söyledi:

"Yani arada 75 liralık bir fark var. Bu grama vurulduğunda 20-30 gram gibi daha ağır bileziklerde fiyat farkı bin liraya kadar çıkıyor. İlla bilezik almak isteyen vatandaşlar da alternatif olarak 14 ayarlık bileziklere yöneliyor. 14 ayar hediye bileziklerin fiyatları ise 250-300 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkıyor. Bunlar fiyatı düşük olduğu için daha çok talep görüyor. Vatandaş 'çeyrek takacağıma en azından adı bilezik olur' diyerek bunlara yöneliyor. Altının yükselişi henüz bitmedi. Şu anda gram altın 106,3 lira bandında. Arada bir gerileme yaşasa da 120-125 lirayı görecek diye düşünüyorum. Bundan hareketle çeyrek altın fiyatlarının da 200 liraya kadar çıkma ihtimali yüksek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.