Brezilya, Etanol İle Çalışan Füze Üretti

Brezilya, Etanol İle Çalışan Füze Üretti

Bir grup Brezilyalı bilim insanı, etanol ile çalışan füze üretmeyi başardı. Dünyanın en büyük etanol yakıtı üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi olan Brezilya, füze üretiminde katı yakıt yerine etanol kullanarak dünya silah piyasasında...

Bir grup Brezilyalı bilim insanı, etanol ile çalışan füze üretmeyi başardı. Dünyanın en büyük etanol yakıtı üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi olan Brezilya, füze üretiminde katı yakıt yerine etanol kullanarak dünya silah piyasasında bir ilke imza attı. Etanol ve sıvı oksijen ile çalışan roket, 3 dakika 34 saniye havada kalarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Sao Paulo Hava ve Uzay Enstitüsü’nde geliştirilen etanol yakıtlı füze, 11 yıl süren araştırmaların ardından geçtiğimiz günlerde yapılan ilk testlerden başarıyla geçti. Geliştirilen teknik sayesinde etanol ile çalışan füzeler, uydu fırlatma araçları olarak da kullanılabilecek. Yakıt türü değiştirilerek daha verimli ve güvenli çalışma yapma imkânı elde edecek olan Brezilya Uzay Ajansı ise bu sahada gelecek için önemli adımlar atıyor.

Brezilya’nın Maranhao eyaletinde geçen hafta yapılan test fırlatmasında herhangi teknik bir sorunla karşılaşılmazken, çalışmalar sırasında birçok üniversiteden araştırmacı ve Havacılık Enstitüsü tarafından sağlanan veri toplama ve emniyet cihazları hazır bulundu.

Üretilen bu teknolojinin gelecekteki yörünge araçları ve rampaları için büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Şeker kamışından yılda yaklaşık 4 milyon gallon etanol üreten Brezilya, güvenli, sürdürülebilir ve düşük maliyetli bu yakıt sayesinde, silah piyasası devlerinin radarına girmeyi başardı. Etanol bazlı sıvı yakıt motorları ile bu sahada liderliğe gözünü diken Brezilyalı bilim insanları, araştırmaları bir üst kategoriye taşımak için uğraş veriyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.