Bozkır: Ab Uyumuna Yönelik 4 Yıllık Ulusal Eylem Planı Çıkaracağız

Bozkır: Ab Uyumuna Yönelik 4 Yıllık Ulusal Eylem Planı Çıkaracağız

Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği müzakere sürecinde 2 aşamalı bir plan ortaya çıkaracaklarını belirterek ilk aşamanın 2015 yılı ortalarına kadar bir Ulusal Eylem Planı olacağını, akabinde kasım...

Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği müzakere sürecinde 2 aşamalı bir plan ortaya çıkaracaklarını belirterek ilk aşamanın 2015 yılı ortalarına kadar bir Ulusal Eylem Planı olacağını, akabinde kasım sonu itibari ile 2015-2019 yıllarını kapsayan 4 yıllık bir Ulusal Eylem Planı çıkaracaklarını söyledi.

    Volkan Bozkır, İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi’nin bakanlıktaki 14. toplantısına katıldı.

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulan Avrupa Birliği Strateji Belgesi hakkında bilgi veren Volkan Bozkır, belgenin önemine dikkat çekerek içerisinde yer alan hususları yerine getirmek için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

    Stratejinin 3 ana bölümden oluştuğunu belirten Bozkır, "Bu unsurlar içerisinde en önemli olarak da siyasi reform sürecinin devamını düşündük. Siyasi reform süreci devam ettiği takdirde bütün diğer mekanizmalar çok daha rahat çalışacaktır ve Türkiye’nin bütün dünyadaki imajında da en önemli unsurlardan bir tanesi de siyasi bir reform sürecidir." dedi.

    REFORM İZLEME GRUBU

    Siyasi reform süreci bakımından ellerinde 2 mekanizma olduklarını ifade eden Bozkır şöyle devam etti: "Bunlardan bir tanesi hepimizin uzun zamandır bildiği reform izleme grubudur. Reform izleme grubuna Dışişleri, İçişleri, Adalet ve AB bakanlarının başkanlığında olan dörtlü bir grup katılıyor. Ancak reform izleme grubu belki de yeni bir yapıya kavuşturulacak. Belirli fasılalarla bakanlarımız bir araya getirip buradan bazı kararlar çıkaran bir grup yerine reform sürecinin tamamını öngören hazırlığını yapan bunun yasalarının çıkmasını sağlayan takibini yapan daha da önemlisi uygulamadan da öteye bunların hayata geçirilmesini sağlayan bir grup olarak bundan sonra görev yapacak. Bunun altında siyasi işler alt grubu var ön hazırlıkları bu grup yapacak bakanlar düzeyinde bunlar ele alınacak kararlaştırılacak ve takibi yine bakanlar tarafından yapılacak. Reform sürecimizi tabiatıyla sıfırdan başlamıyoruz siyasi reformları Türkiye yeterince yerine getirdiği için müzakereler başlayabildi ama yeterince yerine getirmekle tamamen yerine getirmek arasındaki farkı önümüzdeki dönem kapatacağız."

    "KASIM SONU İTİBARİ İLE 2015-2019 AB’YE UYUM İÇİN ULUSAL EYLEM PLANINI YAYINLAYACAĞIZ"

    Avrupa Strateji Belgesi'nin ikinci ayağını AB müktesebatına uyum çalışmalarının teşkil ettiğini belirten Bozkır, "Bu grubumuzun esas mevcudiyeti ve katkıları da bu ikinci ayak itibari ile olacak. Burada AB tarafından katılım ortaklığı belgeleri yayınlanırdı. Buna karşılıkta Türkiye ulusal planını açıklardı. Ancak katılım ortaklığı belgeleri yayınlanmadığı içinde bizi ulusal planımızı yayınlayamaz hale geldik. Tabi o zaman bir müktesebat disiplinini ve kurumlarımızın koordinasyon içinde bir çalışmasından da mahrum kalan bir görüntü ortaya çıktı. Bunu telafi etmek için de 2010 yılında 2010-2014 yıllarını kapsayan ulusal eylem planı yayınlamıştık ve çokta yararlı olmuştu. Fasıllar itibari ile hangi fasılda ne yapılacak uygulama nasıl olacak bir disiplin içinde vardı. Hem bu sürpriz yasalarla karşılaşmamızı önleyici bir unsur olmuştu hem de ne yapacağımız bütün kamuoyuna Avrupa kamuoyuna anlatan bir belge olmuştu. Sayın Başbakanımızın ve hükümetin de uygun bulduğu ve talimatı ile şimdi bunun süresi de dolduğu için bunun yerine 2 aşamalı bir plan ortaya çıkaracağız. Bir tanesi 2015 yılı ortalarına kadar bir ulusal eylem planı ve onun akabinde de 2015-2019 yıllarını kapsayan yine 4 yıllık bir ulusal eylem planı çıkaracağız. Burada bütün fasıllar itibari ile ne yapılacak, hangi yasa ve yönetmelikler ne tür bir çalışma düzenlenecek hepsi burada yer alacak. Bugün birinci aşamasını görüşeceğiz ve kısa zamanda tamamlamaya çalışacağız. 2015 ortalarına kadar olacak birinci aşamayı ekim sonunda yayınlamayı planlıyoruz. Kasım sonu itibari ile de 2015-2019 planını yayınlamayı planlıyoruz. Dolayısıyla Kasım sonu itibari ile bütün Türkiye’de bakanlıklarımız kurumlarımız ve Avrupa Birliği Sekretaryası Türkiye’nin nasıl bir düşünce içinde olduğunu neler yapmayı planladığını görmüş olacak." değerlendirmesini yaptı.

    "ÜÇÜNCÜ AŞAMA, İLETİŞİM STRATEJİSİ"

    Üçüncü aşamanın AB konusunda bir iletişim stratejisi olarak düşünüldüğünü ifade eden Bakan Volkan Bozkır, "İletişim stratejisi çok önemli çünkü hem Avrupa Birliği'nden Türkiye’ye bakışta hem de Türkiye’den AB’ye bakışta maalesef yanlış bir algı oluşmuş vaziyette ve doğru resimlere bakılmadan oluşmuş bir algı ile son derece sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu algının olgu ile buluşturulması çok önem arz ediyor. Eğer bunu gerçekleştirmeden çalışmalarımıza başlarsak gerçekten her 2 tarafta da akamete uğrayabilecek ölçüde bir algı var. Onun için bu AB stratejisini hazırladık bugün Bakanlar Kurulu'na sunacağım." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.