Bozkır: 3 Yıl Sonra Vizeler Kalkmazsa Anlaşmayı Feshetme Hakkımız Var

Bozkır: 3 Yıl Sonra Vizeler Kalkmazsa Anlaşmayı Feshetme Hakkımız Var

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 3 yıl sonra vizelerin kalkmaması durumunda Geri Kabul Anlaşması’nı feshetme haklarının bulunduğunu söyledi.        Partisinin il danışma meclisi toplantısına katılmak...

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 3 yıl sonra vizelerin kalkmaması durumunda Geri Kabul Anlaşması’nı feshetme haklarının bulunduğunu söyledi.

    

    Partisinin il danışma meclisi toplantısına katılmak üzere Edirne’ye gelen Volkan Bozkır, gazetecilere açıklamalarda bulundu. İllegal göçün sadece Avrupa'nın değil Türkiye'nin de sıkıntı duyduğu bir konu olduğunu anlatan Bakan Bozkır, "Gerçekten Türkiye'nin illegal göçün kaynağı bir ülke olarak gösterilmesi hem bizi üzmektedir. Hem de bu son derece yanlış imajdır. Çok büyük çalışmalar yapıldı. İllegal yoldan Avrupa’ya girmek isteyen insan sayısı yüzbinlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette. Bunun tamamen ortadan kaldırılması için Türkiye de çok çaba sarf ediyor." dedi.

    Bu konuda yapılan yasal değişikliklere değinen Bozkır, Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle sadece bu işi yürütenlere değil aynı zamanda teşebbüs edenlere de ceza getirildiğini anımsattı.

    Avrupa Birliği ile Geri Kabul Anlaşması’nı imzalanmasının bunun en önemli adımlarından birisi olduğunu açıklayan AB Bakanı Bozkır şunları söyledi: "Tabiatıyla bu sadece illegal göç değil aynı zamanda Türk insanına haksız olarak uygulanan vizenin de tamamen kaldırılması için bir bağlantı vardır. Eğer gereği kabul anlaşması imzaladık. Eğer 3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde geri kabul etme anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum."

    "VİZESİZ SEYAHAT KONUSUNDA ÜMİTLİYİM"

    Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, vizesiz seyahat konusuna da değinerek "Ben bu konuda ümitliyim. Çünkü kâğıt üzerine dökülmüş bir konu. Yeni Avrupa Birliği vize ile ilgili raporu da yayımlandı. Burada bu şekilde olumlu raporlar yayımlandığı takdirde 3 yıl sonra nihai bir rapor yayımlanacak ve vize kalkabilir diyecek. Bu yıl ki raporda yaklaşık 70 gerçekleşmesi gereken kriter var. Bunların içerisinde sadece 9’u gerçekleşmemiş vaziyette. Onun dışındakiler ya tam gerçekleşmiş ya da gerçekleşme yolunda. Bu konuda bizim bir tereddüdümüz yok. Türkiye bunun altından kalkabilecek bir güce sahiptir. Zaten sadece vizenin kalması için değil bütün bu önlemler aslında Türkiye’nin de kendi hudutlarını güvence altına alan, vatandaşlarının bütün yurt dışına gidişlerinde biyometrik pasaportlarla gerçekten önemli adımlar atan gerçekten bu sayede Avrupa Birliği’ne üye olsun olmasın medeni, batılı bir ülke konumuna getirecek bir uygulamadır. Benim bir tereddüdüm yok." şeklinde konuştu.

    "AVRUPA’DA İŞ ZATEN YOK"

    Türkiye’nin ulaştığı refah seviyesi ve insan kalitesiyle Avrupa’ya iş yapmaya gidecek halde olmadığını anlatan Bakan, zaten Avrupa’da da işin olmadığını dile getirdi. Bozkır, “Ben şunu iddia ediyorum. Türkiye eğer bu ekonomik büyüme hızını devam ettirirse kendi insanımıza çok daha fazla Türkiye’de ihtiyacımız olacaktır. Biz gitmemelerini teşvik edeceğiz. Kapıları belki kapatacağız. Türkiye cazibe merkezi olmuştur. Belki dışarıdan gelecek iş arayanlara karşı AB üye ülkelerden geleceklere belki biz kapılarımızı sıkılaştırmak zorunda kalacağız. Artık Türkiye yeni bir Türkiye’dir. Bu Türkiye’ye göre hareket edilmesi lazımdır.” değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.