Boz doları al euroyu

Boz doları al euroyu

Boz doları çağrısına uyan vatandaşın ellerindeki dolarları bozdurduğu Merkez Bankası verilerine de yansıdı. Fakat doları bozduran vatandaş gidip euro satın aldı. Katılım bankalarında da dolar varlıkları azalırken euro varlıkları arttı.

Merkez Bankası perşembe günü 25 Kasım – 2 Aralık haftasını içeren haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilerde en dikkat çekici kısımlardan biri mevduat ve katılım bankalarında bulunan döviz varlıkları oldu.

Dolar bozup TL’ye geçme çağrılarına rağmen vatandaş elindeki döviz varlıklarını dolar cinsinden artırdı. Gerçek ve tüzel kişilerin 25 Kasım itibariyle mevduat bankalarındaki varlığı 172 milyar 338 milyon dolarken 2 Aralık tarihine gelindiğinde döviz varlıkları 173 milyar 97 milyon dolara çıktı.

BOZ DOLARI AL EUROYU

Gerçek kişilerin 25 Kasım itibariyle bankalarda 50 milyar 617 milyon doları bulunuyordu. Aradan bir hafta geçtikten sonra bu miktar 50 milyar 471 milyon dolara indi. Yani vatandaş çağrılara uyarak ve kâr satışlarıyla bankalardaki 146 milyon dolarını sattı.

Peki dolardan çıkan vatandaş ne yaptı? Merkez Bankası istatistiklerine göre euro aldı. 25 Kasım itibariyle bankalarda 27 milyar 457 milyon dolar değerinde euro bulunuyordu.

2 Aralık’a gelindiğinde ise vatandaşın elindeki dolar cinsinden euro varlıklarının tutarı 27 milyar 780 dolar oldu. Vatandaşın euro hesaplarındaki bir haftalık artış , dolar cinsinden 323 milyon dolar oldu.

KATILIM BANKALARINDA DURUM NE?

Peki ya faizsiz bankacılıkla çalışan katılım bankalarında durum nasıl?

Katılım bankalarında 25 Kasım tarihinde 10 milyar 80 milyon dolar bulunuyordu. 2 Aralık tarihine gelindiğinde bu bankalardaki yabancı para cinsinden mevduat tutarı 10 milyar 70 milyon dolara indi. Yani İslami bankacılık modelini seçen mudilerin ve tüzel kişiliklerin döviz cinsinden varlıkları 10 milyon dolar azaldı.

25 Kasım tarihinde katılım bankalarında gerçek kişilerin 3 milyar 800 milyon doları bulunuyordu. 2 Aralık tarihine gelindiğinde ise 3 milyar 758 milyon doların hesaplarda olduğu gözlendi. Diğer bir deyişle vatandaşlar ellerindeki 42 milyon doları çıkardı. Fakat katılım bankası müşterileri de dolardan çıkıp euro satın aldı.

Vatandaşların hesaplarında 25 kasım tarihi itibariyle 1 milyar 487 milyon dolar değerinde euroları bulunuyordu. 2 Aralık tarihinde bu miktar dolar cinsinden 1 milyar 496 milyon dolara çıktı. Yani vatandaşın euro varlıklarının miktarı 9 milyar dolar arttı.

dooddodod23233

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.