Bosna Gazisi, dervişleri resmetti

Bosna Gazisi, dervişleri resmetti

Bosna savaşı Gazisi Ressam Admir Muykiç, Konya’da Bosnalı dervişleri resmetti.

 Muykiç, “Bosna’da kötü günler artık geride kaldı. Fakat yaşanan acıları unutmadık. Artık ülkem adıma sanatımla savaşacağım” dedim.
KTO Karatay Üniversitesi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Uluslararası Bilim Kültür Sanat Günleri’ne 28 ülkeden 62 ressam katıldı. Konya’ya gelen ünlü ressamlar Konya’nın tarihsel ve kültürel değerlerini resmetti. Ressamlar, Konya’yı dünyaya tanıttı. Gerçekleşen organizasyona Almanya, Danimarka, İsveç, Karadağ, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İspanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Polonya, Çin, Fransa,  Sırbistan, İtalya, Suudi Arabistan, Yemen, Özbekistan, Yemen, Yunanistan, Etopya, Meksika, Filistin, Güney Kore, Litvanya, Hollanda, Mısır’dan ressamlar katıldı. 10 gün süren organizasyonda 100 adet tablo yapıldı.
SAVAŞTAN SONRA RESME BAŞLADI
10 gün boyunca Bosnalı dervişleri resmeden Boşnak Ressam Admir Muykiç ise Bosna Savaşı gazisi. Gazi Ressam Muykiç, savaştan sonra bile sanattan ve resim yapmaktan kopmamış. Bosna’da savaş başladığında 18 yaşında bir genç olan Admir Mujkiç, 4 yıl boyunca cepheden cepheye koştu. Er olarak savaşa katılan Admir Mujkiç, savaş sırasında rütbe alarak, komutanlığa kadar yükseldi. Savaşta bacağından da yaralanan Admir Muykiç, savaştan sonra normal hayatına dönmeye başladı ve gönül verdiği ressamlığa yeniden başladı.
Boşnak Ressam Admir Mujkiç, savaştan sonra Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olduktan sonra, profesyonel olarak ressamlık yapmaya başladı. Bosna’da ve Türkiye’de çeşitli sempozyumlara katılan Muykiç, “Daha önce İstanbul ve Ankara’da çeşitli sergilere katılmıştım. Konya’da ilk defa böyle bir etkinliğe katılma fırsatı buldum. Boşnak ressam arkadaşlarımın tavsiyesiyle Konya’daki sempozyuma katıldım. Bu şehirde Bosna’ya olan sevgiye şahit oldum. Konya’nın en büyük mahallesinin isminin Bosna-Hersek olduğunu öğrendim. Yine Sancak Mahallesi, Aliya İzzetbegoviç Caddesi, Saraybosna parkları var. Ankara’da da Aliya İzzetbegoviç Caddesi’ni gördüm. Bütün bunlar ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşliği ve dostluğu gösteriyor” dedi.
BOSNALI DERVİŞLERİ RESMETTİ
Atölye çalışmalarında Bosnalı dervişleri resmeden Muykiç, “Mevlevilik geleneği Konya’dan Balkanlara kadar ulaşmıştır. Anadolu’dan gelen dervişlerle İslam’la tanıştık. Dervişlerin bize en büyük hediyesi İslam olmuştur. Bu yüzden Konya’da Bosnalı dervişleri resmettim. Sergiyi gezenlerin ilgisi beni çok memnun etti. Tekrar Konya’ya gelmek istiyorum” diye konuştu. Bosna savaşı sırasında Bihaç’ta görev yaptığını ve savaşta yaralandığını da kaydeden Muykiç, “Bosna’da savaş başladığında 18 yaşında bir gençtim ve Saraybosna’da yaşıyordum. Bosna Ordusuna katıldım ve Bihaç’ta ülkemi ve insanlarımızı korumak için savaştım. Savaş boyunca bize Türkiye’den maddi ve manevi destek geldi. Bu destekleri hiçbir zaman unutmayacağız. Savaş bittikten sonra akademiye devam ettim ve Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldum. Avrupa’da resim ve grafik dalında çok sayıda ödül aldım. Bosna’da yaşanan acıları hafifletmek için biz sanatçılara büyük görev düşüyor. Bundan sonra ülkem adına sanatımla savaşacağım” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.