Borcu bitmeden kablo çalınıyor!

Borcu bitmeden kablo çalınıyor!

Çiftçinin motor ve trafosunun bakır kablolarının çalınmasının can sıktığını söyleyen Bekir Kağnıcıoğlu, “Çiftçide peşin para yok. Vadeli aldığı kablonun borcu bitmeden kablo çalınıyor” dedi

Özellikle taşradaki çiftçileri bıktırtan elektrik trafolarındaki bakır tel hırsızlığına her gün bir yenisi ekleniyor. Hırsızlar, köylünün tarlasını suladığı motorların, trafoların bakır kablolarını çalıyor. Konu ile ilgili her fırsatta isyanını dile getiren çiftçiler, “Yeter artık, bıktık! Yetkililerden bu konu ile ilgili bir çözüm bekliyoruz” dedi. Girdi maliyeti sürekli yükselen çiftçiler, elektrik trafolarındaki bakır tellerin çalınması ile birlikte ekstra bir masrafın altına da girmek istemiyor. Yeni kablo alımının külfetli bir olduğunu da söyleyen çiftçiler bir de sanayicilere seslendi. “Konya sanayisinde bu bakırları kim alıyorsa, bakırı aldığı kişiyi Allah rızası için şikayet etsin” diyen çiftçiler, “Hırsızların çaldığı kablonun maliyeti belki 200 TL. 200 TL'lik bu vurgun çiftçiye 15-20 bin liraya mâl oluyor. Allah'tan korkun. Biz, kablo yenilemekten usandık, hırsızlar bu çirkin davranışından bir türlü utanmadı. Üreticinin hırsızlarla başı dertte” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİNİN KABLO ALACAK GÜCÜ YOK!

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kendi ilçelerinde de bu tarz hırsızlık olaylarının çok yaşandığını üzülerek dile getirdi. “Önceki gün bir arkadaşın da kabloları çalındı” diyen Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: “Kablosu çalınan arkadaş, kabloya 3 bin lira vermiş. Sabah uyanıyor, hırsızlar trafosunu patlatmış. Kendisinin de nakit parası yokmuş. Pancar parasına vadeli alım yapmış. Adamın borcu daha bitmemişken, kablosu ortada yok. Sıkıntı içine girmiş, işlerin tam olarak başlaması gereken bir zamanda yeniden masrafa girecek” şeklinde konuştu. Sulama için kurulan bir trafonun bir çiftçiye yaklaşık 18-20 bin liraya mâl olduğunu da aktaran Başkan Kağnıcıoğlu, “Trafonun masrafı, voltajına göre değişiyor. Tedbir amaçlı ne yapılabilir bilmiyoruz. Kablonun çalınması demek, kuyudaki dalgıcın da sıkıntıya girmesi demek. Sadece kabloyu da çalmıyorlar. Çiftçinin komple trafosunu da yok eden hırsızlar var. Hırsızlardan yakalananlar var ama önü kesilmiyor. Bu tarz hırsızlığın da yeteri oranda caydırıcı cezası yok. Çiftçi, zaten ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Bu dönemde cepten çıkacak ekstra 100 lira bile çiftçiyi çok zorlar” dedi.

ÇİFTÇİLERDEN HURDACILARA VİCDAN ÇAĞRISI!

Çiftçiler, kablo hırsızlarına karşı yeterli önlemin alınmadığını ve hırsızlara gerekli yaptırımların uygulanmadığını savunurken, Türkiye genelinde 2012 yılında kablo hırsızlarına karşı ortak mücadele başlatılma kararı alınmıştı. Bu karar da kablo hırsızlığı vakalarının önüne geçemedi. Yine o dönem, kabloları hırsızlardan satın alan hurdacılar, insafa ve ahlâklı olmaya davet edilmişti. Geçmiş dönemdeki o çağrıyı bugün de çiftçiler, hurdacılara ve sanayicilere yapıyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.