Borç sarmalındayız

Borç sarmalındayız

Kredi borçları altında ezilen vatandaşın yükü, ‘piyasa canlansın’ denilerek artırılıyor. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Vatandaş borç sarmalı içine girdi. Şu an patlamaya hazır büyük bir balon var” dedi

Kredi ve kredi kartlarından kaynaklı borç miktarı 18 milyar TL’ye yaklaştı. Borç kapanına sıkışan vatandaş asgari ödeme tutarları ile borç sarmalını sürdürüyor. Bin 300 TL asgari ücret alan bir vatandaşın kredi kartı limiti 5 bin 200 TL’ye çıkarılıyor. Kredi kartına taksit sayısı bazı alanlarda 12 aya yükseltildi. Birikmiş borçlara yapılandırma geldi. Yapılan yeni düzenleme ile kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 ay vadeyle yapılandırılmasına ilişkin karar kapsamında 17,5 milyar liralık borç yapılandırılmayı bekliyor. Yapılandırmanın detaylarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ilgili düzenlemesinin ardından netleşmesi bekleniyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Temmuz 2016 verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve diğer krediler 19,3 milyon kişiyi, bireysel kredi kartları ise 22,1 milyon kişiyi oluşturuyor.  

DÜZENLEMEYİ YANLIŞ BULUYORUZ

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, yapılan düzenlemenin üretimi değil tüketimi teşvik ettiğini ve uygun bulmadıklarını belirterek, “Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Cebinizde para varsa ödersiniz. Veya ay başına ertelersiniz. Taksit olayı 3-5 taksit ile başladı sonra 36 aya kadar taksit yapıldı. Aldığımız malın ömrü bitiyor, taksiti bitmeden yeni bir ürün alıyoruz. Vatandaş borç sarmalı içine girdi” dedi. Yapılan düzenleme ile tahmin edilenin aksine iç piyasanın hareketlenmeyeceğini ifade eden Dinç, şöyle konuştu: “Taksitler genelde beyaz eşya, mobilya ve elektronikte kullanıyor. Vatandaşın elektronik ürünleri yenilemesi cepteki paranın dışarı gitmesi demek. Carı açığı artırırız. Tüketim artacak, üreten kaybedecek. Biz 9 taksiti bile uygun bulmazken 12 taksit imkanı getiriliyor. Taksit olayını bitirmeliyiz. Vatandaşın borçlandırılması yanlış.”

PATLAMAYA HAZIR BİR BALON VAR

Piyasanın canlandırılması için başka tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim teşvik edilmeli, istihdam sağlayacak teşvikler artırılmalıdır. İşverenin üzerindeki yükler azaltılmalıdır. İnsanlar para kazanırsa bu para piyasaya girer zaten. Asgari ücretli limitlerini doldurmuş durumda şimdi limitleri yeniden artırıldı. Şu an patlamaya hazır büyük bir balon var. Bu ödenmeyen borçların dışında borcunu ödeyenler de sarmalı asgari ödeme tutarını ödeyerek sürdürüyor. Borç, uzun vade ile öteleniyor. Devletimiz bankalara ‘gel vatandaşı soy’ diyor. Kredilerde verilen kolaylık sanayiciye, üreticiye darbedir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.