Bomba iddia: 10 dolar veren sınırı geçiyor

Bomba iddia: 10 dolar veren sınırı geçiyor

Daily Mail, 10 dolar veren IŞİD üyelerinin kolaylıkla Suriye'ye geçtiğini iddia etti.

Ame­ri­ka­lı ga­ze­te­ci Ja­mes Fo­le­y’­in ka­fa­sı­nın ke­sen ki­şi­nin İn­gi­liz ol­du­ğu­nun be­lir­len­me­sin­den son­ra Da­ily Ma­il mu­ha­bi­ri Sam Gre­en­hill bu ki­şi­le­rin Su­ri­ye­’ye gi­diş yo­lu­nu araş­tır­dı. İn­gi­liz­le­r’­in tu­rist gi­bi An­tal­ya­’ya gel­di­ği­ni ya­zan Gre­en­hill, “Bu­ra­dan sı­nı­ra ula­şan ci­hat­çı­lar hiç­bir so­run­la kar­şı­laş­ma­dan sı­nı­rı ge­çi­yor. Gö­rev­li­ler 10 do­la­ra ge­çiş­le­re göz yu­mu­yo­r” id­di­asın­da bu­lun­du.

Gİ­RİŞ ÇI­KIŞ AY­NI YER­DEN

Ha­ber­de sa­de­ce İn­gil­te­re­’den de­ğil Av­ru­pa­’nın tü­mün­den yo­la çı­kan genç­le­rin IŞİ­D’­e ka­tıl­mak için Tür­ki­ye üze­rin­den ge­çiş yap­tı­ğı­nın al­tı çi­zil­di. An­tal­ya üze­rin­den Ha­ta­y’­a ula­şan genç­le­rin “ci­hat yo­lu­” adı ver­dik­le­ri bu gü­zer­gah­tan son­ra ko­lay­lık­la sı­nı­rı aş­tı­ğı­nı be­lirt­ti. Ken­di­si de sı­nı­ra gi­de­rek ge­çiş­le­ri göz­le­yen mu­ha­bir, “Sı­nır­da­ki bu nok­ta­ya ‘ci­ha­da gi­riş ka­pı­sı­’ adı ve­ril­mi­ş” de­di. Su­ri­ye­’de sa­vaş­tık­tan son­ra İn­gil­te­re­’ye dö­nen 250 ka­dar İn­gi­li­z’­in ay­nı yo­lu iz­le­ye­rek ge­ri gel­di­ği­ni ifa­de et­ti.

Sİ­LAH­LAR DA GE­Çİ­YOR

New York Ti­mes  ga­ze­te­si de baş­ya­zı­sın­da, Tür­ki­ye­’nin IŞİD mi­li­tan­la­rı­nın sı­nır­la­rın­dan geç­me­si­ne ve si­lah ta­şı­ma­sı­na mü­sa­ade et­ti­ği­ni yaz­dı. Ku­veyt, Ka­tar, Suu­di Ara­bis­tan ve Tür­ki­ye­’nin do­lay­lı yol­dan IŞİ­D’­e des­tek ol­mak­la suç­lan­dı­ğı ya­zı­da, “Ör­güt, Ku­veyt ve Ka­ta­r’­da­ki ba­ğış­çı­lar­dan ma­li des­tek al­dı. Suu­di Ara­bis­tan si­lah yağ­dır­dı. Tür­ki­ye de mi­li­tan­ ve si­lah­la­rın sı­nı­rın­dan ge­çi­şi­ne izin ver­di­” id­di­asın­da bu­lun­du.

Norveç başbakanından hadisli konuşma

Os­lo­’da Müs­lü­man­la­r’­ın dü­zen­le­di­ği ‘IŞİ­D kat­li­am­la­rı­nı kı­nama yü­rü­yü­şü’ne ka­tı­lan Nor­veç Baş­ba­ka­nı Er­na Sol­berg ko­nuş­ma­sın­da ha­dis oku­du. Sol­berg, aşı­rı­lık­la­ra kar­şı mü­ca­de­le edi­le­ce­ği­nin al­tı­nı çi­ze­rek, “Siz­den bi­ri­niz bir kö­tü­lük gör­dü­ğün­de bu­nu eliy­le, bu­na gü­cü yet­mez­se di­liy­le dü­zelt­sin. Ona da gü­cü yet­mez­se kal­biy­le buğz et­si­n” Ha­dis-i Şe­ri­fi­’ni oku­du. Sol­berg, mey­dan­da­ki kalabalık IŞİ­D’­in İs­la­m’­ı tem­sil et­me­di­ği­nin de­li­li ol­du­ğu­nu kay­det­ti.

Barzani: İran ilk silah verenlerden

Irak Kürt Böl­ge­sel Yö­ne­ti­mi (IKBY) Baş­ka­nı Me­sut Bar­za­ni “İ­ran, si­lah yar­dı­mın­da bi­ze des­tek ve­ren ilk ül­ke­ler­den­di­r” de­di. Dün Er­bi­l’­de İran Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ce­vad Za­rif ile bir ara­ya ge­len Bar­za­ni, “Si­lah yar­dı­mı­nın gel­me­siy­le Peş­mer­ge­’nin ce­sa­re­ti art­tı. IŞİ­D’­e kar­şı sal­dı­rı po­zis­yo­nu­na geç­tik ve iler­le­me kay­de­di­yo­ru­z” de­di. Bar­za­ni, IŞİD'i bi­tir­mek şe­re­fi­nin ise Kürt top­rak­la­rın­da ve Kürt hal­kı­na na­sip ola­ca­ğı­nı söy­le­di.
Za­rif de, “I­ra­k’­ın em­ni­ye­ti­ni, ken­di ül­ke­mi­zin gü­ven­li­ği ola­rak gö­rü­yo­ruz. IŞİD, sa­de­ce Irak için de­ğil, tüm Or­ta­do­ğu böl­ge­si için teh­dit­tir. Bü­tün ül­ke­ler, di­ya­log ha­lin­de IŞİD te­rö­rü­ne kar­şı mü­ca­de­le et­me­li­” de­di.

‘Foley geçen sene öldürüldü’ iddiası

Su­ri­ye li­de­ri Beş­ar Ese­d’­ın söz­cü­sü Bu­sey­na Şa­ban, Ame­ri­ka­lı ga­ze­te­ci Ja­mes Fo­le­y’­in ge­çen haf­ta de­ğil, 1 yıl ön­ce öl­dü­rül­dü­ğü­nü id­di­a et­ti. Şa­ban “I­ŞİD gö­rün­tü­le­ri ye­ni ya­yın­la­dı fa­kat olay 1 yıl ön­ce ol­du. Eli­miz­de ke­sin bil­gi var, BM de bu­nu bi­li­yo­r” de­di. Öte yandan ABD Başkanı Obama, Foley'in ölümüyle ilgili "Amerika unutmaz,elimiz her yere uzanır, adalet yerini bulacak" dedi.

Amerikan İHA’ları Suriye semalarında

Be­yaz Sa­ray, IŞİ­D’­e kar­şı Ira­k’­ta­ki ha­va ope­ras­yon­la­rı­nın ar­dın­dan Su­ri­ye­’de de ke­şif uçuş­la­rı için düğ­me­ye bas­tı. Su­ri­ye ha­va sa­ha­sın­da uçan ABD 'ca­sus uçak­la­rı' şu an­da her­han­gi bir ça­tış­ma­ya ya da bom­ba­la­ma gö­re­vi­ne da­hil ol­ma­ya­cak. Sa­de­ce gö­zet­le­me ya­pa­cak. Alı­nan ka­rar IŞİD'e kar­şı muh­te­mel ha­va sal­dı­rı­la­rı­nın ha­ber­ci­si ola­rak yo­rum­lan­dı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.