Bolivya'dan flaş İsrail kararı

Bolivya'dan flaş İsrail kararı

Bolivya Devlet Başkanı Morales, İsrail’i "terörist devlet" ilan etti.

Bolivya İsrail'i "terör devleti" ilan etti. İsrail’in 8 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar nedeniyle böyle bir karar alındığını belirten Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, "İsrail’in yaşam hakkına saygı göstermediğini ve insanlık suçu işlediğini söyledi.

2009 yılında İsrail’in Gazze'ye saldırısını da “soykırım” olarak adlandıran Morales, ülkesinin İsrail ile olan diplomatik ilişkilerini sonlandırmıştı.

Güney Amerika'da bir tepki de Şili'den geldi. Şilili parlamenterler Meclis'e İsrail'i protesto eden pankartlarla geldiler.

Dışişleri Bakanlığı; "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunun tırmanmasını göz önünde bulundurarak bölgemizdeki diğer ülkelerle koordineli olarak elçimizi geri çağırmaya karar verdik" açıklamasını yaptı.

Benzer tepkiler daha önce de Brezilya ve Peru gibi Güney Amerika ülkelerinden de gelmişti. Meksika'da ise Amerikan elçiliği önünde toplanan protestocular saldırıların durdurulmasını istedi.

Meksikalı göstericiler hükümetlerinden de İsrail ile diplomatik ilişkilerin askıya alınmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler kontrolündeki okulları 5. kez hedef alan İsrail Birleşmiş Milletler yetkililerini de isyan ettirdi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun, İsrail'in Filistinli sığınmacıların bulunduğu okula düzenlediği ve en az 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı

Ban, kontrollerindeki okula yönelik saldırının ''zalimce ve anlamsız'' olduğunu ifade etti.

Ban ayrıca okulların hedef alınmaması için İsrail askeri yetkililerine şimdiye kadar okulların yerleriyle ilgili koordinatları 17 kez verildiğini vurguladı. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson da saldırılardan ''şok olduğunu ve dehşete düştüğünü'' ifade etti ve "yeter artık" diyerek ateşkes çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsani Operasyonlar Direktörü John Ging ise İsraili'in okulların Hamas tarafından askeri amaçla kullanıldığı iddialarını reddetti.

19 kişinin öldüğü okul saldırısının ardından Birleşmiş Milletler'in Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu da uluslararası hukuku ihlal eden israil'i kınadığını açıkladı bu katliam bir an önce bitmeli dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.