Bölgemizi ateş topuna çeviren ABD ile yeniden el sıkıştık

Bölgemizi ateş topuna çeviren ABD ile yeniden el sıkıştık

Bölgemizi ateş topuna çeviren, askerlerimizi şehit eden silahların sahibi amerika ile bir kez daha el sıkışılıp anlaşılması hayretle karşılandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara Palas’ta ABD Dışişleri Bakanı RexTillerson ile bir araya geldi. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşme sonrası, Çavuşoğlu ve Tillerson ortak açıklaması yaptı. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, “Dün akşam Cumhurbaşkanımızın kabulünde yaptığımız toplantıda aynı samimi ortamda her iki tarafta düşüncelerini, beklentilerini, kaygılarını belirtmiştir. Sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel konulardaki iş birliğimiz ve yaklaşımlarımız da değerlendirildi. Türkiye ve ABD uzun yıllardır stratejik ortaklığını derinleştirerek sürdürmüştür. Şimdi böylesine kritik bir aşamadayız. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. Dün akşamdan beri ortaya koyduğumuz irade ile esasen ilişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir mutabakata, anlayışa vardık.” edi.

BİRLİKTE DEĞERLENDİRECEĞİMİZ MEKANİZMALAR OLUŞTURMA KARARI ALDIK

Atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Her iki tarafın da beklentileri var. FETÖ ile mücadele konusunda, ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda, PKK ile mücadele konusunda beklentilerimizi dile getirdik. Elbette bu yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, konuştuğumuz konular oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabilirizi konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmalar bizim için önemli sonuçlar doğuracaktır. Bu mekanizmalar, topu taca atma değildir. Süreci savsaklama değil tam tersi anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacak. Her iki tarafın beklentilerini karşılayacak çalışmalar yapacak oyalama yok. İnşallah ilk toplantı da mart ayının ortasından önce gerçekleşecek bu konuda da mutabakatımız var” dedi.

“İKİ MÜTTEFİK GİBİ GÜVENİ YENİDEN TESİS EDEBİLİRİZ”

“Dün ve bugün yaptığımız toplantılar, ikili ilişkilerimizin geleceği bakımından, endişelerimizin karşılanması bakımından, bölgesel konulardaki iş birliğimiz bakımından kritik bir ziyaret ve kritik bir görüşme olmuştur” diyerek sözlerini sürdüren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaret çerçevesinde birlikte geleceğe yönelik ortak adımlar atar ve neticeleri alırız. İki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz ve ikili iş birliğimizi ve bölgesel iş birliğimizi güçlendiririz” diye konuştu.

TÜRKİYE VE ABD İLİŞKİLERİ SON DERECE DERİN VE ÖNEMLİ BİR İLİŞKİ

Tillerson ise, “Türkiye ve ABD ilişkileri son derece derin ve önemli bir ilişki. Sadece çıkarlara dayalı bir müttefiklik ilişkisi değil zamanın testlerinden geçmiş olan bir ilişki. Türkiye’nin terörizmle karşılaştığı sorunları aşabilmesi için çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye üç kıtanın ortasında bulunan çok önemli bir ülke. Bağımsız ve birleşmiş bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı için Cenevre sürecinin bir sonuç getirmesini ümit ediyoruz. Önce Münbiç konusunu ele alacağız. Münbiç, buradaki önceliklerimizden birisi olacak. Sadece bu değil, kuzey Suriye’nin tamamı üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Belli alanlarda koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı çok daha yakın bir şekilde sürdürüp Cenevre sürecini destekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

TİLLERSON’A PROTESTO

ABD Dışişleri Bakanı RexTillerson’u protesto etmek için Ankara Palas Otel önüne gelen gruba polis müdahale etti, 2 kişi gözaltına alındı. Ankara’da bir grup, ABD Dışışleri Bakanı RexTillerson’ı protesto etmek amacıyla Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nunu basın toplantısı yapacağı Ankara Palas Otel önüne geldi. Ellerinde Vatan Partisi bayrakları ve Türk bayrakları taşıyan grup, Amerika aleyhine sloganlar attı. Yaklaşık 100 kişilik gruba çevik kuvvet ekipleri tarafından biber gazı ile müdahale edildi. Grubu otel önünden uzaklaştıran polis, 2 kişiyi de gözaltına aldı.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum