Bölge yangın yeri oldu

Bölge yangın yeri oldu

Prof. Dr. Caner Arabacı, en alçak devletlerin Amerika ve Rusya olduğunu belirtirken, “Oxford’lu Ziyaretçi Gertrude Bell” belgeselini çeken Prof. Dr. Aytekin Can ise Bell, “Osmanlı’dan ve Türkler’den intikam alacağım” demişti

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Ortadoğu İngiliz Casusu Gertrude Bell gündeme geldi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı ile Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can, “Oxford’lu Ziyaretçi Gertrude Bell” belgeseli üzerinden Ortadoğu’nun tekrar paylaşıldığını, tarihi belgesel çekimleri ve Rıza Duru’nun yazdığı “Karadağ’ın Gizemli Konuğu Gertrude Bell” adlı eserinden yola çıkarak anlattılar.

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen tarihi sohbet “Oxford’lu Ziyaretçi Gertrude Bell” adlı 20 dakikalık belgeselin gösterimiyle başladı. Prof. Dr. Aytekin Can, “Belgeseli, “Karadağ’ın Gizemli Konuğu Gertrude Bell” adlı kitaptan yola çıkarak ve Kültür Bakanlığı’nın kabul etmesiyle çekimlere başladık. Gertrude Bell, Konya’da konsolos olarak görev yapan İngiliz subayına âşık oluyor. Bu subay daha sonra Çanakkale’de savaşa katılıyor İngiltere adına ve orada ölüyor. Bunun üzerine Gertrude Bell, Çanakkale’ye gidiyor ve bu subayın mezarının bulunduğu yerde “Osmanlılar’dan ve Türkler’den intikam alacağım” diyor” dedi.

TV VE SİNEMAYA YATIRIM YAPMALI

Prof. Dr. Caner Arabacı ise, Gertrude Bell hakkında “Arkeoloji hevesi, fotoğrafçılık çabası ve istihbarat kesişiyor. En çok gezdiği yerler Konya, Karaman ve buralardaki eski eserler” dedikten sonra şu önemli konuya dikkati çekti: “İnançlı ve vatansever insanlar sinema ve belgesel film ile televizyona sahasına yatırım yapmıyor.  Hâlbuki artık insanlarımız dünyada hem günümüzde televizyon ve sinema bağımlısı. Yani okuma yerine gördüğü ile düşünme meyili ve popüler kültür eğilimi çok üst düzeyde. Onun için vatansever ve inançlı insanların bu alanda yatırım yapması ve çalışmalar ortaya koyması lâzım.”  “Dünyayı ve İslam âlemini yangın yerine çeviriyorlar . Şuan Suriye’deki çileyi, Irak’taki çileyi biraz vicdanımızda dillendirmemiz lazım” şeklinde devam eden Prof. Arabacı, şu ifadelere yer verdi: “Irak’taki yangının, Suriye’deki yangının altında Gertrude’larla kurulan 100 yıl önceki düzen ve günümüzde yeniden düzen kurma çalışması Hıristiyan Emperyalizminin, Hristiyan medeniyetinin yeniden İslâm âlemini kan gölüne çevirme çalışması yok mu?.. İyi de bunu gençlerimiz ve insanlarımız nasıl bilecek.. Bunu da belgesel diliyle, film diliyle insanlara iletmek lazım.  Onun için inançlı ve vatansever insanların sinema alanına, belgesel film alanına yatırım yapması gerekiyor. Meselâ, Gertrude’nin Konya’ya geldiği 1905’li yılları düşünün o dönemde Konya’da üç tane konsolosluk var.”

BU TOPRAKLARA SAHİP ÇIKALIM

Bu topraklara sahip çıkmanın, tarih şuurunu geliştirmenin hepimizin üstüne vazife olduğunu dile getiren Arabacı, “Onlar bu tarih şuurunu, kendi değerlerine bağlılık bilincini geliştirdikleri için Anadolu’yu, Ortadoğu’yu yeniden hıristiyanlığa kazandırmanın, buraları yeniden hakimiyet altına almanın bilinçli çalışmasını asırlardır yürütüyorlar” diyerek sözlerine son verdi.

Program, soru-cevap bölümüyle tamamlanırken katılımcılar, belgeseli beğendiklerini ifade ettiler. Belgeselde dile getirilen en çarpıcı nokta ise; İngiliz casusu Lavrens’i yetiştiren Gertrude Bell için “Ortadoğu coğrafyasında yaşanan yıkımların ve katliamların kökeninde yine onun olması manidardır” denilmesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.