Boğaz candan etmesin!

Boğaz candan etmesin!

Havaların ısınmasıyla Konya'da düğün sezonu başladı.

Havaların ısınmasıyla Konya'da düğün sezonu başladı. Düğünlerde ikram edilen geleneksel düğün pilavı, aşırıya kaçılırsa sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar ise sıcaklarda yenilen yağlı yemeklerin kalp krizi tetikleyebileceğini belirtiyor.

Konya düğünlerinin vazgeçilmesi olan et, pilav, bamya, yoğurt çorbası, irmik ve zerde büyük ilgi görüyor. Özellikle bazı vatandaşlar her hafta sonu soluğu düğün yemeklerinde alıyor. Fakat yemeklerde aşırıya kaçan vatandaşları ciddi sağlık sorunları bekliyor. Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Öcalan, “Kalp, damar tıkanıklığına ve aşırı kilonun oluşmasına neden olan yağlı yemekler daha az tüketilmelidir” uyarısında bulundu. Mine Öcalan, “Düğün yemekleri içerisinde önemli yeri olan pilavın ve bamyanın aşırı yağlı olduğunu biliyoruz. Çünkü Konyalılar yağlı yemeği daha çok tercih ediyor. Ancak özellikle yaz aylarında yenen yağlı yemekler sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Düğün yemeklerini abartamadan yemek daha doğru olacaktır. Bamya yemeği enerji veren yemek türüdür. Ancak genellikle aşırı yağlı servis ediliyor. Bamyanın üzerindeki fazla yağ bir kaşıkla alınmalıdır. Böylece fazla olan yağ oranını biraz düşmüş olur. Kalp, damar tıkanıklığına ve aşırı kilonun oluşmasına neden olan yağlı yemekler daha az tüketilmelidir. Kadınlar bütün yemeklerden yanlızca 2'şer kaşık almalarını tavsiye ediyorum.  Erkekler gün içerisinde daha çok hareketlidir. Ayrıca erkek bünyesinin bayanlara oranla daha çok dayanıklı olması sebebiyle, erkeklerin düğün yemeklerinin her birinden 4-5 kaşık yemelerin tavsiye ediyorum. Düğünlere yürüyerek gidilip, yürüyerek gelinmesi de vücuttaki fazla yağların yanmasını sağlayacaktır” dedi. Gün içerisinde birden fazla düğüne de gidildiğini belirten Öcalan, “Gün içerisinde birden fazla düğüne gidildiği zaman yemek konusunda çok hassas davranılmalı. Her düğün evinde yemek yenmemeli. Eğer vatandaş 'yemek yemezsek düğün sahibine ayıp olur diyorsa' gidilen her düğün evinde her yemekten 2 ya da 3 kaşık alarak yetinmelidir. Düğünlerde tatlı olarak zerde  ya da irmik helvası servis ediliyor. Farkı düğnlerde farklı tatlılar yememeli. Zerde ya da irmik helvasında bir tercih yapılmalı. Gittiğiniz ilk düğünde zerde tüketildiyse, gün içerisindeki diğer düğünlerde de zerde tüketilmesini tavsiye ederim. Güne irmikle başlandıysa irmikle devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.
KURUYEMİŞ TERCİH ETSİNLER
“Evlenecek olan çiftler düğün tarihi yaklaştıkça gerginleşiyor” diyen Öcal, “Özellikle gelin adayları, bu gerginlikten daha çok nasipleniyor. Bundan dolayı da fazla yemek yiyorlar. Bu dönemde aşırı yemek yenmesi aşırı kilo alınmasına neden oluyor. Gün içerisinde tek öğün yiyen gelin adayları da oluyor. Kesinlikle böyle bir şey yapmasınlar. Çünkü o tek öğünde aşırı yemek tüketerek sağlıksız besleniyorlar. Gelin adayları, düğün arefesinde yanlarında hurma, kuru üzüm, kayısı kurusu ve ceviz, badem gibi kuru yemiş bulundursun. Canları sıkıldığında ya da gerginleştikleri anlarda kuruyemiş yerlerse daha sağlıklı olacaklardır. Kuruyemişlerin enerji ve protein sağlaması, gelin adaylarının kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
YAZ SEBZELERİ VE BOL SU TÜKETİLSİN
Yaz aylarında bol su tüketilmesi gerektiğini kaydeden Öcalan, “Yaz aylarındaki hava sıcaklıkları vücudun su kaybetmesine yol açar. Bu yüzden vücut, suya yaz aylarında daha çok ihtiyaç duyar. Sağılıklı bir yaz sezonu geçirmek için sık sık su içilmesi gerekir. Selülit oluşumunun önüne geçilmesi ve su tüketiminin azalmaması için de sigara, çay ve kahve tüketimi en aza indirilmeli.  Meyve sularının yerine, mümkünse direkt meyvenini tüketilmesi daha doğru olacaktır. Meyvenin posası önemli ölçüde enerji verir. Ayrıca yemek tercihleri, yaz sebzelerinden yana yapılmalıdır. Semiz otu, hem yaz mevsimini sağlıklı geçirebilmek için, hem de vücuttaki ödemlerin sökülmesini sağlayan önemli bir sebzedir” şeklinde konuştu.
DİYETİSYENE DANIŞSINLAR
Diyet yapacak olanların mutlaka bir diyetisyene başvurması gerektiğini dile getiren Öcalan, “Tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte fazla kilolarından kurtulmak isteyenler sayısı artıyor. Buna paralel zayıflamak için diyetisyenlere danışan kadın ve erkek sayısında da artış oluyor. İnternetten ya da kulaktan dolma bilgilerle hazırlanan bilgiler zayıflamak ya da mevcut kilonun korunmasına katkı sağlamayacaktır. Çünkü her bünyenin farklı özelliği vardır. Diyetisyenler de kişinin bünyesine en sağlıklı olan programı hazırlar. Diyet yapacak olanlar sağlıklı zayıflamak istiyorlarsa diyetisyen kontrolü altında zayıflamalıdır. Zayıflamak için doğal yolların dışına da çıkılmamalıdır” açıklamasında bulundu.
ADEM DEMİREL
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum