Bocchi, Konya’da hamamları inceliyor

Bocchi, Konya’da hamamları inceliyor

66 yıllık deneyimi ile banyo ürünleri sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan Bocchi, Anadolu’dan dünyaya yayılan Roma ve Türk banyolarının tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Konya Sahip Ata Hamamı'nda inceleme yapılacak

Her Dem Banyo Projesi kapsamında 2017 yılının sonuna kadar, ünlü Türkolog, Araştırmacı Yazar Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğinde 12 farklı destinasyonda Therma ve Hamamlar yerinde incelenecek. Böylece Anadolu kültürünün en renkli öğesi olan hamamlar yeniden gün yüzüne çıkacak. Bocchi; hamam kültürünü yeniden canlandırmak ve yaşatmak amacı ile bu projeye önderlik ediyor. Bocchi Kurucu Ortağı Şadi Burat sosyal sorumluluk projesi kapsamında böyle bir projede yer aldıklarından dolayı mutlu olduklarını ve proje sonunda hamam kültürünü yeniden canlandıracaklarını dile getirdi.

ANADOLU'DAN DÜNYAYA

Burat, “Her Dem Banyo’ projesi ile ilgili olarak, ’Bocchi 66 yıllık deneyime sahip bir banyo markası. Böyle bir projede yer almamızın en önemli sebebi suyun dokunduğu her yerde olmamızdır.  Roma kültüründe Therma, Türk kültüründe ise Hamam olarak anılan merkezler sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezlerdir . İtalyan bir banyo markası olarak Türk ve İtalyan kültürünün çok önemli bir kesişim noktası olan hamamlara hak ettikleri ilgiyi göstermek istedik. Sağlık amaçlı bir yaklaşımla tanımlayacak olursak hamam 'yıkanma, arınma ve şifa bulmaya mahsus yer' olarak da açıklanabilir. 'Banyo sadece yıkanma alanı değil arınma ve şifa bulabileceğiniz bir mekandır' sloganından yola çıkarak kültürel mirasımız olan Türk ve Roma banyolarının izini Anadolu’dan başlayarak dünyadaki keşfine önderlik etmek istedik. Bu projeyle Roma ve Türk Hamam geleneklerinin yaşatılarak tarih sayfalarından silinmesini önlemek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve en önemlisi ülke turizmine yaptığı katkıyı arttırmak en önemli amacımızdır” diye konuştu.

HAMAM KÜLTÜRÜ ZAYIFLADI

“Maalesef, hamam kültürü günümüzde zayıflamıştır” diyen Burat, “Bunun en önemli nedenlerinin başında ise yaşadığımız hayat standartları gelmektedir. Artık insanlar evlerinde oldukça lüks banyolarda konforlu biçimde banyolarını yapmaktadırlar. Günümüzde hamama gitmeyi tercih eden insanlar hamamın sağlığa olan faydasını bilen, bunun yanında sauna, buhar banyosu gibi çeşitli hamam özelliklerinden yararlanmak isteyen insanlardır. Hamam kültürü artık daha çok otellerde ve çeşitli tesislerde devam etmektedir. Çünkü insanlar buralarda hamamla birlikte farklı etkinliklerden de yararlanmaktadır. Sadece hamam olarak hizmet veren yerler bu nedenle değerini bilen insanların dışında rağbet görmemektedir. Hamam, daha önce görmemiş herkes için yaşanması gereken farklı ve renkli bir deneyimdir. İncelenecek tarihi yerler arasında Konya Sahip Ata Hamamı da var” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.