Böbrek Taşı Düşüren Grebolu Meyvesi Toplanmaya Başladı

Böbrek Taşı Düşüren Grebolu Meyvesi Toplanmaya Başladı

Yozgat'ın Çandır İlçesinde böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan girebolu bitkisinin olgunlaşan meyveleri toplamaya başladı.Genellikle İç Anadolu Bölgesinde Yozgat'ın Çandır,...

Yozgat'ın Çandır İlçesinde böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan girebolu bitkisinin olgunlaşan meyveleri toplamaya başladı.

Genellikle İç Anadolu Bölgesinde Yozgat'ın Çandır, Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinde yetişen girebolu bitkisinin olgunlaşan meyvelerini toplayan vatandaşlar, salamura olarak saklayıp kışın meyve suyu olarak tüketiyor. Halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan ve uzmanlar tarafından da önerilen girebolu'nun oldukça faydalı bir bitki olduğu belirtiliyor.

Çandır İlçesi sakinlerinden Esma Sevim, Girebolu'nun Çandır yöresine yetişen bir bitki olduğunu belirterek, “Bu bitkiyi yöre halkı, eskiden beri böbrek hastalığına ve birçok hastalığına iyi geldiğine inanır ve tüketir. Şimdi bizde bunu topluyoruz, yıkayıp salamura haline getiriyoruz. Bir süre bekledikten sonra özellikle, mart, nisan aylarında tüketmeye başlarız. Meyvelerini de yeriz veya meyveleri sıkar biraz da su ile karıştırır meyve suyu olarak da içeriz." dedi.

Dışarıdan çok sayıda insanın gelerek Çandır'dan girebolu satın aldığını ifade eden Osman Şahin de, "Böbrek hastası insanlar, buraya gelir, kendileri de toplar veya toplayan insanlardan satın alarak giderler. Böbrek taşının yanı sıra pek çok hastalıklara iyi geldiğini söylerler." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.