M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Bizim Zamanımızda da “BİMDER” Olsaydı…

Bizim Zamanımızda da “BİMDER” Olsaydı…

Ramazan’dan önceki pazar günü BİMDER (Bozkır İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Gönülleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) tarafından 3.’sü düzenlenen “Mezunlar Günü” yemeğindeydik. 1976 yılından bu yana Bozkır İHL’de öğretmenlik yapmış ve mezunlarının katıldığı, birlik ve beraberliğin sağlandığı muhteşem bir gündü. Emeği geçenlere ve dernek yönetime şükranlarımı arz ederim.
Organizasyon çok güzeldi. Organizasyon güzel olunca muhabbet de güzel oldu. Hatıralarımız canlandırdık, geçmişi hayırla yâd ettik. Arkadaşlarla nerden nereye geldiğimizin değerlendirmesini yaptık.
İlkokulda çalışkan bir öğrenci olduğum için ilkokul öğretmenimin teşvikiyle babam, Bozkır İHL’nin orta kısmına beni kayıt ettirdi. Köyde oturduğumuz için babam Bozkır’da iki odalı bir ev kiraladı. Lise 1’e giden abimle (Abim mezun olduktan sonra küçük kardeşimle) birlikte yedi yıl; bir odasını mutfak, öbür odasını da ders çalışma ve yatmak için kullanacağımız evde kalmaya başladık.
Yakacak ve yiyeceğimiz ailemiz tarafından köyden karşılanıyordu. Yakacak odunlardan tutunda yiyeceğimiz yufka ekmeğe varıncaya kadar her şey köyden geliyordu. Yemeğimizi kendimiz yapar, bulaşığımızı ve çamaşırımızı kendimiz yıkardık. Anlayacağınız kendimize hem baba, hem anne hem de öğrencilik yapıyorduk. Baba gibi eldeki imkânlar ölçüsünde evin bütçesini ayarlıyorduk, anne gibi ev işleri yapıyorduk, öğrenci gibi derslerimize çalıyorduk.
Evde yemek, bulaşık, çamaşır, soba, ders derken buna bir de parasızlık eklenince hayat daha da zorlaşıyordu. Ders var kitap yok. Kitapları bir üst sınıfa geçen abilerden ayarlayabilirsen onlardan alacaksın. Ayarlayamazsan Konya’dan hocalara yeni kitap getirteceksin. Getirtirsin bu sefer para yok. Üniversiteye hazırlanmak için dershaneye (Konya’ya) gitmek bir lükstü. Çalışanlarda kitap ve dergilerden hazırlanarak çalışabiliyordu.
İlçede elimizden tutup yol gösterecek ne bir akrabamız ne de BİMDER gibi bir derneğimiz vardı. İlkokulu yeni bitirmiş bir çocuğa bu yük ağır geldiğinden, ortaokulu vasatın altında bir öğrenci olarak tamamladım. Lise yılarında ise kendimi okul birinciliğine yarışır buldum.
Ben bir taraftan bunları düşünürken, bir taraftan da 05.02.2012 tarihinde kurulan BİMDER’in faaliyetlerini başkandan dinliyordum. Nerden nereye geldik diyorum. Mezunlar gününe katılan arkadaşlar bunu orada gözleriyle görse de BİMDER’in faaliyetlerini siz değerli okurlarımızla da paylaşmak istiyorum.
Hafız Mehmet GÖRÜR başkanlığında faaliyetlerine devam eden BİMDER’in bir yıl gibi kısa bir zaman zarfında yaptıkları çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Mezun ve gönüldaşların sevinç ve hüzünlerini (düğün, hastalık, vefat…) haberdar etmek için mesajlaşma sistemi kuruldu.
BİMDER tarafından “VUSLAT” adlı bir dergi çıkarıldı. Dergide derneğin faaliyetleri ile geleceğin yazarları yetişmek amaçlanmaktadır.
Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebilmeleri, mezunlarla kaynaşabilmeleri için çarşı merkezinde bir yer kiralandı.
“Kariyer Günleri” başlığı altında Bozkır İHL’den mezun olmuş ve önemli kariyerler elde etmiş mezunları, okuyan öğrencilere model olabilmeleri için her ayın ilk haftasında seminer adı altında buluşmalarını sağlandı.
Bozkır’da sosyal ve kültürel faaliyetleri arttırmak için “Hz. Peygamber ve Veda Hutbesi” konulu konferansı için Ülkemizin tanınmış ilim adamlarından Nurettin YILDIZ hocamızı,  Namaz Gönülleri Platformu faaliyetleri ile “Namaz Dirilişe Çağrı” ülke çapında konferanslar veren yine dalında tanınmış kişilerden Ahmet BULUT hocamızı Bozkır halkıyla buluşturdular. Ahmet BULUT ’un “Namaz Dirilişe Çağrı” kitabından öğrencilere ve Bozkır halkına ücretsiz olarak (bin adet) dağıtıldı.
“Yatırımların en güzeli insana yapılanıdır” anlayışıyla her zaman öğrencilerin yanında olan BİMDER, hafta içinde akşamları isteyen öğrencilere Kuranı Kerim, yeterlilik kursu, ilmihal bilgilerini alanında uzman kişiler tarafından dersler vermektedir.
Kutlu Doğum Haftası etkinliği çerçevesinde “Veda Hutbesi” yarışması düzenlenerek yarışmaya katılan her öğrenciye Diyanet’in iki ciltlik İslam İlmihal kitabı ve dereceye giren öğrencilere de bir yıllık dershane imkânı verildi.
2012-2013 eğitim öğretim yılında İmam Hatip lisesinde 90 öğrenciye 3 sınıfta haftada 40 saat dershane hizmeti sunuldu.
Köyler arasında hatim yarışması düzenlenerek en fazla hatim yapan köyün camisine de bir yıllık temizlik malzemesi yardımı yapıldı.
Bozkır İmam-Hatip ortaokulu ve lisesinde okuyan tüm öğrencileriyle dernek yönetimini piknikte buluşturarak gönül köprüleri oluşturuldu.
Türkiye genelinde 78 ilde 250 ilçede gerçekleştirilen ve 87.000 (seksenyedibin) öğrencinin katıldığı İlmihal yarışmasında Bozkır İmam Hatip Lisesini temsilen 15 öğrencimiz katıldı. Öğrencilerimizden biri Türkiye 45’incisi, Konya 5’incisi, bir tanesi de Türkiye 217’cisi, Konya 19’ uncusu oldular bu öğrencilerimiz BİMDER tarafından Notebook tablet Bilgisayar ile ödüllendirildiler.   
Bozkır İHL öğrencilerinin 2013 yılında ülkemiz genelinde düzenlenen Arapça ilahi yarışmasına katılarak Bozkır imam Hatip Lisesini başarı ile temsil eden iki kız ve bir erkek öğrencilerimizden oluşan ilahi gurubu Konya’da düzenlenen il geneli yarışmasında il birincisi ve Kayseri de düzenlenen İç Anadolu Bölge yarışmasında ikincisi oldular. Bu üç öğrencimize de BİMDER tarafından tablet hediye ederek ödüllendirildi.
Bozkır merkez, kasaba ve köylerinde beşinci sınıfta okuyup da seçmeli derslerden Kur’an-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçen toplam 335 öğrenciye, köylerine ve kasabalarına kadar giderek sınıflarında erkek öğrencilere kol saati, kız öğrencilerine de başörtü hediye edildi.
Yaz döneminde 07-17 yaş arsı çocukları camiye alıştırmak için “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyası düzenleyerek namazlarını cemaatle kılan ve en fazla puan toplayan çocuklara 40 günde firesiz tüm namazını camide cemaatle kılanlara Notebook Bilgisayar, en yüksek puanı alan 25 çocuğa Bisiklet ve 40 vakit namazı camide cemaatle kılanlara ise kol saati, kampanyaya  katılan tüm öğrencilere sürpriz hediyeler vaat edildi.
Sonuç olarak;  Bozkır’da imkânsızlıktan dolayı İmam-Hatip’te okumak isteyip okuyamayan öğrenci yok, İHL de okuyup da dershaneye gitmek isteyip de gidemeyen öğrencide yok. Çünkü sınava hazırlanan çocuklara Konya’dan alanında uzman öğretmenlerle BİMDER özel dersler verdirmektedirler.
Şimdi değerli dostlar; yazıyı okuduktan sonra; “Bizim Zamanımızda da “BİMDER” Olsaydı…” diyen birçok arkadaşımın, bugünkünden çok daha iyi yerlerde olacağını düşünüyorum. İyi ki varsın diyorum. Emeği geçenlere, maddi ve manevi destek veren BİMDER gönüldaşlarına şükranlarımı sunarım. BİMDER sizin desteklerinizle bu çalışmaları yapmakta ve yapmaya devam edeceğinden şüphemiz yoktur. Yolun ve bahtın açık olsun BİMDER. Daha geniş bilgi için BİMDER’in internet www.bimderbozkir.org sayfasını ziyaret edebilisiniz. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR