Biyometrik hareketlilik

Biyometrik hareketlilik

Yeni kimliklerde uygulamaya geçilen biyometrik fotoğraf zorunluluğu son yıllarda işleri iyice düşen fotoğrafçılara yaradı. Fotoğrafçılarda son haftalarda biyometrik fotoğraf kuyruğu yaşanıyor

Yeni kimlikler 2017 yılının başından itibaren dağıtılmaya başladı. Nüfus müdürlüklerinde ve fotoğrafçılarda yoğunluk yaşanıyor. Nüfus cüzdanları yerine dağıtılan yeni kimlik kartlarını çıkarma işleminde dikkat edilmesi gereken birçok  husus bulunuyor. Bu hususların en başında vesikalık biyometrik fotoğraf kullanma zorunluluğu geliyor. Eski uygulamalardan farklı olarak kimlik için verilecek fotoğrafların özelliklerinin, normal fotoğraflardan farklı olması gerekiyor. Fotoğraflar, tarayıcıdan geçirildikten sonra elektronik ortamda da saklanabiliyor. Fotoğrafçılar, yoğunluğun birkaç hafta daha süreceğini belirtiyor.

16-1-001.jpg

GÜVENLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Vesikalık biyometrik fotoğrafın özellikleri ile ilgili bilgiler veren Foto Mercan İşletme Sahibi Muammer Mercan, teknolojinin geliştiğini ve birçok ülkede güvenlik amacıyla kullanılan bu sistemin yeni kimlik kartlarında da fotoğraf için kullanılacağını söyledi. Biyometrik vesikalık fotoğrafın, makinelerde okunma özelliği taşıdığını dile getiren Mercan, “Bu tarzda çekilen fotolar, yüksek kaliteli. Ölçüleri belirlenmiştir. Ayrıca yüz biyometrisi anlaşılabilir. Bu tarz fotoğraflara yabancı değiliz. Önceden pasaportlarda biyometrik foto kullanılıyordu. Artık yeni kimliklerde de olacak. Neredeyse bütün fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf çekilir. Kartın, ön yüzüne basılmak amacı ile kullanılır. Daha çok, kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemlerde kullanılır” dedi.

ELEKTRONİK ORTAMDA SAKLANABİLİR

E devlet sisteminin geliştiğini de kaydeden Mercan,  işlemlerin pratik hale getirildiğini ve güvenlik açısından daha fazla avantaj sağlandığını da belirtti. Mercan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biyometrik fotoğraf ; erkeklerde 3.6 santimetre bayanlarda ise 3.2 santimetre. Biyometrik fotoğraflar yüz karşıya bakacak, kulaklar açık olacak ve omuzlar eşit olacak.Biyometrik fotoğrafın üzerinde oynama yapılmaması gerekiyor. Standartları bellidir. Buna uygun makinelerde okunup dijital olarak kayıt altına alınır. Arka fonu beyaz, başka objelerin olmadığı, belli ölçüleri ve özellikleri olan fotoğraftır. Saç bitiminden çeneye kadar olan mesafeyi kapsar. Çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar olan sağ ve sol yüz hatları tamamen net görünür biçimde, yüz kısmının yüksekliği ise resmin yüzde 70 ile 80’ini kapsamalı, kişinin yüz profili ise saç modeli veya başörtüsü ile birlikte yüzünü kapatmayacak şekilde görünür biçimde olmalıdır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.