Birlik çağrısı

Birlik çağrısı

Konya'da düzenlenen 'Turizm Komitesi ve Sürdürülebilir Turizm Toplantısı'nda Ortadoğu'da yaşanan olaylardan duyulan üzüntü dile getirilerek, ümmet için birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı

Turizm Komitesi ve Sürdürülebilir Turizm Toplantısı, Ramada Otel'de gerçekleştirildi. 60 şehir ve birkaç farklı ülkeden katılımın sağlandığı toplantıya Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Uclg-Mewa Genel Sekreteri Mehmet Duman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda davetli katıldı. Toplantı  Uclg-Mewa ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin tanıtım sinevizyon gösterimleri ile başladı. Hediye takdimi yapılarak, toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

KARDEŞLİK DUYGUSUNU GÜÇLENDİRMELİYİZ

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, turizmin insan barışına katkı sağladığını aktardı. Sürdürülebilir turizmin yerelleştirilmesi için farkındalık artırıcı faaliyetlerin önemine değinen Başkan Akyürek, Konya'nın Anadolu'nun ilk başkenti olduğunu vurguladı. Akyürek, “1200'lü yılların coğrafyasındaki en güzel şehir Konya'ydı” dedi. Akyürek, ardından şunları kaydetti: “Konya'daki tüm kuruluşlar ve Konyalılar olarak, tarihimizdeki güçlü mirası bugüne taşımak ve tarihimizdeki güçlü mesajı herkese ulaştırmak için de çalışıyoruz. Barış içinde bir arada yaşama geleneğinin temsilcisi olacağız. İnsanı yaratılmışın en şereflisi görerek, insana hizmetin aynı zamanda hakka hizmet olma duygusunu hatırlatmalıyız. 1200'lü yıllarda ve daha sonraki yüzyıllarda hen inanç ve etnik grup, barış içinde bir arada yaşadılar. Fakat günümüzde gerek coğrafyamızda gerekse dünyanın değişik bölgelerinde küçük ayrıntılar için insanların birbirleri ile savaştıklarını görmekteyiz. İdeoloji ve inançların; barış, tanışma ve kaynaşma vesilesi yapılmıyor. Tüm bunlar mesajımızın ne olması gerektiğini bize gösteriyor. Turizm komitemizin böyle bir sorumluluğu var. Ülkeler arasındaki kardeşlik duygusunun güçlenmesine vesile olmayacak çalışmalar, faydalı çalışmalar değil. Konya olarak bu bakış açısı ile hareket ediyoruz.”

KONYA ARTIK BİR CAZİBE MERKEZİ

Akyürek, Konya'da yapılan çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgiler vererek, dünyadaki en önemli restorasyon ve yenileme çalışmalarından bir kısmını Konya'da yürüttüklerini ifade etti. Tarihi, Roma çağına kadar uzanan Konya merkezinin ve 2 bin 687 işyerinden oluşan tarihi Konya çarşısının yenilediklerini dile getirdi. Akyürek, “İnanç kültür merkezi olarak Hz. Mevlana'nın türbesi, çevresi ve fiziki düzenlemesi yapıldı. Ayrıca Mevlana'nın mesajlarını başka coğrafyalara ulaştırabilmek için de çaba gösteriyoruz.  Hz. Mevlana bu coğrafyalara sevgiden başka tohum ekilmeyeceğini belirtmiştir. İnsanlığın karşılıklı samimiyet içinde olduğunu yinelemiştir. Konya'nın cazibe merkezi olması için ciddi mesafeler aldık” şeklinde konuştu. 

ORTADOĞU İÇİN ENDİŞELİYİZ 

Uclg-Mewa Genel Sekreteri Mehmet Duman; 2017 yılının, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kalkınma ve sürdürülebilir turizm için uluslararası yıl olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu kararın, tüm dünyayı ilgilendirdiğini ve tüm ülkeleri teşvik edici bir nitelik taşıdığını aktardı. Turizmin, yerel değerler ile öne çıkarılması gerektiğinin altını çizen Duman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Turizm, kent ekonomilerini geliştirmede çok önemli bir noktaya sahip. Turizm, 2016 yılında küresel ekonomiye 7,6 trilyon dolar katkı sağladı. 292 milyon istihdam alanı oluşturdu. Kudüs'te yaşanan sıkıntılar endişelerimizi artırmaktadır. Kültür ve inanç turizminin önemli yerlerinden biri olan Irak'ın çeşitli noktalarında da benzer durumlar yaşanıyor. Barış kültürünü inşa etmekte turizm çok büyük işleve sahip.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.