Birliğimizi güçlendirdi

Birliğimizi güçlendirdi

Araştırmacı- Yazar Elfin Tataroğlu, “Atatürk’ün devrimleri kaybolan bir 100 yılı telafi etme olayı olduğu kadar, ülkemizdeki birliğimizi güçlendirmiştir” dedi

Eğitim-İş Konya Şubesi, ADD Konya Şubesi ve ÇYDD Konya Şubesinin birlikte düzenlediği ‘3 Mart Devrim Yasalarının Kabulü ve Türkiye’de Kadın Olmak” konulu panel ’deki konuşmacılar; 3 Mart Devrim yasalarının Türk Milletinin ’Birlikteliğini’ güçlendirdiğini dile getirdiler. Barosu Sosyal Tesislerinde düzenlenen panele konuşmacı olarak, Araştırmacı- Yazar Elfin Konya Tataroğlu, ÇYDD GMYK Üyesi Av. Sedat Durna ve 25-26 Dönem CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’un yanı sıra, panelin düzenlenen kurumların başkanları, yönetim kurulu üyeleri, Eğitim-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Balun, ilçe şube temsilcileri, CHP temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. Panelin moderatörlüğünü yapan Eğitim –İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit,”3 Mart 1924’de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önemli üç devrim yasası kabul edildi. Bu yasalarla Hilafet’ kaldırıldı. Şer’ iye ve Evkaf Bakanlığı’na son verildi, eğitim ve öğretimde birlik sağlanırken, Diyanet İşleri Başkanlığı ’da kuruldu. Devrim yasaları Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunu açmıştır” dedi.

CUMHURİYET DEVRİMLERİ, BİR KADIN DEVRİMİDİR

İdlip’te şehit düşen askerlerimiz ve tüm şehitlerimiz için Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Araştırmacı- Yazar Elfin Tataroğlu Cumhuriyet devrimlerinde kahraman kadınlardan bahsederek, “Aynı zamanda bir kadın devrimi olan bu süreçte kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Çünkü Cumhuriyet devrimlerinde kahraman kadınlarımızın katkısı çoktur. Bu kahraman kadınlarımızın mücadeleleri Anadolu’yu aydınlatmaya devam ediyor. Cumhuriyetimizin Kurucusu M. Kemal Atatürk’ün devrimi tek tip bir devrim değildir. Herkesin devrimidir. Bugün ülkemiz etrafındaki ülkeler gibi parçalanmıyorsa bunun en güçlü nedeni, Atatürk’ün kurduğu ulus devleti ve laikliktir. Kederde ve kıvançta ortak yaşayıp millet olarak Birlikteliğimizin ve milli bütünlüğümüzün güçlü olmasıdır” diye konuştu.

CUMHURİYETİN TEMELİ, KÜLTÜR VE ULUS BİRLİĞİNE DAYANIR

ÇYDD GMYK Üyesi Av. Sedat Durna üç yasanın kabulünün bir devrim olduğunun üzerinde durarak, “Cumhuriyetimizin temeli kültür ve ulus birliğine dayanır. Bu anlamda 3 Mart devrim yasaları önemlidir. Bu üç devrim yasasıyla Türkiye Cumhuriyetinin temel felsefesi atılmış ve yol haritası belirlenmiştir. Devrim yasalarını gençlerimize ve milletimize anlatmalıyız. Bunun yanında kadınlarımız haklarını benimsemeli ve kadın hakları konusundaki yetersizliği ortadan kaldırmalıyız. Cumhuriyet devrimlerinin en önemli kazancı olan kadın ve erkek eşittir anlayışını güçlendirerek, erkeklerimizi de bu anlamda yetiştirmeliyiz.” 25-26 Dönem CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt Anadolu halkının Mustafa Kemal gibi bir lideri olduğuna dikkat çekerek, “Anadolu halkı savaşlarda çok nesillerini toprağa gömdü. Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider buldu. İstiklal ve Kurtuluş savaşı sonrasında bir cumhuriyet kurdu. 100 yılına ulaşacağımız cumhuriyetimizde, Suriye’deki savaşı, şehit askerlerimizi ve devrim yasalarını konuşuyoruz. İçim ağlıyor. Şehit sayımızda devletin verdiği bilgilere güvenmiyorum. Cumhuriyet devrimlerinden uzaklaştığımız için orada çocuklarımız şehit düşüyor. Devrim yasaları Mustafa Kemalin felsefesidir. Şu3nu aklımıza iyi koymalıyız. Mustafa Kemalin vasiyeti olan kuzey komşumuzla iyi geçinmeliyiz. Orta doğudaki mezhep kavgalarına karışmamalıyız. Emperyalist projelere dikkat etmeliyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu durum içinde hepimiz Mustafa Kemal olmalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından paneldeki konuşmacılara birer plaket verildi. Araştırmacı- Yazar Elfin Tataroğlu, Bahriye adlı kitabını imzalarken, okurlarıyla sohbet etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.