Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Birinciliği kime verelim?

Birinciliği kime verelim?

AKP’nin tek parti iktidarında ülkemizde hukuk alanında yapılan pek çok hata ve yanlışa rağmen hukuk devletinin felsefesinin özetlendiği “Berlin’de hâkimler var” sözünden mülhem olarak hukuk çevrelerinde söylendiği şekliyle “Ankara’da hâkimler var” sözü bir kez daha ispatlandı.

Evet, gerçekten bu ülkede hâlâ işini düzgün yapan Hâkimler var çok şükür.

AKP’li belediyelerin yolsuzluklarını son yayınladığı raporla bir kez daha ortaya çıkartan Sayıştay’ın denetlemelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker bu hâkimlerden birisidir.

Ama artık Konya dâhil pek çok belediyedeki usulsüzlükleri raporlayan Sayıştay Başkan Yardımcısı görevden alındı ve bundan böyle başkan yardımcısı değil de üye olarak görevine devam edecek.

Yapılan bu değişiklikle denetim işlerinden sorumlu başkan yardımcılığı görevine Fikret Çöker’in yerine Zekeriya Tüysüz’ün getirildiği açıklandı.

Konu ile ilgili olarak Sayıştay’dan yapılan açıklamada, "2017 yılı denetimleri sonucunda Sayıştay’ca düzenlenen raporlarında yer alan usulsüzlük ve yolsuzluklar nedeniyle Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker’in görevinden alındığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı, kendisinin Sayıştay üyeliğine dönme yönündeki talebi Başkanlık Makamınca uygun bulunduğu, tesis edilen işlemin yayımlanan Sayıştay raporları ile herhangi bir ilişkilisi bulunmadığı” belirtilmiştir.

Bu açıklamaya rağmen raporlardaki hususlara bakınca Fikret Çöker'in kendi isteğiyle mi görevinden ayrıldığı yoksa el mi çektirildiği çekilme talebinin tarihinin henüz açıklanmamış olması nedeniyle henüz tam olarak ortaya konmuş değil.

Sayıştay’ca denetçilerinin 2017 yılı için denetim yapılan belediyeler hakkında hazırladıkları raporlar geçtiğimiz hafta yayınlanınca özellikle AKP’li ve MHP’li belediyelerdeki usulsüzlerin ortaya konmuş olması kamuoyunca hayli ilgi ile karşılanmıştı.

Hatta bazı gazetelere yansıyan haberlere göre eski İBB Başkanı Kadir Topbaş, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, İETT eski ve yeni genel müdürleri Ahmet Bağış ve Arif Emecan ve ilgili birim yöneticileri hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan suç duyurusunda bulunduğu haberleri yer aldı.

Sayıştay'ın belediyelerdeki yaptığı denetimler sonucunda belediyelerde taşınmaz kayıtlarının tutulmadığı, ihale ile yapılması gereken işler yerine ecri misil ve kiralama yönteminin kullanıldığı, belediyelerin iştiraklerindeki kar paylarının belediyelere verilmediği, belediyelere ait şirketlere yasalara aykırı bir şekilde imtiyazlar sağlanmakta olduğu, dolu olan üst düzey yönetici ve memur kadrolarına dolu olmasına rağmen yeniden atamalar yapıldığı, dolu olan müdür kadrolarına yapılan tedviren atamaların kanuni dayanağının bulunmadığı, birçok belediyede istisnai kadro olarak bilinen özel kalem müdürlüklerine açıktan atanan kişilerin, kısa bir süre sonra sınavsız olarak başka memur kadrolarına naklen atandığı ve böylelikle KPSS olarak bilinen merkezi atama yönteminin devre dışı bırakıldığı, belediyelerin personellerini bedeli ihale verdikleri şirketler tarafından karşılanmak üzere “teknik gezi” adı altında yurtdışına gezilere yolladığı gibi pek çok husus ortaya çıkarılmış bulunmaktadır.

Sayıştay’ın yayınladığı raporlara göre bu ve başka diğer pek çok husus İstanbul Büyükşehir, Ankara Büyükşehir, Ordu Büyükşehir, Erzurum Büyükşehir Belediyeleri ile Afyonkarahisar, Kütahya ve Osmaniye Belediyesi ile İstanbul Fatih, Ankara Gölbaşı, Ankara Sincan gibi ilçe belediyelerinde de aynı manzaraların yaşandığı görülmektedir.

Konunun Konya’ya yansıyan tarafına gelince:

Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri ile Koski Genel Müdürlüğü hakkında 2015, 2016 ve 2017 yılları için hazırlanan denetim raporlarına bakınca yukarıda isimleri sayılan belediyelerden çokta farklı olmadığı ve onlarda yapılan tenkitlerin Konya belediyeleri hakkında da yapıldığı görülmektedir.

Mesela yapılan ihalelerde araç alımından tutunda su bedellerinin yanlış hesaba kaydedilmesine, belediyelerin ortağı olduğu şirketlerde bulunan sermayesi ile mal ve hizmet üreten kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabının örtüşmemesinden, tahsis edilen taşınmazların muhasebe kayıtlarına alınmamasına, mevzuat hükümlerine aykırı olarak araç satın alınmasından, güvenli bir bilişim sistemi altyapısının bulunmamasına ve belediye bütçesinin gerçekçi hazırlanmamasından, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı alım yapılmasına kadar bazı aykırılıkların belediyelerde birden fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Yine personel alımı konusunda her ne kadar Sayıştay raporlarına yansımamış olsa da Konya belediyelerinde geçmişten bu yana pek çok kez özel kalem müdürlüğü kadrolarının   memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiğini geçmiş yıllardaki uygulamalardan biliyoruz.

Yazının sonunda bize, şairin “Bütün renkler hızla kirleniyordu. Birinciliği beyaza verdiler...” sözünden mülhem olarak “Siz Konya’da birinciliği kime verirdiniz?”  diye sormak düşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR