Birinci Nesil Türkler Artık Yalnızlık İçinde Ölmeyecek

Birinci Nesil Türkler Artık Yalnızlık İçinde Ölmeyecek

Dil ve benzeri engellerle Almanya’daki birçok hakkı kullanamayan Türk yaşlılar, ağır hastalara evde verilen “Paalliatif Tıp” desteğinden de çoğunlukla haberdar değil. Bu hizmetin Türk hastalara da götürülmesi için başlatılan proje...

Dil ve benzeri engellerle Almanya’daki birçok hakkı kullanamayan Türk yaşlılar, ağır hastalara evde verilen “Paalliatif Tıp” desteğinden de çoğunlukla haberdar değil. Bu hizmetin Türk hastalara da götürülmesi için başlatılan proje ile Türkçeye çevrilen ilgili broşürler tanıtıldı, iki dili bilen Türklere ve Türk doktorlara bakım gönüllüsü olma çağrısı yapıldı.

Türlerin Almanya’ya gelişinin üzerinden yarım asrın geçmesiyle artık birinci nesil Türklerin hayatta kalanları yaşlılığını yaşıyor. Dil ve sosyal hakları bilmeme gibi engelleri olan birinci nesil Türkler, ağır hastalara verilen “Palliatif Tıp” desteğinden de çoğunluka yararlanamıyor, son yıllarını zor ve yapayalnız geçiriyor. Palliatif Tıp desteğinin Türk hastalara da verilmesi için kollar sıvandı. Darülaceze Acil Durum Manevi Desteği hizmetinde yıllarca gönüllü çalışan Halil Aydemir ağır hasta Türk yaşlıların içler acısı durumuna son vermek için girişimlerde bulundu.

Önce, Köln Sağ Ren Bölgesi Palliatif ekibi SAPV’ın broşürü Türkçeye çevrildi. Aydemir’in kızı sosyal pedagog Safiye Aydemir’in ilk çevirisini yaptığı "Uzmanlaşmış Ambulant Palliatif Bakımı" broşürü, Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Oğuz Tuncay’ın tashihiyle hazırlanarak basıldı. Projenin tanıtımı için düzenlenen etkinliği SAPV ve Köln Palliatif ve Darülaceze Ağı dernekleri ortaklaşa düzenledi. Sunum yapan SAPV doktorlarından Dr. Thoms Joist, araştırmaların yaşlıların yüzde 66’nın son yıllarını evinde geçirmek, yakınlarının yanında ölmek istediğini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Almanya’nın her bölgesinde SAPV benzeri kuruluşların Palliatif Tıp desteği hizmet sunduğuna dikkat çeken Dr. Joist, SAPV’ın ise dokuz doktor ve çok sayıda bakım uzmanı ve gönüllülerle bu hizmet götürdüğünü kaydetti.

VERİLEN HİZMET TAMAMEN ÜCRETSİZ

Kendilerinin ağır hasta yaşlıların son dönemlerini en güzel şekilde geçirmeleri için çalıştıklarını kaydeden Dr. Joist, "Biz bu insanların hayatta kalmaları için yapılabilecek her şeyi yapıyoruz." dedi. Hizmetin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Joist, bakım parasına da düşülmediğini belirtti. Projenin tanıtımına katılan Milletvekili Serap Güler ise bu çalışmanın özellikle birinci nesil Türkler için çok önemli olduğunu ifade etti. Çalışma Ataşesi Oğuz Tuncay ise Türklerin bu sağlık ve sosyal imkanlarla ilgili bilgilendirilmesinin önemini hatırlattı.

Palliatif ve Darülaceze Köln Ağı’ndan Renate Hofer ise 10 kişiden dokuzunun son anlarında yakınlarınca bakılmak istendiğini, kendilerinin psikososyal refakat, hayat kalitesini iyileştirme gibi destekleri tüm inanç mensuplarına sunduklarını aktardı. Hofer haftada 2-4 saat görev alan gönüllüleri ise önce kurslarla pratiğe hazırladıklarını bildirdi.

Konuşmacıların hepsi Türklerle ilgili bu projeye vesile olduğu için Halil Aydemir’e teşekkür etti. Aydemir, "2.5 yıllık gönüllü çalışmam sonucu birinci nesil Türklerin yaşlılığını ne kadar perişan, çaresizlik içinde geçirdiklerini gördüm. Dr. Joist, bu hizmeti Türkler Türkçe de tanıtma, götürme teklifimi çok beğendi. Hem Türklere bu hizmeti kazanmak, hem de bunun için gönüllüler kazanmak istiyoruz." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.