Birecik’te Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu Yapıldı

Birecik’te Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu Yapıldı

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Birecik Devlet Hastanesi'nin organizesi ile Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu'nun 3'ncüsü Enver-Nebibe Karaata Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Birecik Devlet Hastanesi'nin organizesi ile Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu'nun 3'ncüsü Enver-Nebibe Karaata Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan Birecik Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Murtaza Çit, “Bu yıl 3'ncüsünü gerçekleştirdiğimiz 'Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyumu'na katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Programımıza başlarken alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in doğum günü münasebetiyle idrak ettiğimiz Kutlu Doğum Haftası'nın tüm insanlığa ve İslam âlemine sevgi, şefkat, hoşgörü, adalet ve huzur getirmesini diliyor, haftanızı kutluyorum. 3 yıldır akılcı ilaç kullanımı ile alakalı farklı kesimlere yönelik sempozyumlar düzenliyoruz. Bunun nedeni tüm dünyada ve ülkemizde önemi giderek artan akılcı ilaç kullanımının önemini ilçemiz nezdinde de vurgulamak ve toplum nezdinde bu konuda bir bilinç ve farkındalık oluşturmaktır." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre tüm dünyada ilaçların yüzde 50’sinden fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmakta olduğunu kaydeden Çit, "Tüm hastaların yarısı ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun haline gelmiştir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, zararlı ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına ve yahut yeni hastalıklar gelişmesine, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle akılcı ilaç kullanımı konusunda tüm dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye ve geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmaları başlatılmıştır. Birecik ilçemizde de yaptığımız sempozyumun güzel ve faydalı geçmesini diliyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Sempozyumda ilaçların ideal kullanımı ve saklama koşulları hakkında Eğitim Hemşiresi Özlem Arslantaş, akılcı antibiyotik kullanımı hakkında Göğüs Hastalıkları Uz. Dr. Rengin Öztürk, akılcı analjezik hakkında Ortopedi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Kurt, akılcı antidepresan hakkında Psikayatri Uz. Dr. Gülcan Balcı Bekki ve evde hasta bakımı ile ilgili ise Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Meşe çeşitli sunumlar gerçekleştirdiler. Sempozyumun sonunda karşılıklı soru ve cevaplar ile vatandaşların sorularına cevaplar verildi. Program, katılımcılara yapılan ikram ile son buldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.