Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Biraz Saygı

Biraz Saygı

Cumartesi gününden beri rahatsızım. O gün öğleden sonra yatmıştım, biraz dalmışım. Zır zır cep telefonum çalmaya başladı. İter istemez zorla kalktım. Telefonda bir bayan bilmem ne robotunu tanıtmak için akşam evimize misafir olmak istiyor. Robotumuzun olduğunu söyleyince, bu sefer de su arıtma cihazı verelim demez mi? Gönlünü kırmak istemedim, kızcağız işi kesip atmayınca, lafı uzattı da uzattı. Sağlık uzmanı mübarek... Cihazın faziletlerini anlata anlata bitiremedi. Bu satıcı tipleri gerçekten sırnaşık insanlar. Bir türlü ellerinden kurtulamıyorsunuz. Sonunda zar zor ikna edip telefonu kapattım.

 

Yeniden yatağıma uzandım. Tam dalacağım sırada telefon yeniden zırlamaya başladı. Öyle ısrarlı çalıyor ki, eskiler böyle kapı çalışlara, alacaklı çalışı derlerdi. Telefon da aynen öyle çalıyor. İstemeye istemeye tekrar kalktım. Bu sefer de arayan bilmem ne sigortasından eşya sigortası yapmak isteyen birisi, anlaşılan iş ayağa düşmüş. O da makineli tüfek gibi sayıyor. Kafam kazan gibi lafların yarısını anlıyor, yarısını anlamıyorum.

 

Telefondaki adam, bir ara T.C. numaranız falan rakamlarla başlayıp, falan rakamlarla bitiyor değil mi demez mi? T.C. kimlik numaram bu münasebetsiz adamlarda ne arıyordu? T.C. kimlik numaramı ezberden bilmiyorum, deyince de sıkılmadan hüviyetinizi getirip bir kontrol edin bakalım, emrini verdi. O zaman T.C. kimlik numaramın kendilerinde ne aradığını sormam lâzımdı ama o an akıl edemedim. Kafamın tası attı, ama belli etmedim. Hüviyetim aşağıda arabada dedim. Üstelik telefondaki münasebetsiz, adresimi de biliyordu. Adam öyle sırnaşık ki, bir türlü telefonu kapattırmıyor. Zar zor onu da savdık başımızdan. Böylece dinlenme hakkım, iki münasebetsiz tarafından elimden zorla gasp edilmiş oldu.

 

Bu durumda T.C. kimlik numarasının bir anlamı kalmıyor. Kimlik numaranızla, adresinizle adınıza pek çok muamele yapılabilir. O zaman pirincin taşını nasıl ayıklayacaksınız? Nasıl oluyor da böyle T.C. kimlik numaraları onun bunun elinde ortaya düşüyor? Bunlar kimlerle iş birliği yapıyor. Bunun bir müeyyidesi falan yok mu? Bir bilen yetkili varsa lütfen bunu açıklasın da biz de vatandaş da öğrenmiş olalım.

 

Bir yakın dostunuz, arkadaşınız bile telefon ettiği zaman, rahatsız etmekten çekinerek “Müsait misiniz?” diye soruyor. Ama bu adamlarda böyle bir saygı ve anlayıştan eser yok. Sonra benim T.C. kimlik numaram bu adamlarda ne arıyor? Bu sigorta şirketinin adı bende mahfuz. Aynı sigorta şirketinden geçen yıl da aramışlardı, yine menfi cevap vermiştim. Ama T.C. kimlik numarasından bahsetmemişlerdi.

 

Mesele bu kadarla da kalmıyor. Yazınızın başına okuyucularınızla anlaşmak, fikirlerinizi onlarla paylaşmak için e-mail adresinizi koyuyorsunuz. Hemen siteniz birtakım adamların işgaline uğruyor. Pek çok arkadaşımız bundan şikâyetçi, ama engel olunamıyor. Gelen mesajların içlerinden işinize yarayanı seçmek için uzun süre uğraşmak, birçok mesajı açmadan silmek mecburiyetinde kalıyorsunuz. Bazen yanlışlık yaptığınız da oluyor. Adamların eli boş, gönlü hoş, durmadan gereksiz mesaj ve yazı atıyor, reklâm gönderiyorlar. Bunların insanları rahatsız etmeye ne hakları var? Yapmayın, etmeyinden de anlamıyorlar. Medeniyet ve teknoloji ilerledikçe insanlık yok oluyor galiba…

 

Teknoloji, insanlara kolaylık sağlamak ve insanları rahatlatmak için vardır. Ama gel gör ki, bir takım kendini bilmez, yoz adamlar bunu kötüye kullanıp, modern aletleri insanları rahatsız etmek için vasıta yapıyorlar.

 

Telefonlarla rahatsız edişlerin haddi hesabı yok. Verdiğimiz örnekler bunlardan bir kaçı. Telefonda bilmediğiniz numaraları açmamak da meseleyi çözmüyor. Hangi birini açmayacaksınız. Üstelik telefon, haberleşmek içindir. O zaman telefonun anlamı kalmıyor. Maalesef çok insan sizin gösterdiğiniz hassasiyet ve inceliği, göstermiyor.

 

Lütfen biraz saygı, demekten başka elimizden de bir şey gelmiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR