Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Bir Sultan II. Abdülhamid Han Belgeseli

Bir Sultan II. Abdülhamid Han Belgeseli

Osmanlı devrinde başlayarak Cumhuriyet devri tarih ve konuşmalarında daima “Kızıl Sultan, Hafiyeci Sultan” adı verilerek aleyhte anlatımlarını okumak ve duymakla geçti çocukluğumuz gençliğimiz.

Acaba öylemi deyip araştırma yapan bir tarihçimiz çıkmadı. Aksine onlarda bu gidişata uydular.

***

Şimdi hayli hakikati araştıranlar ve onun hiçte Kızıl Sultan olmayıp aksine Osmanlı’yı borçlardan kurtarıp yurtta ve tarihi Osmanlı’ya ait bütün yerlerimizde ileri adımlar içinde Han, Hamam yol Konya Ovası’nı sulamak için Beyşehir Gölü’nden kanal açmak vb. yanında.

Telefon, telgraf, demiryolu işlemlerine de el atarken İstanbul Boğazı’nda üst ve alt geçit yapmayı düşünüp projeler çizdirdiği kayıtlarda bulunmaktadır.

***

Bendeniz daha fazla girişim yapmadan araştırmamda gördüğüm Sultan II. Abdulhamid Han’a ait kendisinin anlatımı olan bir belgeyi yorum yapmadan sunmak isterim.

***

Sultan II. Abdulhamid Han anlatıyor;

"İttihatçılar, Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudiler için bir vatan-ı kavmî kabul ve tasdik etmediğim için ısrar ve tehdit ettiler. Kat'iyen kabul etmedim. Bilâhare 150 milyon altun İngiliz lirası vereceklerini vaad ettiler. 'Değil 150 milyon İngiliz lirası, dünya dolusu altun verseniz bu tekliflerinizi kat'iyen kabul etmem!' diyerek reddettim."

***

BUNDAN SONRA OLAN OLDU

"Sonra hal'imde ittifak ettiler ve beni Selânik'e göndereceklerini bildirdiler. Bu son tekliflerini kabul ve Allah Teâlâya hamd ettim ki; Devlet-i Osmaniyeye ve âlem-i İslâma ebedî bir leke olacak olan tekliflerini, yani Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudi devleti kurulmasını kabul etmedim. İşte bundan sonra olan oldu."

 ***

Sultan Abdulhamid'in Suriye'deki Şazeli Şeyhi Mahmud Ebuşşamat'a hükümdarlıktan azlediliş sebeplerini açıkladığı mektup 

Arapça kaynakların bildirdiğine göre bu mektup ilk olarak al-Arabi dergisinde yayınlanmış. Kuveyt'te yayınlanan aylık al-Arabi dergisinin 1972 yılı Aralık ayı sayısında Said Afgani'nin yazmış olduğu "Sultan Abdülhamid'in azlediliş sebebi" adlı makale bu mektubu işlemiş. Makalede bildirildiğine göre, Abdulhamid'in saray nazırı Ragıp Rıza Bey, Şeyh Mahmut Ebuşşamat'a bağlıymış. Şeyh Efendi İstanbul'a her geldiğinde Rıza Bey'e misafir olurmuş. Kurmuş olduğu istihbarat ağıyla etrafında olup bitenleri hemen öğrenen Sultan, Ragıp Bey'e, Şeyh Efendiyle görüşmek istediğini bildirmiş. Şeyh Efendinin yumuşak hâlinden ve tatlı konuşmasından etkilenen Sultan, Şeyhten el alarak Şazeli tarikatına girmiş. 27 Nisan 1909 yılında azledildiğinde şeyhine yazmış olduğu bir mektupta bu önemli ve tehlikeli olayın ana sebebini açıklamış.

Şeyh ailesinin uzun yıllar sır gibi sakladığı bu mektuptan haberdar olan aile dostları, bu önemli belgenin gün yüzüne çıkması konusunda aileyi iknâ etmişler. Ve bunun üzerine mektup, Suriye Evkaf Müdürlüğü yapmış olan ve şeyh ailesine yakınlığıyla bilinen Ahmed el-Kasımî tarafından Arapçaya tercüme edilmiş...

İşte Ulu Hakan Sultan Abdülhamid'in gönlünün sultanı Şeyh Mahmut Ebuşşamat'a yazdığı mektup:

 

"Ya Hu"

Bismillahirrahmanirrahim vebihi nestain

Elhamdülillahi rabbilalemin ve efdalü salati ve ettemmü teslim ala Seyyidina Muhammedin resulü rabbulalemin ve ala alihi ve sahbihi ecmain vetabiine ila yemüddin.

İşbu arîzamı tarikat-i Şazeliye Şeyhi vücutlara ruh ve hayat veren ve cümlenin efendisi bulunan Eşşeyh Mahmud Ebüşşamât Hazretlerine ref ediyorum: Mübarek ellerini öperek ve duâlarını rica ederek selâm ve hürmetlerimi takdimden sonra arz ederim ki, sene-i haliye şehr-i mayısın 2. günü tarihli mektubunuz vasıl oldu. Sıhhat ve selâmette daim olduğunuzdan dolayı Allah'a hamd ve şükürler ettim... Efendim, evrâd-ı Şazeliye kıraatine ve vazife-i Şazeliyyeye, Allah'ın tevfikiyle gece ve gündüz devam ediyorum. Ve bu vazifeleri edâya muvaffak olduğumdan dolayı Allah Teâlâ Hazretlerine hamd ederim ve dâvet-i kalbiyenize daima muhtaç olduğumu arz ederim.

Bu mukaddimeden sonra, şu mühim meseleyi zat-ı reşadetpenahilerine ve zat-ı semahatpenahilerin emsali ukulü selim sahiplerine tarihî bir emanet olarak arz ederim ki, ben Hilâfet-i İslâmiyeyi hiçbir sebeple terk etmedim. Ancak ve ancak 'Jön Türk' ismiyle maruf ve meşhur olan İttihat Cemiyeti'nin rüesasının tazyik ve tehdidiyle Hilâfet-i İslâmiyeyi terke mecbur edildim. Bu ittihatçılar, Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudiler için bir vatan-ı kavmî kabul ve tasdik etmediğim için ısrarlarında devam ettiler. Bu ısrarlarına ve tehditlerine rağmen ben de katiyen bu teklifi kabul etmedim. Bilâhare yüzelli milyon altun İngiliz lirası vereceklerini vaad ettiler. Bu teklifi dahi katiyen reddettim ve kendilerine şu sözle mukabelede bulundum: "Değil yüzelli milyon İngiliz lirası, dünya dolusu altun verseniz bu tekliflerinizi katiyen kabul etmem! Ben otuz seneden fazla bir müddetle Millet-i İslâmiye'ye veÜmmet-i Muhammediye'ye hizmet ettim. Bütün Müslümanların ve salatin ve Hulefa-i İslâmiyeden aba ve ecdadımın sahifelerini karartmam ve binaenaleyh bu tekliflerinizi mutlaka kabul etmem" diye kat''î cevap verdikten sonra hal'imde ittifak ettiler. Ve beni Selanik'e göndereceklerini bildirdiler. Bu son tekliflerini kabul ettim ve Allah Teâla'ya hamdettim ki ve ederim ki; Devlet-i Osmaniyye ve Alem-i İslâm'a ebedî bir leke olacak olan tekliflerini, yani Arazi-i Mukaddese ve Filistin'de Yahudi devleti kurulmasını kabul etmedim. İşte bundan sonra olan oldu. Ve bundan dolayı da Mevlâ-yı Müteal Hazretlerine hamd ederim.

Bu mühim meselede şu maruzatım kâfidir. Ve şu sözlerimle mektubuma hitam veriyorum. Mübarek ellerinizden öperek hürmetlerimi kabul buyurmanızı sizden rica ve istirham ederim. İhvan ve asdıkamın cümlesine selâmlar ederim.

Ey benim muazzam üstadım! Bu bâbta sözümü uzattım. Muhat-ı ilmi semahatpenahileri (bilginiz) ve bütün cemaatinizin mâlûmu olmak için uzatmaya mecbur oldum.

 

Veselâmualeyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.

Hadim-i el-Müslimin

Abdulhamid

22 Eylül 1329"

 ***  

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

***

Kaynak:

 (21.Yüzyılda Sultan Abdulhamid'e Bakış" Mehmet Tosun İstanbul 2003)

***

Not Sayın okurlar;

Seyahat dolayısıyla bulunduğum yerde İnternet bulunmadığından uzun müddet yazılarım olamayacak.

Facebook da ise “Hayatımı anlatım” yazabileceğim takip edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR