Bir Haftada İki Kazanın Yaşandığı Uludağ Yoluna Mühendis Eleştirisi

Bir Haftada İki Kazanın Yaşandığı Uludağ Yoluna Mühendis Eleştirisi

İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı ve Bursa Büyük Belediye Başkan adayı Necati Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından Odunluk-İnkaya arasında kısa bir süre önce törenle hizmete açılan ve üç gün içerisinde ölümlerle sonuçlanan...

İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı ve Bursa Büyük Belediye Başkan adayı Necati Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından Odunluk-İnkaya arasında kısa bir süre önce törenle hizmete açılan ve üç gün içerisinde ölümlerle sonuçlanan iki ayrı trafik kazasına neden olan yolun derhal ulaşıma kapatılmasını istedi. Yolun TCK standartlarına aykırı yapıldığını ve mühendislik hatalarıyla dolu olduğunu savunan Şahin, “Yol derhal kapatılmalı ve bu yolun yapımıyla ilgili sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatılmalı.” dedi.

Odunluk-İnkaya arasında yapılan yeni yolda dün Uludağ’dan piknikten dönen vatandaşları taşıyan otobüsün uçurumdan aşağı yuvarlandığını ve kazada 4 kişinin öldüğünü 24 kişinin de yaralandığını kaydeden Necati Şahin, aynı yolda 2 gün öncesinde de Orhaneli Belediyesi’ne ait midibüsün kaza yapması sonucu da 1 kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

İki gün önceki kaza sonrası yolla ilgili sosyal medya üzerinden uyarılarda bulunduğunu dile getiren Necati Şahin, “Bu uyarımızda yolun TCK standartlarına göre yapılmadığını ve birçok mühendislik hatasıyla dolu olduğunu paylaştık. Uyarımıza ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmedi ve dün de üzücü ikinci bir facia daha yaşandı. Bu durumdan irkildik” diye konuştu.

“Uygar bir ülkede bu tarz olaylarda yolu yapan, yaptıran ve neden olanın neler yapması gerektiği bellidir” diyen Necati Şahin, şunları kaydetti: “Hiç bir şey yapmıyorsanız, insanların hayatını tehlikeye atan bu yolda bir otobüse binerek aşağı inin, ne olduğunu görür ve yolu ölçmeye, biçmeye gerek kalmadan derhal kapatırsınız. Vatandaşımızın hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Uludağ çıkış Odunluk-İnkaya kesimi derhal süresiz olarak trafiğe kapatılmalı. Özellikle akademik odalar, üniversitelerimiz, kamu yönetimi bu konuyu mercek altına almalı ve ciddi mühendislik hatalarıyla dolu bu yolla ilgili soruşturma yapılmalı.”

‘HATIRLI KİŞİLER GÜZERGAHI DEĞİŞTİRDİ’

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Bursa Şubesi’nin bu güzergahtaki yolla ilgili TCK standartlarına uygun olarak yol eğilimleri, yatay kurpları projelendirerek 2009 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne öneride bulunulduğunu kaydeden Necati Şahin, “Bu yol Bursa için bir ihtiyaç. Odunluk’tan-Yiğitali’ye çıkması gereken yolun güzergahına mutlaka hatırlı kişilerin devreye girmesi ile İnkaya altına alındı. Yorum yapmamızı gerektirecek bir durum yok. Ne kadar trafik güvenlik önlemi alınırsa alınsın, yol geometrisi karayolu standartlarında olmadığı müddetçe yolda üzücü olayların yaşanması kuvvetle muhtemel” ifadesini kullandı.

Şahin, vatandaşlar için büyük bir güvenlik sorunu haline dönüşen ve çok yüksek istinat duvarları ile görüntü kirliliğine de neden olan yolla ilgili kamu yöneticilerini göreve çağırarak, mühendislik hatalarını şöyle aktardı: “Söz konusu yol, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında 15 metre genişliğinde. Ancak, yolun bütünü 15 metre olarak yapılmamış, bazı kesimlerde platform genişliği daha dar 8-10 metre civarında. Yolun eğimi yüzde 15-16 mertebesinde. Ancak, Uludağ yoluna alternatif olarak yapılan bu özellikteki bir yolun, Türkiye Cumhuriyeti Karayolları standartlarına göre, maksimum yüzde 9-12 mertebesinde olması gerekir. Yolda, 3 noktada keskin yatay kurblar bulunmakta. Buradaki, kurb yarıçapları takribi 20 metre mertebesinde. Ancak, bu yatay kurb değerlerinin minimum 30-35 metre mertebesinde olmalı. Ayrıca, yol yapımındaki standartların yetersiz olması ile birlikte trafik güvenliğine yönelik de gerekli tedbirlerin alınmadığı görülüyor. Güzergahtaki otokorkuluklar küçük araçlar için olan basit otokorkuluk (75 cm yüksekliğinde), bu korkulukların kamyon, otobüs gibi araçları önleyecek dayanımı ve yüksekliği bulunmuyor. Ancak, bu tür yerlerde ağır hizmet tipi otokorkuluk (117 cm yüksekliğinde) yapılmalıydı. Hem dayanım olarak hem de yüsekliğinin fazla olması nedeniyle çarpışma anında etkisinin olabilmesi için bu şekilde yapılmalıydı.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.