Bir günde 6 milyon ekmek israf ediliyor

Bir günde 6 milyon ekmek israf ediliyor

Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması'nın sonuçlarına günde 6 milyon ekmeğin israf edildiği ortaya çıktı. Araştırmada üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilirken, bu israfın yarısı fırınlarda yaşanıyor

Türkiye, dünyada en çok ekmek israfının yapıldığı ülkelerin başında geliyor. Tüm kesimlerin ortak kanaati; temel gıda olan ekmeğin çöpe atılmasının en kötü davranışlardan biri olarak görülmesidir. Yapılan araştırmalarda,  ekmek israfının kötü niyetten ziyade "ihmal ve bilgisizlikten" kaynaklandığını ortaya koydu. Ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanıyor. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendirilmektedir. Ekmeği çöpe atmanın sadece ekonomik açıdan değil her açıdan israf olduğu toplumun tüm kesimlerince zaten bilindiği, ancak uygun saklama ve tüketme yöntemleri konusunda bir bilgilendirme ihtiyacı bulunduğu vurgulanmaktadır.
YILDA 37 MİLYAR EKMEK ÜRETİLİYOR
Ekmek İsrafı Araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye'de günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu rakam günde 25 bin 295 ton yılda ise 9.2 milyon una tekabül ediyor.
Günde  23 bin 809 ton ekmek tüketilirken, yılda 8,7 milyon ton ekmek tüketildiği ortaya çıktı. Bu rakam 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 95 milyon, yılda 35 milyar adet olarak ortaya çıkıyor.
3 MİLYON EKMEK FIRINLARDA İSRAF EDİLİYOR
Ekmek israfı; günde 1 bin 486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir. İsraf oranı; üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilmektedir. Bir günde israf edilen toplam 6 milyon adet ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (yüzde  51,4),  2,3 milyonu hanelerde (yüzde 37,9),  0,6 milyonu kurumlarda; personel ve öğrenci yemekhaneleri, lokanta ve oteller (yüzde 10,7) israf ediliyor.
İHTİYAÇTAN FAZLA EKMEK ALINIYOR
Araştırma kapsamında görüşülen farklı kitlelerin temsilcileri, ekmek israfının nedenlerini şu şekilde sıralıyor. Ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, emekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi v bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleriinin bilinmemesi.
Ekmek israfının önlenmesi için şu önerilerde bulunuyor.  Yemekhanelerde ekmekler ince dilimler halinde sunulmalı, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretimi engellenmeli.  Ekmek üretiminde çalışanlar eğitilmeli. Üretilen ekmekler  doğru yöntemlerle muhafaza edilmeli. Bayatlamış ekmek en uygun yöntemlerle değerlendirilmeli ve hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilinci yerleştirilmeli.
MUHARREM DURSUN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.