Kerem İşkan

Kerem İşkan

Bir gün herkes tutacak..!

Bir gün herkes tutacak..!

Peygamberimiz (SAV);

“Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız…”

Mide hastalıkların yuvasıdır... Perhiz (oruç) ilaçların başıdır…”

“Kim Ramazan orucunu onun farz olduğuna ve faziletine inanarak ve Allah rızasını gözeterek tutarsa, Allah da onun geçmiş günahlarını bağışlar…” buyurmaktadır…

***

Bugünkü yazımızda oruçla ilgili, bazı önemli isimlerin, tespitlerini derledik…

Bakın oruçla ilgili çoğumuzun bilmediği nasıl değerlendirmeler yapılmış;

“Oruç sırasında midenin bütün kasları dinlenmekte ve iç zarındaki her türlü rahatsızlıklar tamir imkânı bulmaktadır…

Bazı ilmi yetersizlerin sandığı gibi mide, oruçta asit çıkarmaz... Zira mide, oruca niyetle birlikte şartlı reflekse geçerek asit salgısını durdurur…

Yakın bir zamanda inanmayanlar da oruç tutacaklardır…

Ne var ki; inananın tuttuğu oruçtaki nimet ve hikmetlerin payına erişmeleri mümkün olmayacaktır.”

Dr. Haluk NURBAKİ

***

“Oruç, bir rejimden ibarettir… Düşünmeli ki, bu rejimin en büyük tedavi yolu olduğu, bir prensip olarak konduğu zaman tansiyondan, kolesterolden, lipidden dünyanın haberi yoktu… Bundan dolayı ben, bu dinî vecibeye yani oruca çok saygı duyarım.”

Ord.Prof.Dr.Kâzım GÜRKAN

***

“Kur’an; ‘Sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, oruç size de farz kılındı.’ (Bakara: 183) diyerek, diğer ibadetlerin farz oluşlarını bildirirken kullandığından daha başka ve umumî bir ifade kullanır… Bütün ümmetler ve bütün insanlık mevzubahis edilir ki; oruç, insanlığın davası ve insan olmanın şartı demek olur.”

Doç.Dr.Emin IŞIK

***

“Açlık grevi ile ‘Oruç’ arasındaki tek fark insanın niyetidir… Oruç pozitif ve istekli bir harekettir… Açlık grevi ise, öfke ve gazaptan kaynaklanır…

Bilindiği gibi, öfke ve sinirlilik halleri mide asidi üretmekte, mide asidi ise acıkmaya sebep olmaktadır... Dolayısıyla oruçlu kişi açlık hissetmezken, diğeri büyük bir açlıkla karşı karşıyadır.

Dr.Helga BÜHLER

***

“Oruçlunun hissettiği acıkma safhaları, aslında tedavi seanslarıdır... Bu safhalar, hastalıklı ve zararlı maddelerin dokulardan koparıldığı ve vücutta dolaştığı saatlerdir... Oruç sırasında bazı vücutlarda meydana gelen ağız ve ter kokuları, bu zararlı maddelerin vücuttan atılması sebebiyledir.”

Dr.Hellmut LÜTZNER

***

“Nasıl kontrolsüz bir buhar basıncı kazanını patlatır... Kontrol altına alındığı, zapt edildiği takdirde ise, bir tren katarını sürükler götürürse, nefs-i emaremiz, şuuraltımız, bir takım baskı, kontrol ve düzenleme mekanizmalarına muhtaçtır… İşte bunların başında oruç gelir... Allah; “Oruç, tutunuz tâ ki korunasınız” buyuruyor...”

Prof.Dr.Ayhan SONGAR

***

“Oruca karşı çıkanlara bugün bizzat kendi vücutları isyan etmekte, sahiplerini rejim ve perhizlerle bir ömür boyu oruç tutmaya zorlamaktadır...”

Doç.Dr.İrfan GÜNDÜZ

Bu derlemelerin ışığında,

İnşallah, Rabbimizden FARZ olarak bize ulaşan bu büyük NİMETİN, hediyenin kıymetini bilerek hakkını verebilenlerden eylesin Cenab-ı Hakk…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem İşkan Arşivi
SON YAZILAR