Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Bir Ayetin Yorumu

Bir Ayetin Yorumu

07.01.2015 tarihinde CHARLE HEBDO dergisine yapılan baskından sonra bir televizyon kanalında ağırlıklı ilmihal bilgisi dersi veren emekli bir din görevlisi, Enfâl Süresi’nin 39. ayetine istinaden şöyle diyor: Bazı terör örgütleri bütün dünyanın Müslüman olmasını istemektedir. Saldırı bunun için yapılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de, “Onların çoğu iman etmezler.” buyrulmaktadır.

CHALE HEBDO dergisine saldırıyı kınamak için bir gerçeği örtbas etmek ve birilerinin hoşuna gidecek şekilde söz konusu ayet-i kerimeyi yorumlamak insanı imanından eder. Bu şekilde yorumlama, ilgili ayetin özüyle siyak ve sibakıyla hiçbir ilgi ve alakası yoktur. Bu sebeple bu şekilde yorumlama yapmak ya cehaletten kaynaklanmaktadır veya malum çevrelere yararlanmaktır.

Söz konusu ayetin meali şöyledir: “Fitne ortadan kalkıncaya ve din tamamen Allah’ın oluncaya kadar onlarla savaşın! (İnkâra)  son verirlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını çok iyi görür.”

Fitneden maksat, din ve vicdan hürriyetini kısıtlamak, İslam’ın insanlar tarafından doğru bir şekilde anlaşılmasına engel olmak, İslâmî eğitim ve öğretimi kısıtlamak, İslâm hukukunu tedavülden kaldırmak ve dini eğri göstermektir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “De ki: Ey ehl-i kitap! (Gerçeği) görüp bildiğiniz halde niçin Allah’ın yolunu eğri göstermeye yeltenerek müminleri Allah yolundan çevirmeye kalkışıyorsunuz? Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir.” (Al-i İmrân: 99)

Ehl-i kitap, Osmanlı yıkıldıktan sonra İslâm ülkelerinin sosyal, siyasal, ekonomik, aile yapısını ve maarifini buna göre düzenlediler. Kavganın sebebi budur. Çünkü bu anlayış, İslâm dünyasını içten içe çürütmekte ve köleleştirmektedir.

Din tamamen Allah’ın oluncaya kadar onlarla savaşmaktan maksat ise, ehl-i kitap’ın Allah’ın dinini eğri göstermesini engellemektir. Bunun yolu,  onların Müslüman olması veya İslâm devletinin tebaası olmasıdır. Bu iki şarttan birini kabul etmezlerse onlara savaş açılır.

Bu savaş, ehl-i kitap’ın halklarına karşı değil, dini eğri gösteren devletlerine karşı açılır. Bu savaş, CHARLE HEBDO dergisi gibi dergilere ve Cumhuriyet gazetesi gibi gazetelere karşı açılır.

İslâm hukukunda dini eğri gösterenlere harbi denir. İşte İslam dininin savaştığı kesim bu kesimdir. Bu kesimle cihad etmek dinin âmir hükmüdür.

Dileyen iman eder, dileyen iman etmez, iman etmeyenlere kimse bir şey demez; fakat   ehl-i kitap’ın dini eğri göstermeye hakkı yoktur. Eğri gösteren ehl-i kitapla top yekün devlet olarak savaşmak müminlerin asli görevidir.

Bu sebeple yukarıda geçen Enfâl Süresi’nin 39. ayetini doğru yorumlayalım. Harbinin istediği şekilde yorumlayıp, Bel’amlaşmak bir Müslümana yakışmaz. Hoşça kalın.

Not: Bel’am kavramı için bkz. ANLAMLARINI YONTTUĞUMUZ KAVRAMLAR Sadık KÜÇÜKHEMEK

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR