Bilişimciden Korsan Yazılım Tepkisi: Yasal Boşluk Var

Bilişimciden Korsan Yazılım Tepkisi: Yasal Boşluk Var

Bilişim sektörü, korsan yazılıma müdahale edilemediğinden şikâyetçi. Sektörün önde gelen isimlerinden Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, yasal boşluktan yakınıyor; Başarsoft CEO’su Âlim Küçükpehlivan...

Bilişim sektörü, korsan yazılıma müdahale edilemediğinden şikâyetçi. Sektörün önde gelen isimlerinden Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, yasal boşluktan yakınıyor; Başarsoft CEO’su Âlim Küçükpehlivan ise telif hakları ile ilgili kanunun, yazılımda tam anlamı ile uygulanamadığından dert yanıyor. Menteş de, Küçükpehlivan da sahte ve taklit ürünler ile mücadelenin önemle ele alınmadığı görüşünde.

Korsan yazılımlar, sahte web ağlarında yer alıyor veya reklamlar kanalı ile satılıyor. Bu tür yazılımlar PC, laptop ve tabletlere zarar verebiliyor; kredi kartı ve kimlik verilerinin kopyalanmasına, çalınmasına neden olabiliyor. Şu an korsan ürünlerin ekonomiye zararının 650 milyon lirayı bulduğu ifade ediliyor. Bu duruma tepkili olan bilişim sektörü temsilcileri hukuki ve teknik önlem talep ediyor. TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, pek çok yazılımın içinde yer alan reklam gelirlerinin Türkiye dışında faturalandırılmadığından ve vergi bağlamında getirisinin olmadığından söz ediyor. Korsan ile ilgili hukuki sorunlara değinen Menteş, şunları ifade ediyor:

"Ortada bir yasal boşluk olduğu dillendirilmiyor. Türkiye’de telif hakları ile ilgili kanun korsan yazılımları önlemek için de geçerli ve yeterli. Ancak buna rağmen korsana bağlı kayıplar devam ediyor. Bundan zarar gören Türkiye yazılım şirketleri de var. Peki, neler yapılabilir? Ben açıkçası yazılım şirketlerinin kendi yazılımlarının lisans denetimlerinin takibi adına yapabilecekleri daha çok şey olduğuna, şirketlerin bu konuda yazılım katmanında daha çok önlem alabileceklerine kanaat getiriyorum. Ortada bir yasal boşluk olduğu dillendirilmiyor. Firmalar korsan kelimesi ile markalarının bir araya gelmesini dilememektedir lakin hukuki zaruret nedeniyle bunu hukuk büroları veya platformlar adı altında yapmaktadırlar. Bu konunun hukuki önlemleri alınabileceği gibi, üretilen bütün yazılımların uzaktan kullanılamaz hale getirilebileceği bir teknik çok kolay uygulanabilecekken, niye sadece korsan kullanım sloganı ile ortaya çıkılıyor? Bu konuların ele alınması gerekiyor."

Başarsoft CEO’su Âlim Küçükpehlivan ise korsan yazılımın yerel firmalar için önemli bir sorun olduğunu belirtiyor. Türkiye’de telif hakları kanunu ile korsan film ve müziğin önemli oranda önlendiğini anlatan Küçükpehlivan, "Polis bu konuda rahat müdahalelerde bulunuyor. Lakin bu anlamda yazılımın şirket ve bireysel kullanımında sorunlar var. Konu ile ilgili bir yaptırım ya da prosedür tanımı yok. Bunun bir an evvel hukuki altyapısının müzik ve videoda olduğu gibi yazılıma uygulanmasında fayda var." diyor. Kaçak yazılıma da değinen Küçükpehlivan, şöyle devam ediyor:

"Yazılımı bedel ödemeden yararlanan birey veya şirketler var, bunlar kaçaktır. Kaçak ile ilgili net oran ya da adet yok. Ancak KOBİ olarak anılan şirketler için ürün yapan yazılımcıların ciddi kaçağı var. Bu oranın yüzde 50’yi aştığını beyan etmek mümkün. Bu konuda aşamaya gelinememesi yerel yazılım sektörünün ilerlemesine engel oluyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.