Bilirkişi Raporuna Göre Silvan Saldırısında Er De Hatalı Komutan Da

Bilirkişi Raporuna Göre Silvan Saldırısında Er De Hatalı Komutan Da

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde, PKK’nın düzenlediği ve 13 askerin şehit olduğu olayla ilgili davada yeni bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Üç albaydan oluşan bilirkişi heyetinin raporunda, olayda arazide bulunan...

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde, PKK’nın düzenlediği ve 13 askerin şehit olduğu olayla ilgili davada yeni bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Üç albaydan oluşan bilirkişi heyetinin raporunda, olayda arazide bulunan erlerden tabur komutanına kadar herkesin hatalı olduğunu ve olayın bu hatadan kaynaklandığına dikkat çekildi. Raporda, “Somut olayın incelenmesinde, olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin sebebinin bir veya bir kişinin yapmış olduğu bir eylem sonucu olmayıp arazide görev yapan tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yapmış oldukları hataların birleşmesi sonucu meydana geldiği vicdani kanaatine varılmıştır.” denildi.

Silvan’da, 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı olayla ilgili açılan davanın duruşması, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam etti. Duruşmaya tutuksuz yargılanan dönemin Silvan 4. Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4. Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1. Bölük Komutanı Mehmet Emin Karagöz ve 2. Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan katılmazken avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti geçen yıl, olayda sanıkların ihmal ve kusurunun bulunup bulunmadığı hususu için yeni bilirkişi heyeti istemişti. Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderilen talep yazısında, "En az Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nda görevde bulunmuş 'İç Güvenlik ve Komando Harekatı' konularında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip en az jandarma albay rütbesindeki 3 subaydan oluşacak heyetin bilirkişi heyeti olarak atanması ve düzenlenecek olan raporun mahkemeye gönderilmesi” istenmişti. Bunun üzerine üç albaydan oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor mahkemeye ulaştı. Mahkeme heyeti, yapılan son duruşmada bilirkişi raporunu açıkladı.

Raporda olay sırasında arazide bulunan alay, tabur, bölük, tim, unsur komutanları ile erlerin hatalarını maddeler halinde sıraladı. Sonuç bölümüne de olayın bu hataların toplamından kaynaklandığını belirtti.

Raporda alay komutanının operasyonu sevk ve idaresinde etki-tepki-rapor sistemini uygun hareket etmediği, öğrenmiş olduğu ast birliklerinin durumuna ilişkin bilgileri üst komutanlıkları ulaştırmadığı belirtildi. Raporda sorumlu tabur komutanının ise birliğini operasyon planında gündüz tertiplendirilmesi emredilen bölgeye götürmediği, üs bölgesi seçimi esnasında taktik mülahazalara dikkat etmediği belirtildi. Bölük komutanları ve tim komutanlarının da nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadıkları, telsiz dinlemelerine ilişkin sonuçların kendilerine ulaştırılmalarına rağmen emniyet tedbirlerinde bir değişiklik yapmadıkları kaydedildi.

Raporda arazide erlerin hatası ise şöyle belirtildi: “Uyması gereken kurallara uymadıkları. Ateş ve gözetleme sahalarını temizlemedikleri. Yapılan ikazlara rağmen kendilerine tahsis edilen sorumluluk sahalarını yeterince gözetlemedikleri ve dinlemedikleri.”

Mahkeme heyeti rapora karşı sanık avukatları ve müdahil ailelerin taleplerini almak için dava duruşmasını erteledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.