Bilirkişi Raporu: Torunlar İle Asansör Firmasının İdari Ve Teknik Personeli Kusurlu

Bilirkişi Raporu: Torunlar İle Asansör Firmasının İdari Ve Teknik Personeli Kusurlu

Mecidiyeköy’de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasına ilişkin ön bilirkişi raporunda asansör ve inşaat firması yetkililerinin kusurlu olduğu belirtildi.Kazanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında asansör firması Geda...

Mecidiyeköy’de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasına ilişkin ön bilirkişi raporunda asansör ve inşaat firması yetkililerinin kusurlu olduğu belirtildi.

Kazanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında asansör firması Geda Majör ve Torunlar İnşaat yetkililerinden 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Olaya ilişkin ön bilirkişi raporunun detayları ise kazadan 10 gün sonra ortaya çıktı. 3 makine mühendisi, 3 elektrik mühendisi, 1 inşaat mühendisi ve 1 iş güvenliği uzmanının imzasının bulunduğu raporda asansörün şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda Majör firmasının yetkilileri ile Torunlar İnşaat’ın idari ve teknik ekibinin sorumlu olduğu belirtildi. Raporda düşen asansörün karşısındaki asansörde de aynı anda inceleme yapıldığı ve asansöre ait mast bölümünün incelendiği anlatıldı.

Raporun teknik değerlendirmeler bölümünde, düşen asansörde sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plakanın bulunduğu ancak bu plakanın tetiklemesi gereken sınır anahtarının olay yerinde bulunamadığı anlatıldı. Kaza anında sınır kesicinin devreye girmediği kaydedilen raporda, “Bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüte mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği, ancak olasılıkların sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olduğu” denildi. Asansörde mekanik durdurucu sistemin de mast üzerinde olmadığı da belirtildi.

Raporda asansörün yetkin kişinin kontrolünde nihai sınır kesiciyi geçerek mekanik durdurucuya kadar çıkabilecek durumda olduğu anlatıldı. Ancak mekanik durdurucunun olmaması ve yetkin kişinin de bulunmaması nedeniyle nihai sınır kesicinin üzerine çıkılmaması gerektiği vurgulandı. Nihai kesici sisteminin görevini yerine getirmemesi nedeniyle kullanıcının asansörü bu durdurucu sistemin yukarısına doğru hareket ettirmeye devam ettiği belirtildi.

Bu nedenle masttaki silindirik kılavuz raylarına tutunan patenlerin boşa düştüğü ve kabinin masttaki kılavuz ray ile bağlantısının kesildiği ifade edildi. Devamında kabinin kapı tarafına yattığı, bu hareket nedeniyle kabinin 31. ve 32. katlar arasındaki taban döşeme betonuna çarptığı belirtilen raporda, kramayer üzerinde çalışan iki adet pinyon dişlinin de masttan kurtulduğu anlatıldı. Bunun yanı sıra emniyet sistemini oluşturan 3 sıralı dişlinin de işlevsiz kaldığı vurgulanan raporda, tüm dişlilerin ve kılavuz rayların hasarsız olmasının bu tespit ile örtüştüğü aktarıldı.

Asansör firmasından ve inşaat sahibinden bazı yazılar beklendiği ve bu yazıların gelmesinin ardından da nihai raporun hazırlanacağı belirtildi.

Raporun sonuç ve kanaat kısmında asansör firması Geda Majör yetkilileri ile teknik personeli ile Torunlar İnşaat’ın idari ve teknik sorumlularının kazada kusuru olduğu kanaatine varıldığı belirtilirken, “Asansör kullanıcısının, yapı denetim firması yetkililerinin ve iş sağlığı ve güveliği firmasının yetkililerinin kusur durumları nihai raporda değerlendirilecektir.” denildi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal olaya ilişkin şikayetinin soruşturmayla birleştirildiğini ancak tanıklarının savcı tarafından dinlenmediğini belirtti. Tanal, “Eğer bu tanıklar Torunlar’ın tanıkları olsaydı bu adliyeye geldikleri zaman kırmızı halı döşeyerek dinleyeceklerdi. Fakir fukaranın kanı emeği yerde kalmasın diye bildirdiğimiz tanıklar başsavcının kararı uyarınca savcı dinleyecek deniyordu. Savcı da ‘ben dinlemiyorum’ diyor ve polise gönderildi. Gelen bilirkişi raporu var, ön rapor. Sonuç kısmını paylaşmış olayım. Kazada işverenlerin kusurlu oldukları ayrıntılı bir vaziyette yazılmış.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.