'Bilim doğduğu topraklara dönüyor'

'Bilim doğduğu topraklara dönüyor'

Konya Bilim Merkezi'nin fiziki yapısı (bina ve bahçe düzenlemesi) tamamlandı. Konya Bilim Merkezi Satış ve Pazarlama Sorumlusu İbrahim Koç, “Bina yapmakla iş bitmiyor. Önemli olan binanın içini doldurmak. Bunun için çalışıyoruz” dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

Konya Bilim Merkezi'nin fiziki yapısı (bina ve bahçe düzenlemesi) tamamlandı. Konya Bilim Merkezi Satış ve Pazarlama Sorumlusu İbrahim Koç, “Bina yapmakla iş bitmiyor. Önemli olan binanın içini doldurmak. Bunun için çalışıyoruz” dedi

60 MİLYON TL'YE MAL OLDU

Konya'ya kazandırılan Bilim Merkezi'nin binası ve bahçe düzenlemesi tamamlandı. TÜBİTAK tarafından sergi kurulum çalışmaları devam ediyor. Dünyada 2 bin 400, Türkiye'de ise 40 bilim merkezi bulunuyor. Merkezin tam anlamıyla çalışmasının ise 2 yılı bulacağı açıklandı. Bilim Merkezi yaklaşık 60 milyon TL'ye mal oldu. Bilim Merkezi'ne yılda 1 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. 100 bin metrekarelik bir alanda yapılan Bilim Merkezi’nde planetaryum, gözlem kulesi, sergi alanları, laboratuvarlar yer alıyor.

1-(4).20140106090700.jpg

İLKLERİ BİTİRMEK ZORDUR

Bilim Merkezi Satış ve Pazarlama Sorumlusu İbrahim Koç, Merhaba'ya önemli açıklamalarda bulundu. Koç, “Konya'da bir ilk hayata geçiyor. Küçük bir dünyayı şehre getiriyoruz. İlkleri tamamlamak zordur. Merkezin yüzde 100 kapasiteyle harekete geçmesi 2 yılı bulur. Kampüs alanında Selçuklu Eserleri Müzesi de inşa edilecek. Merkezde idari personel ve eğitmenler olmak üzere 70-100 kişi çalışacak. İş ehline veriliyor. Kayırmacılık nitelikte yapılıyor” açıklamasında bulundu.

1-(3).20140106090711.jpg

 

BİNA YAPMAKLA İŞ BİTMİYOR

Bilim Merkezi bir ilk mi? Dünyada kaç bilim merkezi var?

-Dünyada 2 bin 400, Türkiye'de ise 40 bilim merkezi var. Bu kapsamda yapılmış bir bilim merkezi dünyada ve Türkiye'de yok. Merkezimiz model olacak. Bilim Merkezi eğitmenleri burada yetişecek. Konya'da bir ilk hayata geçiyor. Küçük bir dünyayı buraya getireceğiz. İlkleri tamamlamak zordur. Yerli üretime büyük önem veriyoruz. Şu an sergilenecek ürünler dışarıdan gelecek. Yerli üretim için girişimcilere büyük görev düşüyor. Girişimciler fedakarlık yapmalı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir projesi var; '80 ile 80 bilim merkezi' diye. İsteyen bu projeden yararlanabilir. Dolayısıyla bu bilim merkezlerinde kendi ürettiklerimizi sergilemeliyiz.

1-(5).20140106090723.jpg

Bilim Merkezi tam anlamıyla ne zaman çalışacak?

-Ciddi bir ziyaretçi hedefimiz var. Yılda 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Burası Mevlana Müzesi'nden sonra ikinci cazibe merkezi olarak düşünülmüş. Sadece Konya'nın değil, İç Anadolu şehirlerinin, Mersin ve Adana'nın da çekim merkezi olacak. Merkez Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi ve Kültür Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün oluşturduğu bir şirket burayı yönetecek. Büyükşehir Belediyesi binanın yapılmasından sorumluydu. Belediye binayı tamamladı. Bundan sonra top TÜBİTAK'ta. Takvimi TÜBİTAK belirleyecek. Burası büyük bir kompleks. Ha deyince olmuyor. Merkezin yüzde 100 kapasiteyle harekete geçmesi 2 yılı bulur. Henüz tam değil. Bina yapmakla iş bitmiyor. Önemli olan içini doldurmak. 'Bilim doğduğu topraklara geri dönüyor' sloganını kullanıyoruz. Bu slogan bize bir beden büyük gelebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için çalışacağız. Karatay ve İnce Minare Medresesi'nde ilkler yapıldı. Bu topraklarda bu potansiyel var. Geçmişi canlandıracağız.

1-(1).20140106090734.jpg

RESMİ AÇILIŞ SEÇİMLERDEN ÖNCE

Merkezin resmi açılışı ne zaman yapılacak?

-Burası zarar eden bir şirket olacak. Kamu hizmeti yapan bir kurumuz. Merkezin harcamaları kazandıklarından çok olacak. Dünyadaki bilim merkezlerini tek tek inceliyoruz. ABD'deki merkezleri örnek alıyoruz. Resmi açılış 30 Mart Yerel Seçimler'den önce olacak. Şubat ayı içinde resmi açılışı yapmayı planlıyorlar. Belediye bu merkeze ayrı bir önem veriyor. Yeşil bir bina inşa edildi. Rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanıyoruz. Merkezin her noktasında engelliler düşünüldü.

1-(7).20140106090744.jpg

Merkeze ne kadar harcama yapıldı?

-Kompleks içinde Selçuklu Eserleri Müzesi de inşa edilecek. Eserlerin minyatürleri sergilenecek. Merkez alanının hemen bitişiğinde bulunan 100 bin metrekarelik bir alan da kompleksimize dahil edildi. Bu arazi İl Özel İdaresi'ne aitti. Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Büyükşehir'de bilim kampüsüne dahil etti. TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi 60 milyon TL’ye mal oldu. Yeni stadyuma ise 150 milyon ayrıldı. Ayrıca TÜBİTAK da, 30 milyon TL'lik bir kaynak ayıracak. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde 99 bin 347 metrekarelik bir arazi üzerinde toplam 26 bin 248 metrekarelik kapalı alanı bulanacak. Sergilerin ve eğitim programlarının temini de TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek. 2008 yılında TÜBİTAK ile sözleşme imzalandı. 4 yılda da inşaat çalışmaları tamamlandı. Bilim merkezlerinin topluma ne kazandırdığını araştırıyoruz. Araştırmalar sonucunda dışarıdan alacağımız bilgileri manevi değerlerle harmanlayarak hayata geçirmek istiyoruz. İlim ve bilim bizim kayıp bir malımız. Bilimi Batı'ya terk ettik. Petrol, doğalgaz ve benzeri bir enerji kaynağımız yok. Büyük bir insan gücümüz var. Biz bugünlere geçmişimiz ve insan gücümüzle geldik. Binayı çok güzel yaparız. İnşaattan çok iyi anlarız. Ancak bilim de iyi değiliz. Selçuklu ve Osmanlı yıllarca dünyayı yönetti. Bilim uzun vadeli bir yatırımdır. Birikimle olur. Bizim millet olarak birikimlerimiz var. Burada önemli olan onu nasıl hayata geçiriz.

1-(6).20140106090756.jpg

 

KAYIRMACILIK SÖZ KONUSU DEĞİL

Bilime gereken önem veriliyor mu?

-Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da yetişmiş insan gücünde sıkıntı var. Bilim Merkezi'nde eleman ihtiyacı söz konusu. Dil bilen, eğitimli insanlara kapımız açık. Merkezde çalışmak isteyenler, belediyenin yaptığı mülakattan sonra TÜBİTAK Genel Merkezi'nde mülakata girdi. Son kararı TÜBİTAK verdi. Kayırmacılık nitelikte yapılıyor. İş ehline veriliyor. Merkezde idari personel ve eğitmenler olmak üzere 70-100 kişi çalışacak. Temel bilimi ifade edecek insanlar çalışacak. Burası aynı zamanda bir okul. İnsanlar bilimi görerek, hissederek öğrenecek. Diğer türlü bir kayırmacılık söz konusu değil. Ben kendim dış ticaret üzerine eğitim aldım. Bilime önem vermeliyiz. Merkezimiz gençleri teşvik edecek. Konya sanayisi helikopter yapabilir. Ancak iş helikopter yapmakla bitmiyor. Bunu bir de pazarlamak zorundasınız. Bugün ürün bolluğu var. Herşeyi devletten beklememek lazım. Bu anlayış terk edilmeli. İlk bilim merkezi ABD'de 1800'lü yıllarda hayırseverler tarafından kuruldu. Bizim hayırseverlerimiz de bilime yönelmeli. Vakıflar bilime vakit ve para ayırmalı. Ecdadımız bazı şeyleri başardı. Biz de bu sorumluluğun bilincinde olmalıyız. 'Bu yapılar niye 50 sene evvel yapılmadı?' diye soruyoruz kendimize. Keşke bu tür yapılar daha önce yapılsaydı.

1-(5).20140106090807.jpg

Ulaşım sıkıntısı yaşanacak mı?

-Daha araştırmacı, merak eden, detay arayan bir nesil yetiştirmeliyiz. Merak ilmin hocasıdır. Bilim insanları merak ettiği için yeni bir şey üretti. Bizde özellikle gençleri buna yönlendireceğiz. Atölye eğitimlerimiz olacak. Avrupa bilim sayesinde ileride. Ulaşım sıkıntısı yaşanmayacak. İnsanımız rahatlıkla merkezimize gelecek. Büyükşehir Belediyesi buraya yeni bir otobüs hattı açacak. Otobüsler elektrikle çalışacak. Merkeze girişte cuzi bir miktar alınacak. Giriş ücretleri netlik kazanmadı. Burada kamu hizmeti veriyoruz. Kâr gözeten bir yer değil. Konya'da ihtisas kütüphanesi yok. İhtisas kütüphanesini de Konya'ya kazandıracağız. Kütüphanede 100 bin kitap bulunacak. Konya'nın 'dünü ve bugünü' isimli bir sergimiz var. Gözlem evinde gece yıldızlar, gündüz de güneş gözetlenecek.

BİLİM YENİ NESİLE SEVDİRİLECEK

Bilimi yeni nesile sevdirmek için ne tür faaliyetleri içinde olacaksınız?

Araştırmacı, yenilikçi ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bir bilgi toplumunun oluşmasına katkıda bulunmak için yola çıktık. Her yaştan ziyaretçiyi etkileşimli sergiler, eğitim programları ve etkinlikler aracılığıyla eğlenceli bir ortamda bilim ve teknolojiyle buluşturmak amacındayız. Çok sayıda sergi alanları olacak. Merkezde yer alacak 'Temel Adımlar Sergisi' ile ziyaretçilere günlük hayatlarında karşılaştıkları olguların bilimsel arka planını gösterme gayretinde olacağız. Sıklıkla kullanılan aletlerin çalışma prensiplerini ve hayatın içindeki bilimi görmelerini sağlayarak onlarda merak duygusu kazandıracağız. 'Vücudumuz ve Biz' Sergisi ile insan vücudundaki sistemler, organ ve dokular sergilenecek. 'Dünyamız ve Biz Sergisi' ile yerkürenin oluşumu ve doğa oluşumları ile ilgili akla gelebilecek her şey sergilenecek. Ayrıca 'Yeni Ufuklar Sergisi', 'Uzay ve Gökbilim Sergisi' yer alacak. Planetaryum da olacak. Burada ise uzayla ilgili gelişmelerin günlük yaşantımıza girmesini sağlamayı ve uzayı eğlenceli hale getirerek yeni nesile sevdirmek istiyoruz. Merkezde ayrıca eğitim birimleri, konferans salonları, özel ilgi laboratuvarı ve atölyesi, bilim kütüphanesi ve okuma salonları, açık hava bilim bahçesi de bulunacak.

 

İbrahim Koç kimdir?

Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu İmam Hatip Lisesi'nden 2002 yılında mezun olan İbrahim Koç, lisans eğitimini de Beykent Üniversitesi'nde aldı. Evli ve Dış Ticaret Uzmanı olan Koç, yurt dışı eğitimini tamamladıktan sonra Konya Bilim Merkezi'nde Satış ve Pazarlama Sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Koç, bilimin Konyalı'ya sevdirilmesi için gayret sarfedecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum