Bilgi az kafalar karışık

Bilgi az kafalar karışık

Yurt içinde 55 milyonu aşan, yurt dışında da 3 milyona yaklaşan seçmen sayısıyla Türkiye, 16 Nisan'da yapılacak değişiklik için sandık başına gidecek.

Yurt içinde 55 milyonu aşan, yurt dışında da 3 milyona yaklaşan seçmen sayısıyla Türkiye, 16 Nisan'da yapılacak değişiklik için sandık başına gidecek. Tarih yaklaşırken halkın büyük çoğunluğunun yeni anayasa maddelerinin ne olduğunu bilmemesi de hala kafaları karıştırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meclisten geçen anayasa değişiklik kanununu onayladı. Kanun referanduma götürülmek üzere Başbakanlıkça Resmi Gazete'de yayınlandı. Referandum tarihi 16 Nisan olarak açıklandı. Seçim takvimi 16 Şubat'tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Halk, sandığa gidecek. Halk oylamasında beyaz renk üzerine 'Evet', kahverengi üzerine 'Hayır' ibareleri bulunan iki ayrı renkte birleşik oy pusulası kullanılacak. Araştırma şirketlerinin yaptığı anketlere göre ise halkın büyük çoğunluğu, yeni anayasa değişikliği ile ilgili yeterli bilgiye sahip gözükmüyor. Siyasi partilerin yürüteceği kampanyalar, bu anlamda büyük bir önem arz ediyor.

21'DEN 18'E DÜŞÜRÜLDÜ

Anayasa değişiklik teklifi 18 maddeye düşürüldü. Yeni Anayasa paketi toplamda 21 madde olarak komisyona gelmiş, metinden daha önce yedek milletvekilliğini düzenleyen kısım, dün de CHP'lilerin, “Cumhurbaşkanı'na eyalet kurma yetkisi veriyor” dediği madde çıkarılmıştı. Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anlaşmaya vardığı Partili Cumhurbaşkanlığını kapsayan 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmelerinde bir madde daha iptal edildi ve anayasa değişikliği teklifi 18'e düşürüldü.

DEĞİŞİKLİK NELER GETİRECEK?

Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı günde yapılacak ve süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

PARTİ İLE İLİŞİĞİ KESİLMEYECEK

Yeni anayasa değişkliği ile Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.

GÜVEN OYLAMASI KALKIYOR

Hükümet güven oylaması kaldırılıyor. Yeni anayasa değişikliği ile koalisyon döneminin bitirilmesi ve istikrarlı bir gelecek kurulması planlanıyor. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. TBMM; yasama, bütçe, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergesi yollarıyla görevini yapacak. Gensoru yetkisi kaldırılıyor.

4 ÜYEYİ CUMHURBAŞKANI SEÇECEK

Hakimler ve Savcılar Kurulu 13 üyeden oluşacak. 4 üye Cumhurbaşkanı, 7 üye TBMM tarafından seçilecek. Adalet Bakanı ve müsteşarı tabii üye olacak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Askeri Mahkemeler ve sıkıyönetim ile ilgili hükümler kaldırılıyor.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum