BİK’ten kritik adımlar

BİK’ten kritik adımlar

Yazılı basının içinde bulunduğu ekonomik zorlukları göğüslemede rahatlama sağlayacak tedbirler Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulunca ardı ardına kararlarla alındı.

Kağıt, boya, kalıp ve diğer sarf malzemelerin tamamına yakınının ithal malzemelerden oluşması, dövizdeki olağanüstü artışın yanı sıra özellikte kağıttaki fahiş yükselme gazeteleri darboğaza soktu. BİK Genel Kurulu Ağustos ayında yaptığı toplantıda KOSGEB'in Nitelikli İşgücü İstihdam Paketi'nden gazetelerin daha etkin yararlanmasının yolunu açtı. Buna göre paketten yararlanarak fikir işçisi istihdam eden gazeteler toplamda 50 bin liralık karşılıksız destekten yararlanırken, bu çerçevede kadrolarına aldığı gazeteciler de kıdemli sayılacak. Böylece gazetelerin personel harcamalarında belli bir süre ile azalma söz konusu olacak. Uygulama 16 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öte yandan, 20 Eylül'de yönetim kurulunun çağrısı ile olağanüstü toplanan genel kurul kritik kakarlar aldı.

Alınan kararları değerlendiren BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Kurul Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Yönetim Kurulu ve Genel Kurulumuza, kararların altyapısını kısa sürede hazırlayan genel müdürlük bürokratlarına Anadolu ve tüm yazılı basınımız adına şükranlarımızı sunuyorum. Zira bu kararlar sayesinde hayatiyeti risk altına giren yazılı basınımız rahat bir nefes almıştır" dedi. Kararların detaylarına ilişkin bilgi veren Arslan, "Olağanüstü toplantıda gazetelerimizin asgari yüzölçümleri ile asgari satış oranlarında yüzde 20'şerlik indirim yapılmıştır. Böylece toplamda yüzde 40 oranında baskı maliyetlerinde asgari şartlar açısından tasarruf sağlanmıştır. Bu kararlar ile gazetelerin resmi ilan ve reklamları kamuoyuna etkin bir şekilde ulaştırması konusunda da bir sorun yaşanmayacaktır. Söz konusu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir. Kararlarda büyük emeği olan Yönetim Kurulu Başkanımız Adnan Ertem, Resmi Gazete'de yayın sürecini yakından takip etmektedir. Umuyoruz ki Ekim ayı girmeden yayın mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

Arslan maliyetlerdeki artışları da değerlendirerek, "Yerel demokrasinin teminatı olan yerel basınımız son dönemlerde hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıyadır. Resmi ilanlarda yaşanan daralma, ekonomik sıkıntıların öncelikle basına dönük harcamalarda kısıtlamaya gidilmesine neden olması, girdilerin tamamının ithal ürün olması nedeni ile dövizdeki artışın sektörü olağanüstü olumsuz etkilemesi, yapısal sorunlar yerel basınımızı altından kalkınması imkansız yüklere doğru sürüklemiştir. Döviz kurundaki olağanüstü artışın yanı sıra özellikle kağıtta dolar bazında da ciddi artışlar yaşanmaktadır. Çin'in Kanada ve Avrupa'daki fabrikaların ürünlerinin tamamını satın alması nedeni ile Türkiye nerede ise sadece Rusya'dan gazete kağıdı satın alabilmektedir. Hal böyle olunca kur artışları dışında kağıt fiyatlarında da olağanüstü artışlar meydana gelmiştir. İlaveten gümrüklerde ödeme güçlükleri nedeni ile kalan kağıtlar da Türkiye'ye dönük satışlarda fiyat artırıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmış bulunmaktadır. 2017 yılı Nisan ayında 620 dolar olan kağıdın tonu 3.72'lik kurla 2 bin 300 lira iken bu rakam 2018 yılı Ağustos ayında 840 dolar, 6.55'lik kurla 5 bin 500 lira olmuştur. İşte tam da bu noktada BİK Genel Kurulu stratejik bir adım atarak gazetelerimizin üzerindeki yükü azaltmıştır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kağıdın stratejik bir ürün olarak kabul edilmesi ve yerli üretim dahil tedarik güvenliğine dair adımların atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.