Bik Samsun İl Müdürü Bayraktar: Abonelik, Yazılı Basının Ömrünü Uzatacak

Bik Samsun İl Müdürü Bayraktar: Abonelik, Yazılı Basının Ömrünü Uzatacak

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, internet medyası karşısında sıkıntılı ve zor bir süreç yaşayan yazılı basının geleceğinin en önemli ayağını aboneliğin oluşturacağını söyledi. Bayraktar, “Teknolojiden...

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, internet medyası karşısında sıkıntılı ve zor bir süreç yaşayan yazılı basının geleceğinin en önemli ayağını aboneliğin oluşturacağını söyledi.

Bayraktar, “Teknolojiden uzak ve dünyaya kapalı anlayış, ekonomik olarak ne kadar güçlü olursa olsun ayakta kalamayacak. İngiltere’de 2008-2013 yılları arasında gazetelerin toplam tirajları yüzde 25 azalırken, aynı dönemde abonelik oranı da yüzde 26’dan yüzde 41’e çıktı. İngiltere gibi dünyanın birçok ülkesinde satış rakamları hızla düşerken, abonelik sisteminin geliştirilmeye çalışıldığını görmek mümkün. Yani abonelik, yazılı basının ömrünü uzatacak en önemli argüman olacak.” dedi.

Televizyon ve internetin, hizmeti müşteri merkezli sürdürdüğüne dikkat çeken Bayraktar, “Teknolojinin geldiği nokta önemli. Bırakın haberi, insanlar savaşı evinde, koltuğunda oturup canlı izleyebiliyor. Yani hizmet ayağına getiriliyor. Böyle bir ortamda parasını ödeyerek bayi aracılığıyla gazete almak okurun işine gelmiyor. O nedenle okuru hem ekonomik hem de hizmet kalitesi olarak memnun edecek abonelik sisteminin geliştirilmesi gerekir. Abone maliyeti, bayiden satılan gazetenin maliyetinden çok daha düşük. Bayiden yapılan satışlarda okurun her gün gazete alması mümkün değil. Ancak abonelikle okura her gün gazete ulaştırılabilir. Bu sayede hem okur oranını muhafaza etmiş hem de bayi satışında olduğu gibi iade olasılığı olmadığı için ekonomik olarak ciddi girdi sağlamış olacak. Tabi işin bir de reklam veren ayağı var. Reklam verenlerin amacı, ulaşmak istediği hedef kitlesine gazetelerle ulaşmak değil mi? Abonelik sistemi reklam verenin de işini kolaylaştıracak. Çünkü abonelik sistemi sayesinde kitlelerin beklentileri, gazete yönetimleri tarafından bilindiği için reklam veren hangi ürünü hangi kitleye nasıl sunacağını da bilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

"ABONELİK HER YÖNÜYLE ARTI DEĞER ÜRETİR"

Aboneliğin her yönüyle artı değer ürettiğini ifade eden Bayraktar, “Doğru ve etkin şekilde yürütülen abonelik sistemi, gazetelerin varlık nedeni olarak ortaya çıkar. Gazete yönetimleri abone yöntemiyle okurun ayağına hizmet götürürken, abonelerinin de kimliği ve beklentileri hakkında bilgi sahibi olabilecekler. Okurla abonelik yöntemiyle direkt olarak iletişim kuracak olan gazete yönetimleri uzun vadede okurun ihtiyacına göre içeriğinin şekillenmesine de katkı sağlayacaktır. Teknoloji ile işbirliği yapıp abone yöntemiyle okur profillerine göre gazetede içerik zenginliğine gidecek olanların ayakta kalacağı döneme doğru hızla gidiyoruz. Zaman o kadar hızlı akıyor ki teknolojide kendi içinde rekabet eder hale geldi. Bugün ortaya çıkana yarın eski denilebiliyor. Bu ortamda gazetelerin tirajlarının bırakın artırmasını, koruması bile büyük bir başarıdır.” diye konuştu.

Sadece gazete aboneliği değil, internet aboneliğinin de okurun hizmetine sunulması gerektiğini söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Teknoloji, hayatın her safhasında yerini alıyor. Teknolojinin girmediği ev veya iş yeri yok. Teknolojiden faydalanarak okurun beklentilerine karşılık gelecek şekilde özel haberi, sporu, siyaseti, sanatı, kültürü, edebiyatı, kadın, çocuk, sağlık ve yöresel haberi ile farkındalık yaratan içerikte zengin gazeteler abone yöntemiyle okurun hizmetine sunulursa sistem sağlıklı şekilde devam ettirilebilir. Yok, eğer ajans haberciliğine dayalı, özel haberden yoksun anlayışta yalan ve dolanla bezenmiş gazete çıkarılacaksa abone yönteminin oluşması da mümkün değil. Alternatif haber ve pazarlama aracılığıyla gazete yönetimleri, teknolojinin nimetlerinden de sonuna kadar yararlanıp yollarına devam ederse yazılı basının ömrü uzamış olacak.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.